Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  HGK-Županijska komora Virovitica

Suradnja gospodarstvenika s Ruskom Federacijom

        29.11.2011.         3000 pogleda
Suradnja gospodarstvenika s Ruskom Federacijom

Na 3. sjednici Poslovnog vijeća za gospodarsku suradnju s Ruskom Federacijom, u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu, kojoj je predsjedavao Franjo Gregurić, predsjednik Poslovnog vijeća, koji je naglasio da je cilj rada vijeća ostvariti što kvalitetniju suradnju na ruskom tržištu, zbog potencijala koje ima to tržište.  Susretu su prisustvovali Robert Markaryan veleposlanik Ruske Federacije, sa suradnicima - savjetnicima u Veleposlanstvu Georgijem Mirzojan i Nikolayem Baynov, Ruđer Friganović državni tajnik MINGORP-a, te predstavnci 60-tak tvrtki koji surađuju ili su zainteresirane za suradnju s Rusijom, te predstavnici Županijskih komora.

Razmotreno je aktualno stanje  bilateralne robne razmjene i gospodarske suradnje. Vesna Trnokop Tanta, potpredsjednica HGK dala je pregled planiranih aktivnosti HGK u 2012. god. cilj kojih je povećanje robne razmjene s Rusijom, iz koje je dominantan uvoz energenata, a u izvozu Hrvatske dominira izvoz farmaceutskih proizvoda. U buduće je moguće područje suradnje u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, pri čemu je istaknut zajednički nastup hrvatskih vinara, u organizaciji HGK, prije desetak dana u Moskvi. Velike mogućnosti za suradnju su u drvnoj industriji, brodogradnji, proizvodnji odjeće i obuće i dr., promociji čega će HGK davati potporu. Konstatirala je da je robna razmjena za prvih devet mjeseci Hrvatske i Rusije bila 1,43 mlrd.$, od čega je uvoz bio 1,23 mlrd $, a izvoz 203 mil.$.

 Zrinka Štefanek, direktorica Predstavništva HGK u Moskvi, iznijela plan rada Predstavništva za 2012.godine. Robert Markaryan, veleposlanik Ruske Federacije, pohvalio je inicijativu HGK, za otvaranje Predstavništva HGK u Moskvi, putem kojeg će se poticati poslovni odnosi i tražiti poslovni partneri, istaknuvši pri tom da hrvatske tvrtke uživaju dobar ugled u Rusiji, gdje treba započeti poslove i u ruskim regijama.

 U okviru rada, inicirano je osnivanje maloprodajnog punkta hrvatskih proizvoda u Rusiji, te zajedništvo u cilju lakšeg poslovanja na tom velikom tržištu.

Predstavnici HGK - Županijske komore Virovitica, kao jedni od organizatora sajma, predstavili su sajam „VIROEXPO", a savjetnici iz Veleposlanstva Rusije potvrdili su dolazak na sajam.

Virovitičko-podravska županija ostvaruje skromnu vanjskotrgovinsku razmjenu s Rusijom, tako da je ista u 2010.god. iznosila 138 tisuća $, od čega je izvoz bio 32 tisuće $, a uvoz 106 tisuća $. Za prvih osam mjeseci u 2011.god., županijsko gospodarstvo je u Rusiju izvezlo roba („Pan parket" je započeo s izvozom parketa) u vrijednosti 76 tisuća $, dok uvoza nije bilo.  

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije HGK-Županijska komora Virovitica