Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Virkas

Svaki kraj je novi početak

  Marina Mađarević           05.03.2024.         1590 pogleda
Svaki kraj je novi početak

Početak je uvijek zastrašujuć, uzbudljiv, nov. Kako bismo izbjegli poetiziranje, započnimo ovaj početak jednim istraživanjem. Ono kaže da je usamljenost postala globalni problem. Otprilike 35 % mladih između 18 i 25 godina osjeća se usamljeno, a taj se postotak samo povećava s godinama ispitanika. Upravo je usamljenost pokretač predstave „Početak“, nastale prema tekstu Davida Eldridgea, u prijevodu Lade Silađin i režiji Aide Bukvić. Predstava je praizvedena u studenom 2023. godine u koprodukciji Teatra Exit, Doma kulture „Kristalna kocka vedrine“ i Gradskog kazališta Sisak.

Predstava tematizira susret stranaca nakon tuluma useljenja, prepun kemije, nadanja i bliskosti. Dinamičnost predstave zasnovana je na prpošnom, opuštenom, humorističnom i izuzetno uvjerljivom dijalogu glumačkoga dueta, Dijane Vidušin (koja igra poduzetnu Luciju) i Dražena Šivaka (koji igra zbunjenog sociologa Danijela). Statičnu scenu koja se ne mijenja od početka do kraja igranja ostvario je Ivo Knezović, kostime je osmislila Danijela Gotal Grgurač, a rekvizite Antonija Lukinić i Anita Medija.

Ova predstava ne podliježe očekivanjima modernoga kazališta koje „pati“ na vizualnost i začudnost, već ostaje dosljedna tekstu, slijedi zadanu ideju i svojom jednostavnošću emocije (simpatičnom pozitivnošću koja se ogleda u načinu povezivanja protagonista i šaljivim razgovorima o devedesetogodišnjoj baki koja rado plovi valovima društvenih mreža i ostavlja jezični trag te težinom svakodnevice kojom vladaju rastave, smrti bližnjih, poteškoće očeva koji ne viđaju djecu, glasnoća otkucavanja biološkoga sata i ta nemilosrdna samoća) i lakoćom jezika osvaja publiku. Timski duh glumačkih profesionalaca podiže ovaj tekst na jednu višu razinu, ne zamarajući se činjenicom da je svakodnevna tema traženja partnera radi povezanosti ili zasnivanja obitelji daleko od pompoznih i složenih zapleta (kakve bismo mogli pronaći u telenovelama).

Ova predstava teče kroz riječ, gledateljev dojam stvara osjetilom sluha, ne i vida. Njezin tijek zasnovan je na igri, iščekivanju i strahu od ponovnoga započinjanja nove priče. Jer, kao što rekoh na početku (a svaki kraj i jest novi početak): početak je uvijek zastrašujuć, uzbudljiv, nov.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virkas