Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Slatina

Sutra rezultati analize na viruse i bakterije

  Petar Žarković/Glas slavonije           27.07.2009.         2277 pogleda
Sutra rezultati analize na viruse i bakterije

SLATINA - Pomor babuški na akumulacijskom jezeru Javorici u Slatini, koji se dogodio prije desetak dana, bio je povod neformalnom sastanku voditelja Vodno-gospodarske ispostave Karašica-Vučica Ive Crnčana, gradonačelnika Slatine Ivana Roštaša i predsjednika Zajednice športsko-ribolovnih udruga Slatine Dragomira Rončevića. Dogovoreno je da će ribočuvari Zajednice pokupiti uginulu ribu iz jezera, jer to je obveza Zajedice kao ovlaštenika ribolovnog prava, i uzorci ribe poslani su dr. Draženu Orajiću u laboratorij za patologiju riba Veterinarskog instituta u Zagrebu. Već sutra (utorak) očekuju se rezultati analize na viruse i bakterije, a na patogene elemente za dva tjedna.
Nakon prve dezinfekcije vode s 500 kilograma vapna, u petak je provedena i druga s još tisuću kilograma.
- Mi smo time svoj dio posla obavili, ali je dogovoren još jedan sastanak tijekom kolovoza, na kojem će biti i predstavnici struke. Ostaje naša pretpostavka da je uzrok pomora jedna vrsta zelene alge, koja je u većim količinama toksična, a koja se pri visokim temperaturama intenzivno razvija. Naime, nema drugih elemenata niti zagađenja, a sve ostale vrste riba u dobroj su kondiciji - rekao nam je Dragomor Rončević. Prema njegovim riječima, isključena su trovanja i nedostatak kisika, ali i neke pretpostavke o prevelikoj količini ribe u jezeru.
- Izjave o previše ribe u premalo vode neodgovorne su i sigurno ih ne može dati nitko tko se imalo razumije u ihtiologiju, jer Javorica nije ribnjak gdje se riba intenzivno hrani - zaključuje Rončević.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Slatina