Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Slatina

Susjedova stara kuća opasna za djecu, a nitko ništa ne može

  Dragutin Šantoši/Večernji list           22.10.2010.         1954 pogleda
Susjedova stara kuća opasna za djecu, a nitko ništa ne može

Umiranjem starih i odlaskom mladih ljudi u potrazi za poslom, u slavonskim i podravskim selima sve je više starih i praznih ruševnih kuća, koje su postale ozbiljan sigurnosni problem za lokalnu samoupravu i mještane.

Svi sve znaju...

S derutnih kuća otpadaju crepovi i ruše im se zidovi, a najveći dio takvih slučajeva ne može se brzo i učinkovito riješiti zbog više zakonskih razloga.

U slatinskom kraju takvih je ruševnih objekata desetak, a najviše napuštenih kuća je u podravskim selima u općinama Sopje, Čađavica i Mikleuš. Da je imovina "svetinja", prema kojoj su u postupanju dijelom vezane ruke i državnoj inspekciji, uvjerila se Danijela Krpačić u slatinskome prigradskom naselju Donji Meljani nakon što se njezinu susjedu Franji B., prije tri godine, srušio jedan od zidova na kući. Bolesnog susjeda država je zbrinula, ali kuća je ostavljena na brigu zubu vremena.

- Susjed Franjo živio je sam. Razbolio se, pa kako se više nije mogao sam brinuti o sebi, Centar za socijalnu skrb zbrinuo ga je kod udomitelja u Vraneševcima. Da se ruševna kuća ne bi srušila do kraja, stavljeni su metalni potporni stupovi, ali ni to nije pomoglo, pa se sada njegova kuća nakrenula na našu garažu u kojoj držimo osobni automobil - kazala je D. Krpačić.

Dodala je kako su o svemu obavijestili građevinsku inspekciju i gradsku vlast, ali se i dalje ništa ne rješava.

...ali ništa ne čine

- Imamo troje male djece, u dvorište se dolaze igrati i druga djeca iz sela, pa strahujemo da im se ne dogodi kakvo zlo. Dolazi zima i sasvim je sigurno da kuća neće izdržati vremenske nepogode i da će se srušiti, ali ne mogu razumjeti da nas od moguće štete i stradanja nitko ne želi zaštititi - ogorčena je ona.

U gradskoj upravi, pak, tvrde da su spremni pomoći u takvim situacijama, ali da su im u ovom slučaju "vezane ruke"

- Da crijep ili opeka padaju na javnu površinu, Grad bi mogao nešto i učiniti, ali prema ruševini na privatnom zemljištu bez suglasnosti vlasnika ili korisnika ne možemo postupati - ustvrdila je Vesna Klement, pročelnica za stambenu i komunalnu djelatnost u Gradu Slatini.

Vlasnički problemi

Prema vlasničkim knjigama, spornu kuću Franjo B. kupio je prije više od 20 godina, ali kupljenu imovinu nije uknjižio u vlasničke knjige, u kojima se i danas kuća vodi na staricu koja je preminula u Zagrebu prije više godina. Njezina nasljednica živi u Sloveniji i nije pokazala zanimanje za rješavanje problema. Tako ispada da suglasnost za rušenje derutne kuže može dati samo korisnik Franjo B., koji se u međuvremenu razbolio i poslovno je nesposoban. Tužba sudu donijela bi troškove susjedima, ali ništa ne bi promijenila.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Slatina