Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Komentar

Šukeru i Milinoviću smjenom bi napravili veliku uslugu

  Mijodrag Šajatović/Lider           28.11.2010.         2062 pogleda
Šukeru i Milinoviću smjenom bi napravili veliku uslugu

Zakasnjeli se HDZ-ovi potezi nastavljaju. Stranka čiji su ministri dvije godine zakasnili s priznanjem da je Hrvatska u recesiji sad se, s barem dvije godine zakašnjenja, upušta u rekonstrukciju Vlade. U globalno je opasnim vremenima kašnjenje od nekoliko mjeseci dramatično. Višegodišnje kašnjenje ravno je katastrofi.  Ako je točno da su ‘na odstrelu' ministar financija Ivan Šuker i ministar zdravstva, ali, važnije, potpredsjednik HDZ-a Darko Milinović i da se osim zamjena za njih traži i novi potpredsjednik Vlade za gospodarstvo, netko bi mogao pomisliti da će se stvari nakon smjena početi mijenjati nabolje. Sasvim je, međutim, jasno da promjene uoči duge izborne utrke neće pomoći popravljanju ekonomske i poslovne klime u zemlji.
Čak se može dogoditi da formalni gubitnici Šuker i Milinović srednjoročno budu sretni što su morali otići. Lako je moguće da se klimave državne financije u 2011. uruše. Pojavni oblik urušavanja s kojim bi se suočio Šukerov nasljednik bilo bi kašnjenje plaća u javnom sektoru i mirovina. Pa bi Šuker mogao poentirati kako su, eto, dok se on brinuo o državnoj blagajni, plaće i mirovine stizale na vrijeme.

Bez novog modela To što je u njegovih sedam godina uništena osnova iz koje se ubiru porezi za plaće i mirovine i što se zaduživalo bez mjere i uz lihvarske kamate, javnost s kratkim pamćenjem ne bi uzela u obzir. Pa bi sigurno bilo onih koji bi žalili za ‘Šukerovim vremenima'.
Kad je riječ o Darku Milinoviću, na prvi pogled njegovo kandidiranje za nasljednika Jadranke Kosor ispada kao političko samoubojstvo. Ali ako HDZ izgubi, a on prije toga bude smijenjen s ministarske pozicije, evo njega poslije parlamentarnih izbora kao onoga tko je htio spasiti stvar, ali Kosorica i Šeks nisu mu dali.  Sasvim je svejedno tko će iz vladajuće političke nomenklature do izbora sjediti u ministarskim foteljama. I da nije već sve podređeno očajničkim potezima za skupljanje glasača, ova je vlast prirodno netalentirana za vođenje ekonomske politike. A treba priznati i da među ekonomskim misliocima bliskima vlasti nema nikog s prijedlozima koji bi zaista bili nov ekonomski model primjenjiv na današnje hrvatske prilike.
Pokazala je to i konferencija koju su dobro priredili kolege iz Poslovnog dnevnika i Banke. Doveli su brojna zvučna ekonomska imena. Bilo je mnogo parcijalnih ideja, ali još se jednom pokazalo da genijalaca koji bi došli s prijedlozima koji bi javnost ostavili paf, nažalost, u Hrvatskoj danas nema. Vrhunac je bila točna dijagnoza prof. dr. sc. Ive Bićanića o potrebi šok-terapije. Ali kad se pokušalo objasniti kakva bi ona trebala biti - završilo je na općim mjestima.

Ignoriranje malih potresa A u takozvanoj realnoj ekonomiji stanje je dramatično. Analitičari su razočarani što industrijska proizvodnja unatoč suprotnim očekivanjima pada po stopi većoj od četiri posto. Samo salonski ekonomisti, koji nemaju ni dana iskustva u tvrtki i na mjestu gdje treba zaraditi plaću na tržištu (a ne živjeti od proračunski osigurane plaće), mogu vjerovati da će sljedeće godine u Hrvatskoj rasti BDP. Salonski ekonomisti ne mogu u svoje modele ugraditi ono što su u posljednje dvije godine naučili poduzetnici i menadžeri u Hrvatskoj.  Dosta je biznismena u 2008. i 2009. povjerovalo političarima i dijelu analitičara da kriza samo što nije prošla. Pa su odgodili prilagođavanje dugotrajnoj recesiji. Nisu dovoljno rezali troškove, proizvodili su za skladišta, uzimali skupe obrtne kredite. Ali bolno su naučili lekciju. Sad je većina vrlo oprezna. Povukli su ručnu i teško ih je jeftinim trikovima i najavama natjerati da se upuste u investicije i razvoj.

U tržišnoj džungli na djelu je borba za golo preživljavanje. Mnogi su na poslovnom izdisaju i neće biti u stanju puniti proračun kako je Vlada zamislila.
Istina, nema još velikih potresa. Ima struje, u trgovinama ima robe, pred bankama nema redova, nema prosvjeda... Ali sve su češći mali potresi. Oni koji često predstavljaju najavu razornog potresa. Ali na to se ne reagira. Pogorša se kreditna ocjena zemlje. Ma, nema veze! Rohatinski najavi slom sadašnjeg ekonomskog modela u godinu dana. Ma, nema veze! HNB počne trošiti devizne rezerve za obranu kune od slabljenja. Ma, nema veze! Pet stotina novih stečajeva otvori se u nekoliko mjeseci. Ma, nema veze... Ako se ti signali ignoriraju, stići će lekcija o produljenoj recesiji.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Komentar