Još traje transport štićenika splitskog Doma umirovljenika
Petrov o mjerama Vlade: Najugroženiji još uvijek nisu zaštićeni
Umrli 46-godišnjak ipak imao zdravstvenih problema
Savez samostalnih sindikata: Ne zaboraviti zdravstvene radnike kada kriza prođe
Božinović: E-propusnice zatražilo 28 osoba zaraženih koronavirusom
Plenković: Za sada ne idemo u rebalans nego u preraspodjele proračuna
Sabor: Zakon o praćenju mobitela poslan u drugo čitanje

  Zdravlje

Suzbijanje svinjske gripe u Virovitičko-podravskoj županiji

        13.09.2009.         1264 pogleda
Suzbijanje svinjske gripe u Virovitičko-podravskoj županiji

Županijski Centar za krizna stanja Virovitičko podravske županije održao je svoju 3. sjednicu 10. rujna 2009. godine u Sali za sastanke Opće bolnice Virovitica na poziv koordinatorice dr. Ane Bajer-Feketić. Sjednica je sazvana zbog usvajanja promjena u strategiji suzbijanja i sprječavanja pandemijske gripe A/H1N1 pdm. Promjene se odnose na postupke koji se preporučuju mogućim oboljelim osobama od pandemijske gripe, kao i liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u svezi njihovog liječenja.

    Prema definiciji SZO-a pandemijska gripa je akutna febrilna (temp. >38° C) respiratorna bolest koja se prezentira kliničkim spektrom od uobičajene gripe do pneumonije, a smatra se epidemiološki povezana sa vjerojatnim ili potvrđenim slučajem.

    Svaka osoba koja na sebi uoči simptome gripe (povišena tjelesna temperatura, bolovi u čitavom tijelu, glavobolja), a ima epidemiološku povezanost (boravak u stranoj zemlji koja ima potvrđeno širenje gripe ili kontakt s osobom koja je boravila u takvoj zemlji), obavezna je telefonom kontaktirati svog izabranog liječnika opće/obiteljske medicine. Ne preporuča se nenajavljeni odlazak liječniku prije ostvarenog telefonskog kontakta, a sve zbog sprječavanja širenja virusa gripe!!! Oboljela osoba treba ostati kod kuće u tzv. dobrovoljnoj izolaciji, a svaki transport oboljele osobe mora se provesti osobnim automobilom ili vozilom hitne medicinske pomoći. Liječnik opće/obiteljske medicine odlučuje o potrebi uvođenja lijeka (Tamiflu) oboljelom, kao i o eventualnom bolničkom liječenju u Općoj bolnici Virovitica. Ponovo se napominje da je bespotrebno, a ponekad i štetno uzimati lijek (Tamiflu) prema vlastitom nahođenju. Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok" Virovitičko podravske županije raspolaže dovoljnim brojem lijekova.

    Cijepljenje protiv pandemijske gripe provest će se početkom slijedeće godine, dok će se redovno cijepljenje protiv sezonske gripe provesti tijekom mjeseca listopada ove godine.

    O svim novim promjenama javnost će i dalje biti redovno informirana.

 

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ZdravljeVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.