Banner
Uvodi se specijalizacija sudaca za slučajeve nasilja nad ženama
Saborska oporba: Banožić treba vratiti stan i odgovarati
Možemo predlaže usklađivanje mirovina s rastom plaća
Jutarnji list: Nedjeljama 20 posto manje računa nego lani
Večernji list: Rata stambenog kredita ista kao i mjesečni najam
Kampanja Budi mRAK roditelj: Raste broje cijepljenih protiv HPV-a
Situacija s covidom u Hrvatskoj stabilna

  Aktualnosti

Sunce opet napada!

  Marino Tumpić/Zvjezdarnica.com           05.07.2012.         1967 pogleda
Sunce opet napada!

Divovska Sunčeva pjega izazvala je izbačaj mase Sunčeve fotosfere koja strelovito juri prema Zemlji. Danijel Reponj  s portala Zvjezdarnica.com snimio je Sunčevu pjegu koja je "krivac" za događaj koji  slijedi.

Ljeto je već prevruće, temperaturne i UV vrijednosti danima su u "crvenom", a tako će i ostati, no tu nije kraj. Svemirski i zemaljski teleskopi zabilježili su jučer tijekom dana pet jačih eksplozija na Suncu. Sve su one prouzročile izboje koronarne materije (CME) s fotosfere Sunca u daleki svemir. Izboj jedne od njih točno je usmjeren prema Zemlji i pogoditi će nas u subotu oko 08 sati u jutro. Zbog toga se očekuju manje smetnje u radiokomunikacijama diljem svijeta.

Uzrok ovim događanjima krije se u ogromnoj Sunčevoj pjegi, čak desetak puta većoj od samog našeg planeta, a koja je u smiraj dana vidljiva čak i golim okom na Sunčevom disku. Njezina je oznaka AR 1515. Stanovnici na višim geografskim širinama imati će priliku vidjeti spektakularne prizore polarne svjetlosti koja nastaje zbog sudara CME i Zemljina magnetskog polja koje se širi, rasteže, skuplja, povija kako bi akumuliralo energiju Sunčeva napada i zaštitilo biljni i životinjski svijet na planetu

Više na portalu Zvjezdarnica.com

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti