Banner
Beroš: Epidemiološka situacija dobra, no okupljanja mogu pogoršati stanje
DHMZ: Pretežno sunčano i vruće, popodne mogući pljuskovi
Više turista nego cijele 2020., iznos fiskaliziranih računa bolji od 2019.
Sudarila se dva teretna vlaka kod Križevaca, ozlijeđen strojovođa
Prijatelji životinja: Pripazite gdje ostavljate životinje na čuvanje
Još dvije braniteljske udruge osudile istup Vučemilovića i podržale Medveda
Plenković ponovno pozvao građane na cijepljenje

  Komentar

Šutnja u eri sve glasnijih medija

  Sead Alić/Vjesnik           12.10.2009.         1236 pogleda
Šutnja u eri sve glasnijih medija

Osnovni princip cijepljenja ubrizgavanje je manje količine virusa opasne bolesti u tijelo, čime se organizam natjera na proizvodnju antitijela. S manjom količinom virusa u sebi organizam, dakle, postaje otporniji na velike i snažne napade. Prema sličnom principu mediji nam gotovo svakodnevno dostavljaju »velike istine« o malim aferama (uglavnom političara). Cilj takvog pisanja nije, naravno, otkrivanje istine o političarima, premda povremeno ima i toga. Dublja je namjera stalno ubrizgavanje manje količine društvenog jada u organizam da se organizam ne bi izložio traganjima za velikim istinama koje bi sigurno dotukle.
U Bismarckovoj izreci o politici kao umijeću mogućega, Sloterdijk je prepoznao skriveno upozorenje na mogućnost da velika djeca neovlašteno posegnu za prisvajanjem države. »Mi smo umjetnici prakse«, kao da odzvanja hodnicima hrvatske predstavničke demokracije.
Istodobno broj samoubojstava iz godine u godinu raste i podsjeća nas da ne bismo trebali biti posebno sretni gledajući se ujutro u zrcalo.
Retorika snaži. U igri je »banda lopovska«. Studenti su sretni jer su pronašli razlog za borbu. Besplatno školovanje je trojanski konj za eksploziju podsvjesnog otpora tlaci, omalovažavanju, ignoriranju... Sve će, međutim, stati jer egzistencija masmedija ovisi o odlukama onih o kojima masmediji trebaju pisati i govoriti. Od protesta će se odustati jer je njihov »marketinški« utjecaj zanemariv u odnosu na utjecaj političara zaduženih za neovisnost medija.
U odnosu na europska i svjetska iskustva bitno smo napredniji u pretvaranju rada za opće interese u brigu za vlastite. Među najboljima smo u umrežavanju interesa s prvom pratiljom - šutnjom. Na izbore za gradonačelnika prijestolnice izlazi tako malo građana da bi se obraz izabranoga trebao zacrvenjeti.
Svjedoci smo nemoralnog okrupnjavanja kapitala i, istodobno, svakodnevne kupnje medijske šutnje (a kupuju je novopečeni kapitalisti) zakupom oglasnog prostora; svjedoci smo kupnje novinara PR-akcijama (izletima, druženjima i sitnim darovima); pratimo svakodnevno sapunanje nas gledatelja skupo plaćenim jeftinim programom koji se financira našom pretplatom; odumiremo uz talk showove u kojima malo tko zna govoriti, a gdje je teško pronaći i česticu zabave.
Davanjem prevelikog prostora interesnim zajednicama organiziranim u političke stranke (s navijačkim sloganima i navijačkom filozofijom podjele građana prema bojama njihovih logotipa) te njihovim produženim rukama, novim kapitalistima, televizija se svrstala. Lilićev program »Za slobodu« radio se u vrijeme obrane, evoluirao je u promidžbeni program oglašavanja trgovačkog lanca privatiziranog još za trajanja rata.
Svjedoci smo otvaranja tržišta niskih strasti (strahova, bijesa, osvete i mržnje). Broj stranica crne kronike raste. Vijesti o ubojstvima penju se na ljestvici prioritetnih vijesti nacionalne televizije. Od nekud se pojavljuje nagon za pokazivanjem smrti, krvi, pljački i ubojstava. U zatvorenom smo krugu u kojem vijest pretvorena u robu proizvodi nisku strast koja opet potrebuje novu vijest kao robu koja proizvodi novu nisku strast.
Nisam branitelji, niti sam psiholog. Ipak, problem PTSP-a i čestih samoubojstava branitelja dovodim u vezu sa zrcalom društva - njegovim medijima - koji u slobodi ne znaju pjevati onako kako su »sužnji pjevali o njoj« (Miljković). Mediji su prostor kolektivnoga komuniciranja nesvjesnoga, prostor očekivanja i pražnjenja, stvaranja povjerenja i razočaranja.
Samoubojstva su u najmanju ruku ohrabrena bešćutnim prešućivanjem očitih istina. Ili barem prešućivanjem onoga što se kao istina kotrlja ulicama. Medijskom šutnjom u eri moćnih i sve glasnijih medija. Hrvatski masmediji glasno šute o stvarima i problemima o kojima »nije uputno« govoriti na glas, jednako kao što uza sve više demokracije sve manje smisla ima izlaziti na izbore, jednako kao što uz kadrove bogatstva i sreće sve manje ima duhovno bogatih i sretnih ljudi.
Svi u Hrvatskoj znaju da je privatizacija bila nepravedna, posebice prema onima koji su još bili u uniformama dok su sve krojili zakoni legaliziranja prelijevanja društvenog vlasništva u privatno.
Svi znaju da je svaki prosjek laž - da je to izračun koji novoj nomenklaturi omogućava prikrivanje bogaćenja, onog bogaćenja koje nije rezultat njihovih sposobnosti, nego blizine oltaru vlasti.
Sve su to situacije koje kao sol na ranu liježu na svijest osiromašenih, prevarenih, manipuliranih. Među njima je možda najteže ljudima koji su za vrijeme rata branili Hrvatsku, ali braneći je, nekoga i ubili.
Onog trenutka kada postanu bitno nezadovoljni Hrvatskom za koju su se borili, ostaju sami, suočeni s nesrećom iskustva sudjelovanja u ratu i eventualno nesrećom ubojstva drugog čovjeka. Bez obzira na to je li riječ o samoobrani, domovinskom ratu ili borbi za slobodu. Ne nosimo se svi jednako s posljedicama svojih čina.
Masmediji potenciraju sukobe, mržnju, negativne emocije. Prikazujući nasilje, izazivaju ravnodušnost prema nasilju. Prikazujući jahte i vile onih koji su egzekutori nelegitimne pretvorbe, u prosječnom gledatelju javlja se osjećaj ojađenosti.
Slušajući kako se o ljudima koji su okrvavili zagrebačke pločnike u javnim medijima govori njihovim nadimcima kao da je riječ o »dečkima iz susjedstva« - prosječan gledatelj ne može ne pomisliti kako je riječ o skupinama koje pripadaju nekome gore.
Istina i inače teško izlazi na kraj s glasinama. Kada se glasine pretvore u sredstvo sustavnog obmanjivanja javnosti na istini je da odjene ruho protesta i podigne glavu za razliku od onih koji samo podižu ruke.
Pitanje istine masmediji su odavno preformulirali u pitanje prihvatljivosti za perpetuum mobile, koji bismo mogli nazvati i medijskom igrom sa strastima. Mediji razvijaju niske strasti u publici - niske strasti traže medije koje podilaze niskim strastima. Ironično, opravdanje je sloboda izbora, premda tu nije riječ ni o slobodi ni o izboru.
Govoreći protiv aktualnih trendova masmedijskog porobljavanja svakodnevice, izlažemo se nerazumijevanju najutjecajnijih (novine, radio, televizija, politika). Znajući, međutim, za kroničan problem suvremenih masmedija, smatram da je ključno ukazati na povezanost objavljivanja kadrova smrti sa (samo)proizvodnjom te iste smrti.
Lažljivac je onaj koji izgovori laž. Kako ćemo nazvati onoga koji tu laž umnaža i distribuira? Ubojica je onaj koji ubije jednog čovjeka. Kako nazvati onoga koji objavljivanjem i stalnim inzistiranjem na ubojstvima, krvi, nasilju i zločinima ubija ostatke ljudskog u cijeloj generaciji čovječanstva?
Sloboda medija danas je djelomice prisutna na internetu. Ono na televiziji, sloboda je oglašavanja kamuflirana strastima sapunica, horora, politike, crne kronike, hazarda i erotike.

 Autor je doktor znanosti, voditelj Sekcije za filozofiju medija Hrvatskog filozofskog društva

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

xxll
15.10.2009. 10:58
MOŽDA SVI MI KRIVI ZA OVAKVO STANJE?????
Burušić: Prestanite misliti da će vam država rješavati probleme. Preuzmite odgovornost!

ZAGREB - Nakon što smo godinama svi govorili samo o svojim pravima, vrijeme je da počnemo shvaćati da nema prava bez odgovornosti. Svako od nas u svom području mora preuzeti odgovornost za ono što radi, ističe Josip Burušić s Instituta za društvene znanosti Ivo Pilar.

Procjena sustava

Hrvati očekuju da će većinu njihovih problema riješiti država. Naći im posao, osigurati dobru plaću, očistiti im snijeg pred ulaznim vratima i počistiti krupni otpad koji su oni i njihovi susjedi istovarili iza zgrade, umjesto da ga odvezu na odlagalište. Za razliku od onih koji smatraju da je oslanjanje na državu kao čarobnjaka koji rješava sve probleme naslijeđe socijalizma, Burušić smatra da je uzrok tome upravo promjena društvenog sustava.

Taj PSIHOLOŠKI mehanizam po kojem za SVE LOŠE KRIVIMO DRUGE u korijenu je snažnog efekta DIFUZIJE odgovornosti i shvaćanja da će netko DRUGI za nas riješiti PROBLEME. U takvoj ZABLUDI nisu samo pojedinci, ČITAVO društvo PATI od toga: od početka ‘90., kad smo očekivali da će nam RAT ZAUSTAVITI prvo Europa, a potom Amerika, da će nam Austrija i Njemačka POKRENUTI GODPODARSKI RAZVOJ ili sada kad očekujemo da će nam sve PROBLEME RIJEŠITI ulazak u EU.

- Ne, neće DOĆI nitko s ČAROBNIM štapićem i umjesto nas riješiti ono što nas MUČI. Svaki problem smo u konačnici SAMI morali riješili. Koliko god dugo ZAKAPALI glavu u PIJESAK i izbjegavali preuzeti odgovornost, na kraju smo PRISILJENIO suočiti se i DJELOVATI. Što PRIJE to učinimo, BOLJE je za SVE - ističe Burušić.
kota 211
14.10.2009. 17:45
Izvrstan opis stanja hrvatskog društva. Sve će doći na svoje. Pitanje je koliko još vremena treba proći.
Aforizam : "Samo poimanje sudnjeg dana, razlog je da ga tako zovemo. On je u biti prijeki sud." (F.Kafka)
DANKO
14.10.2009. 15:46
Odličan tekst koji ostavlja gorčinu u duši svakog normalnog hrvatskog čovjeka.
Treba nam nova revolucija! Proglasimo permanentnu kulturnu revoluciju, bar da možemo lakše disati! Medijsko smeće je veliko ali ne zaboravimo jedno - i tako loš Jutarnji list (i drugi mediji) radi veći dio poslova koje bi morala Vlada,DORH, USKOK, policija, sudovi... Ima hrabrih novinara i svaka im čast i za aferice!Ako se nakon njihova teksta smijeni šefica suda u Vel. Gorici, pa što bi mi još htjeli?
Pa novinari uglavnom bilježe ono što vide a to što vide proizvode loši političari!
Da novinari hapse?
xxll
13.10.2009. 14:31
Odličan tekst.
Stvrano što nam dolazi nakon ovih "sitnih" aferica?????

Sloboda medijaU Hrvatskoj zabilježen najveći pad slobode medija u regiji

Sloboda medija u RH i dalje nedovoljna
U raspravi su sudjelovali predstavnici hrvatskih medija i neki saborski zastupnici. Prema istraživanju Transparency Internationala, građani su slobodu medija u Hrvatskoj ocijenili s 3,7, s tim da je pet najlošija ocjena. Pravosuđe i političari dobili su poraznu ocjenu 4,4.

Sloboda medija u Hrvatskoj na razini Indije i Bocvane
- Na hrvatske medije i dalje postoji utjecaj politike, kako u državnim medijima, tako i tamo gdje se to radi preko vlasničkih pritisaka. Budući da vlasnici imaju izvjesne dogovore s politikom, biznisom i oglašivačima, posredan pritisak preko njih ide novinare i medijske slobode, kazao je za Radio 101 predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka.

Reporteri bez granica: Veliki pad slobode medija u Hrvatskoj
MEĐUNARODNA organizacija Reporteri bez granica objavila je u ponedjeljak izvješće o slobodi medija u svijetu u kojem je Hrvatska svrstana na 69. mjesto, mnogo lošije nego prošle godine.

Najveće korupcijske afere u povijesti neovisne Hrvatske
Hrvoje Appelt, bivši novinar Jutarnjeg lista i Globusa, zaslužan je za otkrivanje nekih od najvećih korupcijskih afera u povijesti neovisne Hrvatske

Novinarstvo u službi interesa političkog vrha
Hrvoje Appelt u intervjuu za H-alter: Mladen Pleše se počeo petljati u lažima i čitatelji su to prepoznali, a situacija će kulminirati kad ti čitatelji počnu manje kupovati novine. Tiraža Jutarnjeg lista je gora nego ikada, a međuljudski odnosi unutar redakcije nesnošljivi. Novinari koji su pratili neka područja pritisnuti su uz zid jer im se trenutno nude novi ugovori, s manjim plaćama, samo zato jer ne žele pisati na način kako to odgovara nekim MINISTRIMA. To je vrlo ozbiljna situacija koja je uostalom i kažnjivo djelo. .
.......
I NA KRAJU:
KAD SE SVE ZBROJI I ODUZME, NE PREOSTAJE NAM NIŠTA DRUGO NEGO ZAVAPITI IZ SVEG GLASA
Suma sumarum: kraljevstvo za političara bez afere!
Čak ni trolist na samom državnom vrhu nije bez grijeha : predsjednika Mesića i danas prati odjek gostovanja u Australji, premijerki Kosor MORH je osigurao stan iz kojega je deložirana srpska obitelj, a predsjednik Sabora barba Luka Bebić dugo će pamtiti pismo kojim ga zemljak iz doline Neretve moli za zaposlenje

Analitičar Dr.Ivan Rimac: Zakonima se osiguravaju od progona
- U svakom društvu u kojem postoji slaba kontrola političari će biti nemoralni – tvrdi dr. Ivan Rimac, analitičar sa Instituta društvenih znanosti «Ivo Pilar».


Još iz kategorije Komentar