Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Turizam

Suncokret ruralnog turizma: Među 70 nagrađaneih toje iz Virovitičko-podravske županije

  klainpr/vn/vpž/Foto Kristijan Toplak           01.03.2023.         2222 pogleda
Suncokret ruralnog turizma: Među 70 nagrađaneih toje iz Virovitičko-podravske županije

Dva Zlatna suncokreta, nacionalne turističke nagrade, dolaze u Virovitičko-podravsku županiju: Geo info centar Voćin - Parka prirode Papuk pobjednik je u kategoriji Ruralno turistički projekt, a Destilerija Kostelac Fructus iz Orahovice je titulu osvojila u Craft turizmu. Posebno priznanje dobila si Vina Dvojak iz Virovitice za kreativnu prezentaciju u vinskom turizmu. Osim njih kandidati Virovitičko-podravske županije za ovu nagradu bili su Srednjovjekovni viteški turnir, OPG Ruža Fabčić – Dravska iža Križnica i OPG Miroslava Slavičeka - Vina Chresno.

Nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske osvojilo 70 dobitnika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ovogodišnji Šampion, Općina Kneževi vinogradi, pionir je ruralnog turizma u Baranji. Nagrade su uručene u Hotelu Royal u Opatiji, u organizaciji Hrvatske udruge za turizam „Klub članova selo“ koja ove godine slavi 25. godišnjicu postojanja. Nagrada se dodjeljuje se po deseti put.

Ukupno je prijavljen 161 kandidat iz 18 hrvatskih županija, a po prvi put, pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, pridružuje se i 16 prijavitelja iz Bosne i Hercegovine.

Suorganizator događanja bila je Primorsko-goranska županija, budući da su prošle godine najveći broj nagrada osvojili kandidati iz ove županije. Do samoga kraja natjecanje je bilo vrlo neizvjesno između Zagrebačke županije, najmnogobrojnije po broju osvojenih priznanja (7) i Osječko-baranjske županije (6) no zbog većeg broja zlatnih priznanja i povelja, kao i šampionske titule Zlatni suncokret, koju je osvojila Općina Kneževi Vinogradi, sljedeći izbor za nagradu Suncokret održat će se u Osječko-baranjskoj županiji.

Priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju i predstavljaju tradicijski sadržaji, čuva izvornost te povezuju sudionici ruralnoga turizma, a dodjeljuje se u osam kategorija: turistička seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turistički projekti, kao i oni koji imaju zaštićene i marketinške oznake. Uz jednu šampionsku nagradu dodijeljene su zlatne, srebrne i brončane povelje te posebna priznanja, podijeljena po kategorijama.

Predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Kluba članova „Selo“, Dijana Katica, koja već deset godina organizira najveću i najznačajniju manifestaciju u ruralnom turizmu, istaknula je: “Ponosna sam što od samih početaka i nastanka ruralnog turizma u našoj zemlji podupirem i savjetujem ljude, koji u ovaj segment turizma tek ulaze. Isto tako drago mi je što su naš rad prepoznali i u Bosni i Hercegovini te izrazili želju da i oni sudjeluju u izboru.”

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” organizirala je više od 300 stručnih i edukacijskih seminara, više međunarodnih i nacionalnih konferencija i stručnih skupova te četiri međunarodna znanstveno-stručna kongresa o ruralnom turizmu. Članovi udruge isto tako vrlo često djeluju kao savjetnici turističkih destinacija na ruralnim područjima, s ciljem povećanja kvalitete proizvoda i usluga.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Turizam