Banner
HAK: Prometna nesreća na A7 kod čvora Rijeka Zapad
DHMZ: Promjenljivo oblačno ponegdje s kišom, temperature i do 17 celziejvaca
Svjetski dan borbe protiv AIDS-a: U Hrvatskoj niska učestalost infekcije
Počinju prijave za prvi rok državne mature
Počinju prijave za prvi rok državne mature
Oko 1.500 liječnika u opasnosti da ih bolnica ili dom zdravlja ovrše
HNB: Banke u Hrvatskoj u devet mjeseci s dobiti od 1,1 milijardu eura

  Gospodarstvo

Sunčana elektrana Medinci: U tijeku je postavljanje posljednjeg polja fotonaponskih ćelija

  vpz.hr           16.09.2015.         2794 pogleda
Sunčana elektrana Medinci: U tijeku je postavljanje posljednjeg polja fotonaponskih ćelija

Početkom srpnja na građevinskom zemljištu u Medincima, prigradskom naselju Slatine, započela je izgradnja jedinstvenog modela solarne elektrane. Solarna elektrana, koja se gradi u sklopu projekta Sinerot, vrijedna je 6,4 milijuna kuna, a sufinancirana je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i sredstvima Virovitičko-podravske županije. Projektom se namjerava razviti jedinstveni model spajanja korištenja obnovljivih izvora energije u sinergiji sa poljoprivrednom proizvodnjom kao primjerom dobre prakse i temelj daljnjeg razvoja.

Radovi na izgradnji Elektrane odvijaju se u skladu s planiranim. U tijeku je postavljanje posljednjeg polja fotonaponskih ćelija, a Elektrana će sredinom mjeseca listopada biti puštena u pokusni rad. Završetak radova očekuje se sredinom mjeseca listopada.

Osim što je riječ o jedinstvenom modelu spajanja i korištenja obnovljivih izvora energije i poljoprivrede, ova poljoprivredno-energetska cjelina imat će još jednu funkciju – poljoprivredna površina će biti ustupljena srednjoj školi u Slatini za praktičnu nastavu, a sav višak energije koju „Sinerot“ proizvede, Virovitičko-podravska županija će koristiti za osnovne i srednje škole u županiji. Planirana godišnja proizvodnja je 565.000 KW.

Sunčana elektrana također će služiti i kao pokazni školski objekt namijenjen učenicima srednjih škola koji se školuju za zanimanja vezana uz obnovljive izvore energije.

Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija a partneri na projektu Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Razvojna agencija VIDRA i Srednja škola Marka Marulića Slatina.

Solarna elektrana Medinci jedinstvena je u Republici Hrvatskoj, a vjerojatno i Europi po inovativnom sustavu gradnje. Također, to će biti najveća solarna elektrana u vlasništvu neke jedinice lokalne ili regionalne samouprave u Hrvatskoj te će zasigurno poboljšati kvotu koju Hrvatska mora ispuniti u procesu korištenja obnovljivih izvora energije do 2020. godine.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo