Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Kultura

Susreli se Hrvati u mađarskom Starinu

  Petar Žarković/glasslavonije.hr           08.04.2018.         2922 pogleda
Susreli se Hrvati u mađarskom Starinu

Proteklog vikenda mađarsko mjesto Starin (Drávasztára), smješteno uz lijevu obalu Drave u južnoj Mađarskoj, bilo je u znaku hrvatske etnografske i folklorne baštine. Riječ je o Dravskom proljeću, manifestaciji koja se već 12 godina održava naizmjence u hrvatskom Sopju i mađarskom Starinu. Na toj se manifestaciji svake subote uoči Mladog Uskrsa susreću predstavnici lokalne samouprave dviju općina, kulturno-umjetnička društva koja prezentiraju hrvatsku tradiciju, ali i Hrvati koji su međusobno povezani tom zajedničkom tradicijom ili čak i rodbinskim vezama. Rijeka Drava i državna granica desetljećima su razdvajali Hrvate u Mađarskoj od njihove matice zemlje, da bi prije 12 godina zaživjelo Dravsko proljeće, koje je pokazalo da se može i drukčije. Tom su manifestacijom Hrvati koji čine većinsko stanovništvo u osam sela uz mađarsku obalu Drave napokon dobili mogućnost tješnje suradnje sa svojom pradomovinom i nacionalnim korijenima. U selu Martincima djeluje ženski pjevački zbor koji se upravo zato i zove Korijeni.

Ove godine Dravsko proljeće otvorio je zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement, a na svečanosti bili su i generalna konzulica RH u Mađarskoj Vesna Haluga, zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek Golinac, načelnik Starina Sandor Matoricz, načelnik Općine Sopje Berislav Androš, načelnik Općine Suhopolje Siniša Horvat i brojni gosti. Uobičajeno je već da Hrvati u vrijeme održavanja Dravskog proljeća prozore svojih kuća i ulične ograde okite rukotvorinama koje čuvaju u svojim ormarima i škrinjama, a koje su izraz hrvatske etnografske baštine i načina njihova nekadašnjeg života. Pa kad poslije svete mise u mjesnoj crkvi selom prođe povorka KUD-ova s gostima i domaćinima manifestacije, neka se vidi što Hrvati imaju i čime se diče. Mnogi tada zaustavljaju povorku da bi popričali i ponudili svoje sunarodnjake pićem i kolačima, izražavajući tako toplu, domovinsku dobrodošlicu, a kulturno-umjetnička društva svako malo bi se zaustavljala, zapjevala i zaplesala.

U središnjem dijelu programa nastupili su tamburaški sastav Biseri Drave iz Starina, KUD Tanac, KUD Podravina iz Barcsa, KUD Drava iz Lukovišća, Ženski pjevački zbor Korijeni iz Martinaca, mladi tamburaši iz Podravine (Tamburaška škola), KUD Podravac Sopje, Udruga žena Josipovo, KUD Lipa Nova Bukovica, KUD Mikleuš i HKUU Trenk Nova Gradiška, a večernji program ispunio je Tamburaški sastav Fijaker.

Dravsko proljeće u Starinu organizirale su Samouprava Starina i Zaklada Együtt Drávasztáráért.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kultura