Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Obrtništvo

Suradnja obrtnika s Odsjekom za dizajn Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu

        13.12.2013.         1574 pogleda
Suradnja obrtnika s Odsjekom za dizajn Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu

Nakon uspješno provedenog projekta s Odsjekom za dizajn Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, započetog u 2012. godini, Hrvatska obrtnička komora u 2014.godini nastavlja s poticanjem suradnje između obrtnika i dizajnera, a pod nazivom ''Obrtnik i dizajner''. Rad na uspostavljanju komunikacije i poticanju suradnje između ovih komplementarnih djelatnosti intenzivnije je započet s projektom ''Moj motiv'' u suradnji sa Zagrebačkom bankom, a koja se ove godine nastavila pod nazivom ''Moj motiv 2.0''.

Kao i tijekom prve suradnje s Odsjekom za dizajn, studenti koji će početkom 2014. godine upisati diplomski studij industrijskog dizajna (nakon uspješno završene treće godine studija) u okviru kolegija imat će zadatak izraditi prototip proizvoda s naglaskom na mogućnost aktualizacije istog u ''realnom okruženju'' tj. na tržištu.  Studenti će uz potporu i pomoć jedne obrtničke radionice raditi na izradi prototipa potpuno novog proizvoda, a kojeg bi, ukoliko za to bude interesa, potom plasirali na tržište. Izrada jednog takvog proizvoda za studenta bi značila i uspješno položen kolegij.

Obrtnici koji su iskazali interes za ovakav tip suradnje dizajneru su pružili mogućnost rada u radionici, upoznavanja sa strojevima, mogućnostima tehnologije i ostalo. Za obrtnike je ovo izvrsna prilika da se upoznaju s mogućnostima i načinom rada dizajnera te na taj način dobiju novi uvid u svoj proizvodni asortiman ali i kroz suradnju svoj proizvodni program osvježe novim idejama.

U sklopu ovogodišnjeg održavanja festivala dizajna ''Dan D'', bila je postavljena  izložba prototipova izrađenih u sklopu prvog projekta, te je za tu priliku izrađen i depilijan koji prikazuje fotografije i priču iza svih proizvoda. Mnogi od navedenih proizvoda ove godine dostavljeni su kao projektni prijedlozi za natječaj ''Moj motiv 2.0'', a čak tri projekta nastala ovom suradnjom konkurirala su za dodjelu donacije u samom finalu.

Za razliku od prošle godine, projekt će formalno započeti u drugom (ljetnom) semestru - u veljači 2014. kako bi se studenti imali vremena upoznati s obrtnicima (i obrnuto) te kako bi ostalo dovoljno vremena da se proizvod finalizira. Nakon što projekt završi, obrtnici mogu sa studentima dogovoriti i oblik poslovne suradnje u smislu plasmana navedenog prototipa proizvoda na tržište.

 

 

 

Komentari

Za korisnike Facebooka



Za korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.



Još iz kategorije Obrtništvo