Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Zdenci

Susret “prvašića” iz Zdenaca nakon 50 godina

  Petar Žarković/Glas Slavonije           08.09.2010.         3277 pogleda
Susret “prvašića” iz Zdenaca nakon 50 godina

ZDENCI - Kako vrijeme brzo prolazi i koliko su trajna sjećanja najbolje je pokazalo jedinstveno okupljanje nekadašnjih učenika u OŠ Zdenci. Tamo su se nakon 50 godina prvi put sreli prvašići zdenačke škole iz 1960. godine. Ferdinand Beržaj, Slavko Stiblik, Đurđica Šorman (Hajnal), Zdenka Kelava (Parčetić), Josip Horvat, Bosiljka Tokić, Đurđica Knapić (Majeli), Nada Palaček (Zdenčanović) i Ivan Balta uspjeli su okupiti nekadašnje kolegice i kolege.
Prema školskim dnevnicima, sjećanjima i drugim izvorima sastavljen je popis od 82 bivša učenika, od kojih 44 djevojčice i 38 dječaka. Na tom su popisu bivši učenici koji su 1960. godine upisali prvi razred i u zdenačkoj školi proveli osam godina, ali i oni koji su dolazili iz drugih škola, ili nastavljali školovanje u nekim drugim mjestima. Kad je prošlo đačko doba, sudbinski putovi odveli su ih u različite krajeve Hrvatske i svijeta pa su na okupljanje stigli iz Našica, Đurđenovca, Osijeka, Višnjevca, Bizovca, Valpova, Kneževa, Čepina, Slavonskog Broda, Lozana, Zagreba, Velike Gorice, Knina, Orahovice, Čačinaca, Nove Bukovice, Bokšića, Slovenije, Njemačke, pa čak i Australije. Više od polovine bivših učenika prevalilo je od samo nekoliko do čak nekoliko tisuća kilometara da bi se okupili u staroj školi i rodnom mjestu.
S obzirom na proteklih pola stoljeća od njihova prvog sjedanja u školske klupe mnogi se nisu mogli prepoznati, ali ih je odavala boja glasa ili neki prepoznatljiv pokret. Neki od njih nemaju potomke, a neki imaju čak šest sinova ili do 17 godina staru unučad, a neki tek šestomjesečne bebe.

Na prozivku stigao i razrednik

“Poznanstvo i prijateljstvo koje nas je vezalo u klupama zdenačke škole, počeli smo prije punih 50 godina, a brojne su uspomene iz toga vremena zadržane do danas”, rekao je dr. Ivan Balta, jedan od organizatora susreta. Svoga prvog radnog mjesta u Zdencima i prve generacije svojih učenika prisjetio se Ivica Čačinović, njihov razrednik u 4. razredu, te jedan od nastavnika Ivan Reili.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdenci