Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Zdenci

Susret “prvašića” iz Zdenaca nakon 50 godina

  Petar Žarković/Glas Slavonije           08.09.2010.         3332 pogleda
Susret “prvašića” iz Zdenaca nakon 50 godina

ZDENCI - Kako vrijeme brzo prolazi i koliko su trajna sjećanja najbolje je pokazalo jedinstveno okupljanje nekadašnjih učenika u OŠ Zdenci. Tamo su se nakon 50 godina prvi put sreli prvašići zdenačke škole iz 1960. godine. Ferdinand Beržaj, Slavko Stiblik, Đurđica Šorman (Hajnal), Zdenka Kelava (Parčetić), Josip Horvat, Bosiljka Tokić, Đurđica Knapić (Majeli), Nada Palaček (Zdenčanović) i Ivan Balta uspjeli su okupiti nekadašnje kolegice i kolege.
Prema školskim dnevnicima, sjećanjima i drugim izvorima sastavljen je popis od 82 bivša učenika, od kojih 44 djevojčice i 38 dječaka. Na tom su popisu bivši učenici koji su 1960. godine upisali prvi razred i u zdenačkoj školi proveli osam godina, ali i oni koji su dolazili iz drugih škola, ili nastavljali školovanje u nekim drugim mjestima. Kad je prošlo đačko doba, sudbinski putovi odveli su ih u različite krajeve Hrvatske i svijeta pa su na okupljanje stigli iz Našica, Đurđenovca, Osijeka, Višnjevca, Bizovca, Valpova, Kneževa, Čepina, Slavonskog Broda, Lozana, Zagreba, Velike Gorice, Knina, Orahovice, Čačinaca, Nove Bukovice, Bokšića, Slovenije, Njemačke, pa čak i Australije. Više od polovine bivših učenika prevalilo je od samo nekoliko do čak nekoliko tisuća kilometara da bi se okupili u staroj školi i rodnom mjestu.
S obzirom na proteklih pola stoljeća od njihova prvog sjedanja u školske klupe mnogi se nisu mogli prepoznati, ali ih je odavala boja glasa ili neki prepoznatljiv pokret. Neki od njih nemaju potomke, a neki imaju čak šest sinova ili do 17 godina staru unučad, a neki tek šestomjesečne bebe.

Na prozivku stigao i razrednik

“Poznanstvo i prijateljstvo koje nas je vezalo u klupama zdenačke škole, počeli smo prije punih 50 godina, a brojne su uspomene iz toga vremena zadržane do danas”, rekao je dr. Ivan Balta, jedan od organizatora susreta. Svoga prvog radnog mjesta u Zdencima i prve generacije svojih učenika prisjetio se Ivica Čačinović, njihov razrednik u 4. razredu, te jedan od nastavnika Ivan Reili.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdenci