Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  HGK-Županijska komora Virovitica

Sve spremno za početka proljetne sjetve

        18.03.2013.         1904 pogleda
Sve spremno za početka proljetne sjetve

Danas je pod predsjedanjem Dušana Alebića, predsjednika Strukovne grupe i savjetnika Uprave PP Orahovica, u Dravskoj iži u Križnici, održana 63. sjednica Strukovne grupe agrara Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Virovitica.

Prije sjednice članovi Strukovne grupe agrara čestitali su i obišli proizvodne pogone tvrtke Dam iz Lozana, koja je domaćin današnje sjednice i na današnji dan, obilježava 15 godina postojanja.

Marijan Mareković, direktor tvrtke Dam zahvalio je Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Virovitica koja je dala poticaj brendiranju njihovih proizvoda kroz promociju na sajmovima u zemlji i inozemstvu, što im je osobito bilo važno u počecima poslovanja, a kasnije omogućilo lakši plasman proizvoda u izvozu, osobito u zapadnoeuropske zemlje.

Na sjednici se raspravljalo o aktualnom stanju u agraru na području Virovitičko-podravske županije s posebnim osvrtom na proljetnu sjetvu.

Na sjednici je zaključeno:

- jesenska sjetva obavljena je u optimalnim agrotehničkim uvjetima i ozimi usjevi su u dobrom vegetativnom stanju.

- proizvođači i organizatori poljoprivredne proizvodnje osigurali su sav potreban repromaterijal za proljetnu sjetvu (sjeme, zaštitna sredstva, mineralna gnojiva), što osigurava optimalno odvijanje sjetve u agrotehničkim rokovima, te se očekuje, da će, ovisno o prestanku oborina, tj klimatskim uvjetima, sjetva započeti za desetak dana

-očekuje se da će proljetna sjetva biti obavljena na prošlogodišnjoj razini kod kukuruza, soje i suncokreta, dok će neznatno biti smanjene površine pod šećernom repom, a ugovorene su i nešto manje površine pod duhanom, djelomično i iz razloga, što nisu ugovarane površine s kooperantima koji su plasirali duhan  nezakonito - na „crnom" tržištu

Na sjednici je istaknuto da je potrebno koristiti sustav HGK u cjelini, kao i HGK - Županijsku komoru Virovitica za promociju proizvoda na sajmovima u zemlji i inozemstvu, osobito na sajmovima na kojima je HGK - Županijska komora Virovitica glavni koordinator: npr. Međunarodni sajam prehrane „Salima" u Brnu, Češka i ostalim sajmovima.

Animirani su svi članovi Strukovne grupe agrara koji imaju poslovni interes, da pokušaju ishoditi za svoje proizvode upotrebu znakova „Hrvatska kvaliteta" i „Izvorno hrvatsko", jer na taj način su svojim proizvodima prepoznatljiviji i konkurentniji na tržištima.

Članovi su upoznati da je PP Orahovica, 28. veljače, u prigodi tradicionalne dodjele Zlatne kune Hrvatske gospodarske komore na razini RH u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, dodjeljeno pravo upotrebe znaka „Izvorno hrvatsko", za proizvode: Zeleni silvanac, lješnjak i šarana.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

nož
23.3.2013. 11:42
da je bolje u ovoj državi šverca ne bi ni bilo.Ljudi se snalaze svakako da prežive.živa propast.
neutralan
19.3.2013. 16:51
Manje repe , znatno manje duhana , a više soje ,suncokreta i kukuruza .

Sve u skladu sa europskom poljoprivrednom politikom.

Ekologija , dobrobit životinja i očuvanje ruralnog dijela , zelena poloprivreda.

Dogodine duhana neče ni biti , umjesto toga ... livade i pašnjaci .


Još iz kategorije HGK-Županijska komora Virovitica