Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Dossier Palm

Sudskom presudom Iva Anzulović Gradu mora platiti 5 254 eura. "Učinit ću to kada Ivica Kirin vrati u proračun sve što je Virovitičanima oteo"!

  Goran Gazdek           01.12.2023.         16996 pogleda
Sudskom presudom Iva Anzulović Gradu mora platiti 5 254 eura. "Učinit ću to kada Ivica Kirin vrati u proračun sve što je Virovitičanima oteo"!

Na Općinskom sudu u Virovitici, jutros je (petak, 1. prosinca) sudac Zoran Mandić pročitao presudu tuženoj novinarki i aktivistici Ivi Anzulović zbog štete koju je nanijela 3. svibnja 2020.godine na zgradi Palače Pejačević. Suđenje je to koje je pokrenuo Grad Virovitica zbog naknade troškova sanacije pročelja. Grad je tražio preko sedam tisuća eura sa zateznim kamatama. Sudac je taj iznos umanjio za dvadeset posto.

POKUŠALI NAPLATITI ŠTETU KOJU IVA NIJE POČINILA

Zgradu Gradske uprave tužena je gađala balonima napunjenim crvenom temperom. Na zgradi su ostali tragovi boje a pročelje je sanirano po preporukama Konzervatorskog odjela iz Požege. Za ovo, te kazneno djelo oštećenja tuđe stvari zbog dva ispisana grafita na zgradi nekadašnje Bille,Iva je u međuvremenu pravomoćno osuđena na kaznu zatvora  od pet mjeseci sa rokom kušnje dvije godine ukoliko ne ponovi isto kazneno djelo.

"Štetna radnja i odgovornost tuženika tijekom postupka nije niti bila sporna, obzirom da je tužena pravomoćno osuđena za počinjenje kaznenog djela koje je za posljedicu imalo štetu koja se morala sanirati pranjem i bojanjem istočnog pročelja zgrade, a sud je u parničnom postupku u pogledu postojanja kaznenog djela i kaznene odgovornosti učinioca vezan za pravomoćnu presudu kaznenog suda kojom se optuženik oglašava krivim. Na ovo je ukazano tuženoj već na početku postupka, no tijekom postupka čak i neovisno o postojanju kaznene presude iz utvrđenih činjenica jasno proizlazi i građanskopravna odgovornost tužene za naknadu štete koju je počinila bacanjem balona ispunjenih bojom na tuđu stvar.", pojašnjeno je presudom.

Ivi Anzulović se nalaže platiti 5 254 eura, zajedno sa zateznom kamatom, Grad je treažio 7 013 eura. Sud je izuzeo troškove sanacije pukotina obzirom da nastanak pukotina nije u uzročno-posljedičnoj vezi sa bacanjem balona. Pojednostavljeno rečeno pokušli su joj naplatiti štetu koju ona nije počinila.

"Sama štetna radnja nije niti bila sporna tijekom postupka obzirom da tužena nikada nije poricala da je bacala balone ispunjene crvenom bojom na pročelje zgrade. Iako tužena poriče namjeru nanošenja štete, koja je utvrđena u kaznenom postupku, sama namjera nije niti relevantna za utvrđenje obveze obzirom da citirana odredba čl. 1045 ZOO-a određuje obvezu naknade štete bez obzira je li ona nastala iz namjere ili nepažnje.", objašnjeno je u presudi.

Visina štete utvrđena je uvidom u račun tvrtke Slavić-inženjering koja je bila izvođač sanacije pročelja, i nalazom vještaka Siniše Novkovića koji je analizirajući troškovnik sanacije utvrdio da su svi izvršeni radovi bili opravdani te naplaćeni u skladu s normativom i vrijednostima u vrijeme njihova izvođenja. Tijekom sudskog procesa, Ivin pravni zastupnik Boris Kozjak tražio je imenovanje neovisnog vještaka no zahtjev je odbijen.

DOPRINOS TUŽITELJA NASTANKU ŠTETE

Radi pravilne primjene materijalnog prava, sud je razmatrao i postojanje doprinosa tužitelja nastanku štete. U obrazloženju presude, tako, stoji, kako je "činjenica da je tužitelju iz proračuna nestalo 17 milijuna kuna, što je 2019. iznosilo znatan dio proračuna, te da je to vremenski povezano sa smrću gradskog pročelnika za financije, događaj je koji izaziva čuđenje, zgražanje i sumnju, te pogoduje razvoju raznih teorija i tumačenja, osobito ako nije dobro iskomunicirano od strane uključenih. Takav događaj ne može proći bez interesa institucija i medija pa i samih građana ili pak aktivista koji postupajući iz svojih uvjerenja osmišljavaju bizarne akcije kojima žele skrenuti pozornost i izazvati reakcije kao što je ovdje slučaj. Takvom situacijom koja se dogodila tužitelju ili u koju se sam doveo, tužitelj je doprinio nastanku štete, a koji je doprinos sud, obzirom na sve utvrđene činjenice, utvrdio sa 20% te je razmjerno utvrđenom doprinosu umanjen iznos utvrđene štete".

Dakle, slobodno je protumačiti kako je gradonačelnik Ivica Kirin, kao prvi odgovoran za gradski proračun, sam kriv što je svojim postupcima i izjavama 2019. godine na račun mrtvog Siniše Palma na sebe navukao ljutnju i revolt novinarke Anzulović. Nužno je ponovno podsjetiti kako je Iva bila prva koja je doznala lokaciju tijela Siniše Palma te je jedina novinarka koja je, dan nakon ukopa, od članova obitelji doznala sve što se događalo od petka 31.svibnja 2019. kada je tadašnji gradski pročelnik naputio radno mjesto i - nestao.

Utvrđene činjenice koje je otkrila svojom novinarskom istragom objavljene su na ovom portalu, a dodatno je podnijela kaznene prijave te očekivala reakciju institucija. Kada je izostala gotovo godinu dana, Iva  je posegnula za aktivizmom kako bi smrt gradskog pročelnika 'vezala' za sebe na način da bude pravomoćno osuđena na kaznu zatvora.

U srpnju 2019. na dvama stablima preko puta Gradske uprave ispisala  je "17" i znak "?" za što je prekršajno osuđena pa nakon žalbenog postupka oslobođena. Potom je ispisala dva grafita te, naposljetku, na svjetski Dan slobode medija "napala" zgradu u kojoj stoluju odgovorni za nestanak novaca iz proračuna, kao i javnu neargumentiranu osudu mrtvog čovjeka kako je lopov i kockar.

 SPREMNA NA ODSLUŽENJE ZATVORSKE KAZNE ZBOG - GRAFITA

Kako je današnja presuda bila posljednja od svih suđenja koje je imala u Virovitici, upitali smo Ivu za komentar te koji su joj daljnji aktivistički planovi. "Kršenje zakona ove i ovakve države je bio moj jedini način da se od iste ogradim nakon što je najbliži čovjek gradonačelnika misteriozno nestao te pronađen kako visi na grani visokoj pet metara a njegov šef ga nije niti pozvao na odgovornost za nestanak novca već ga mrtvog javno optužio kako je lopov i kockar", i danas je ljuta.

"U prostoru javne komunikacije već četiri godine argumentirano tvrdim i argumentirano optužujem kako je Siniša Palm ubijen a u prikrivanju dokaza je direktno pomagao tadašnji načelnik Policijske uprave Siniša Knežević. U zakonitoj državi, odavno bih bila pozvana na razgovor u policiju koja bi bila oduševljena svim mojim saznanjima i djelovala odmah. Umjesto tog scenarija, dogodilo se da sam gotovo sva svoja otkrića novinarske istrage objavila, ali neka sam podijelila samo sa policijskim službenicima Ravnateljstva policije u Zagrebu kako ne bih ugrozila novu istragu smrti Siniše Palma. Odjel općeg kriminaliteta Antonia Gerovca ima sve što im je potrebno za pokretanje nove istrage već gotovo godinu dana. Jedino što, kao novinarka koja stoji iza svakog slova kojeg je objavila, danas mogu učiniti jest - prekršiti uvjetnu kaznu i otići u zatvor na pet mjeseci zbog grafita. To ću i učiniti ne ekshumira li se tijelo Palma i ukoliko se ne privede 'famozna' mrtvozornica Ivana Kepka koja je samo pogledom na mrtvo tijelo Palma zaključila kako se ubio 31.svibnja 2019. u točno 18 sati.", odlučna je Iva.

Siniša Knežević

Kao i sve ostale naloge presudama da podmiri štetu, Iva ne namjerava platiti niti ovu već kaže "kako će platiti sve onoga dana kada Ivica Kirin vrati u proračun sve što je Virovitičanima oteo". "Za razliku od Siniše Palma koji je bez argumenta optužen kako je lopov, mi novinari imamo dokaze kako Ivica Kirin jest i lopov i lažljivac."

Na danas izrečenu presudu će se žaliti. Na naš upit ima li kakvih novih suđenja ili novih aktivističkih akcija u planu, samozatajno kaže kako nikada ne najavljuje svoje akcije no najviše bi je, napominje, usrećila privatna tužba Ivice Kirina za klevetu. Tada bi, kaže, u sudskim spisima bila i ogromna količina dokaza kako je Virovitica od 1991. na ovamo opljačkana malverzacijama, preplaćenim poslovima i nezakonitim stečajevima a sadašnji gradonačelnik sa svojom upravom je tijekom svog mandata uvelike doprinio da se taj trend uništavanja grada i nastavi.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Palm