Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Gospodarstvo

SunStroom Investicije: „Otišli smo u Slavoniju jer smo odmah dobili papire“

  Ljubica Vuko/Slobodna Dalmacija           28.08.2012.         2566 pogleda
SunStroom Investicije: „Otišli smo u Slavoniju jer smo odmah dobili papire“

Na vijest da Splićani grade solarnu elektranu u Slavoniji, i to u Orahovici, a ne u Dalmaciji koja ima i do 30 posto više sunčanih sati godišnje, objašnjenje je jednostavno: susretljivost kakvu je iskazala tamošnja vlast nisu imali u Dalmaciji, gdje su i prostorni planovi velika prepreka investicijama u obnovljive izvore energije.

- Htjeli smo da prva naša elektrana bude u Dalmaciji, ipak smo tvrtka iz Splita, ali činjenica da smo na svaki naš upit ili potrebu za pomoći od strane Grada Orahovice uvijek dobivali brz, kvalitetan i pozitivan odgovor i rješenje, odvela nas je u Slavoniju. Gradska vlast, na čelu s gradonačelnikom Josipom Nemecom i predsjednikom Povjerenstva za obnovljive izvore energije Alanom Grgićem, pokazao je kako se proaktivno može djelovati na tržištu i osigurati kvalitetan projekt koji onda lako može pronaći investitore.

Svjetli primjer

Vjerujemo kako će oni biti svijetli primjer mnogim lokalnim upravama koje žele iskoristiti prednosti ulaganja u obnovljive izvore energije - ističe Splićanin Aljoša Pleić, predsjednik Uprave tvrtke "SunStroom Investicije", koji upravo s kolegom Feliksom Unkovićem, voditeljom projekta, nadgleda radove na izgradnji fotonaponske elektrane "Orahovica 1", ukupne snage 500 kilovata.
Početkom ovog tjedna postavljen je prvi modul te elektrane na zemljištu u Eko-zoni koju je Grad Orahovica namijenio za izgradnju triju solarnih elektrana i jednog postrojenja na biomasu. Radovi na prvoj fazi elektrane bit će završeni početkom rujna, a očekuje se kako će u prvim danima listopada biti spojena na elektroenergetsku mrežu.
Vrijednost investicije je 11 milijuna kuna, a bit će to najveća neintegrirana solarna elektrana u Hrvatskoj i regiji. Druga solarna elektrana, ukupne snage 2,5 megavata, koju će također u Orahovici realizirati Splićani, bit će vrijedna 70 milijuna kuna.
Splitska tvrtka dio je španjolske "SunStroom Energy Group" koja gradi fotonaponske elektrane u Europi, Velikoj Britaniji, Kanadi i sada u Hrvatskoj, gdje je prisutna od početka 2011. godine. Projekt u Slavoniji realiziraju u suradnji s Gradom Orahovicom i tvrtkom "Migrit Energija" iz Zagreba, osnovanom stranim privatnim kapitalom.
Grad Orahovica je prije tri godine krenuo u realizaciju potrebne dokumentacije koju su uspješno prikupili u nešto kraćem razdoblju od dvije godine. "Sunstroom" je otkupio projektnu dokumentaciju, te s "Migrit Energijom" osigurao potreban novac za realizaciju tog projekta.
"SunStroom" nije odustao ni od Dalmacije. S obzirom na to da je u lipnju ove godine donesen novi tarifni pravilnik za obnovljive izvore energije, nastavljaju aktivnosti i u Orahovici i u Dalmaciji.
- Najdalje smo otišli sa Gradom Kninom i našim partnerima u Općini Kolan na Pagu, gdje su sigurno naše sljedeće "dalmatinske" elektrane. Interes su iskazali i Trilj, Muć i Šolta, no ipak je sve stalo ili trenutačno stoji radi prostornih planova. Šibensko-kninska županija je dosta proaktivna, napravili su potrebne izmjene kako bi se projekt mogao početi realizirati. Isto vrijedi i za otok Pag - kazuje Pleić, dodajući kako vode razgovore s Ministarstvom gospodarstva, HEP-om i odgovornim agencijama o izgradnji velike solarne elektrane, ukupne snage više od 50 megavata, koja bi proizvodila struju po tržišnim uvjetima, generirala radna mjesta i povećala gospodarsku aktivnost u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Megaprojekt blizu Trilja

- Vjerujemo kako ćemo u sljedećih godinu dana uspjeti dovesti i ovaj projekt do faze izgradnje - najavljuje Pleić. Ta elektrana, takozvani megaprojekt, trebala bi biti iza Trilja prema granici s BiH.
Naš sugovornik ističe kako ova industrija u svijetu godišnje otvara veliki broj radnih mjesta, te za sobom aktivira veliki dio gospodarskih subjekata, pa bi to trebao biti jedan od motiva Vlade da ubrza procedure, te još više otvori tržište za nove investicije.
- Imamo sve preduvjete koje nam je priroda dala, samo ih trebamo znati staviti u funkciju gospodarstva - naglašava Pleić, dodajući kako rečenica koju je u nekoliko navrata izrekao Feliks Unković dosta govori o ovom poslu: "Za projekt koji će se graditi tri tjedna, bilo je potrebno tri godine za pripremu dokumentacije!".

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo