Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Prosvjeta

Susret katoličkih gimnazija: Pokazali da gol može pasti bez psovke i naguravanja

  Marija Lovrenc/Večernji list           30.05.2009.         2034 pogleda
Susret katoličkih gimnazija: Pokazali da gol može pasti bez psovke i naguravanja

VIROVITICA - Da u nogometu i rukometu gol može pasti i bez psovke, a trka za loptom bez naguravanja i podmetanja nogu posvjedočilo je jučerašnje druženje mladih klasičnih gimnazijalaca iz Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije u Virovitici. Mladi su, predvođeni svojim nastavnicima i ravnateljima kroz cijeli dan susreta, od igrokaza i recitala, pa sve do svete mise i sportsko-zabavnog dijela programa razmjenjivali iskustva pohađanja klasičnih gimnazija, u kojima se uz tradicionalnih petnaestak predmeta obveznih u gimnazijskim programima posvećuju i dodatnim programima latinskog i grčkog te „pojačanim" prirodoslovnim i humanističkim predmetima.

Požeški biskup mrsg. dr. Antun Škvorčević mlade je potaknuo da dok svladavaju programe školstva, ne zaborave naučiti gledati na onu „duhovnu Europu" kojoj pripadaju te ih pohvalio da svojim primjerom najbolje svjedoče o razlozima upisa klasičnih gimnazija. - S veseljem mogu najaviti da u Požegi očekujemo i prvu katoličku osnovnu školu, a vi ste generacija onih učenika koji su za cijeli program na ovom području „probili led" - istaknuo je biskup msgr. dr. Antun Škvorčević. U klasičnim gimnazijama, uz naglasak na toleranciju, kulturu dijaloga, međusobnu pomoć pri svladavanju gradiva i rad na humanitarnim projektima, uz školsko gradivo, mladi ističu da cijene i neke starinske „manire" koje njeguju prilikom školovanja, poput započinjanja nastave molitvom i ustanak učenika kao znak poštovanja kada netko uđe u razred za vrijeme nastave. - Nastava nam je druženje, međusobna pomoć, ali i posebna zabava. Iako se puno uči, profesori su nam vrlo mladi i jako se dobro razumijemo - poručuju prva i druga generacija virovitičkih klasičnih gimnazijalaca. Nadaju se da će njihova iskustva, kažu, i druge mlade prilikom skorašnjem upisa u srednje škole biti poticaj upis u njihovu školu. 

 

Mladi koji pohađaju Klasičnu katoličku gimnaziju u Virovitici, a u kojoj je u dvije generacije četrdesetak učenika, svjedoče da su između sebe razvili poseban kodeks ponašanja i stav jednih prema drugima. - Načelo je da budemo prema drugima kakvi želimo da drugi budu prema nama. Odnosno nema ogovaranja, ismijavanja, a nekako nije u redu ni da prepisujemo pod testovima. Nismo sveci, iako smo u početku bili pomalo izrugivani da idemo u 'popovsku školu', jer puno nas ministrira i idemo na nedjeljnu misu. Više smo kao neka veća obitelj negoli isključivo školske kolege - opisuju mladi atmosferu u klasičnoj gimnaziji, koja je smještena u bivšoj virovitičkoj vojarni.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

argetlam
1.6.2009. 19:21
bravo klasičari pravi ste!!!!!!!!


Još iz kategorije Prosvjeta