Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Dossier Turudić

Sudac Turudić: U šoku sam. Tužit ću tog novinara

  Marinko Jurasić/Veečrnji list           30.11.2014.         3641 pogleda
Sudac Turudić: U šoku sam. Tužit ću tog novinara

Vojislav Šešelj inspirirao je novinara Novog lista Dražena Ciglenečkog da napiše: “Turudić nanosi štetu veću nego Šešelj”.Teza kolumne je da se Sabor nije trebao baviti Šešeljevim glupostima jer se time degradira parlament, već sucem Ivanom Turudićem pa i donijeti Deklaraciju o njegovu besprizornom ponašanju. Što na to kaže sudac.  – U nizu tekstova u kojima se dotaknuo i moje operacije u Austriji, i moje obitelji, šutio sam, ali ovo je prevršilo svaku mjeru i prvi ću put tužiti novinara  - kazao je Turiduć u razgovoru za Večernji list.

Ali, u intervjuu ste rekli...

...Znam, da nisam nikad tužio i da nikad ne bi. To sam zaista i mislio, ali nisam znao da će me netko usporediti sa Šešeljem. Za mene je nezamisliva teža kvalifikacija nego da se kaže da nanosim svojoj državi štetu veću nego Šešelj. Što taj novinar radi, abolira Šešelja!?

Ne mora, iako ga svi zovu ratnim zločincem.

To je najveća tragedija da nakon više od 11 godina nije osuđen kao ratni zločinac. Njemu je sud u Haagu nedonošenjem odluke dao za pravo da tuži svakoga tko ga nazove ratnim zločincem.

Što je točno povod tužbi?

Ako to nije govor mržnje, ne znam što jest. Dragovoljac sam, nositelj spomenice Domovinskog rata, i bez lažne skromnosti, sudac sam koji je sudio u nizu važnih predmeta koji su gotovo svi postali pravomoćni, a on me uspoređuje sa Šešeljem, protiv čijih sam se Belih orlova borio ‘91. na Papuku. Što bi bilo kad bi novinar u Njemačkoj usporedio njemačkog suca s Hitlerom. Ostao sam šokiran, to nadilazi granice javne polemike i kritike, to je čisti govor mržnje.

Možda je kazavši da se ne treba baviti Šešeljevim baljezganjem, dao dignitet i važnost vašim riječima koje imaju težinu?

Imate pravo na svoj stav, ali ja sam njegove riječi iščitao tako da je njegova namjera bila upravo difamirati me. Kako se uopće ja mogu naći u istoj rečenici sa Šešeljem!? Koji je sljedeći korak!? Da me netko pretuče jer sam isti Šešelj, je li to krajnji cilj!?

Povod mu je bio vaše imenovanje za predsjednika Gradskog izbornog povjerenstva u Zagrebu, jer drži da vam nije mjesto u kampanji s obzirom na ljetošnju polemiku s predsjednikom Ivom Josipovićem.

Ostajem pri svemu što sam tada o tome rekao, pri svakom zarezu. Bespredmetno mi je vraćati se na to da mi je najavljeno da neću biti izabran u povjerenstvo ne samo kao predsjednik nego i kao član.

Zbog toga su se predsjednik DIP-a i zamjenik izuzeli od glasovanja o vama.

Premda ne znam što znači izuzimanje predsjednika, s obzirom na to da me je on kao predsjednik i predložio.

Kolega novinar iz Novog lista našao je primjer upravo s vašeg suda iz kojeg proizlazi da vaše neimenovanje u GIP ipak ne bi bilo presedan.

Da, i nazvao me lažovom. Kolegica Mirjana Rigljan trebala je biti predsjednica GIP-a, ali je Đuro Sessa tada imenovan sucem Vrhovnog suda pa su oni zajednički ocijenili da ne bi bilo u redu da sudac Vrhovnog suda bude član, a ona iznad njega, pa su zamijenili pozicije u GIP-u. A ja ne bih bio ni član povjerenstva.

Biste li se izuzeli kad bi pred vas došao predmet protiv Ive Josipovića.

Vjerojatno bi se izuzeo kad bi došao kazneni predmet protiv predsjednika Josipovića, ali nije isto biti sudac i predsjednik izbornog povjerenstva.

Zamjera vam se i politička obojenost u istupima.

Postoji li uopće čovjek koji nije politički obojen!?

Neki to taje.

Jedino to. Zar predsjednik DIP-a i svi članovi izbornih povjerenstava nemaju svoj stav. Zar je zabranjeno imati svoj svjetonazor, ili je zabranjeno imati svjetonazor drukčiji nego što ga ima Ciglenečki. Očigledno je jedino to problem, što moj svjetonazor njemu ne paše.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Sulejman veliki
2.12.2014. 12:03
Poštovani jedna.
Ne zaboravljam - znam. Mediji su se itekako bavili takvim sucima. Ne znam za dotičnog novinara, možda je i on.
Nemam ja ništa protiv Turudića osobno, niti zagovaram bilo čiju politiku, meni je on ovdje slika i prilika domaćeg pravosuđa koji ne uživa ama baš nikakav ugled ni u Hrvatskoj ni u svijetu.
jedna.
2.12.2014. 10:29
gospodine Sulejman zaboravljate da imamo niz sudaca i sutkinja pa čak i onih ustavnih sudaca s jasnim i decidiranim političkim pedireom koju su u usporedbi s turudićem kud i kamo veće štetočine od njega!? zašto o njima ne piše ciglenečki i oni koji se zbo turudića propinju na stražnje noge? siurno zato što im to nije u dnevnopolitičkoj potrebi onih kojima novinari jedu iz ruke.
UooH
1.12.2014. 18:44
Pa evo sam si napisao gdije je usporedio Turudica i Seselja. Kako kazes usporedio je njhova djela a sta je to nego usporedba izmedju njih.
Cak da ih i nije usporedio Turudicu nije mijesto u istoj recenici sa takvim jednim zlocincem i cetnickim vojvodom. Neznam mozda ti seselja drukcije dozivljavas pa ti to toliko ne smeta.
Sulejman veliki
1.12.2014. 18:19
Samo si potvrdio da ti mozak nije samo isrpan jer se nije imalo što isprati. On je usporedio sadašnja djela narcisoidnog suca koji krši temelje demokracije svoje države i potvrđuje da nam je pravosuđe sto svjetlosnih godina od pravde i ishlapjele budale. I potpuno je u pravu da nam Turudić nanosi veću štetu od Šešelja, Dakle, gdje piše da je usporedio Turudića i Šešelja?
UooH
1.12.2014. 16:31
Dobro ako ti misliš da svi koji su pomislili da je usporedio Turudića i šešelja nemaju mozga, kako ti onda objašnjavaš ovu rečenicu iz njegovog članka " Svojim postupcima Turudić nanosi danas Hrvatskoj sigurno veću štetu nego baljezganje ishlapjelog ratnog zločinca".
Jel tu nije usporedio štetu Turudićevih postupaka sa baljezganjem ishlapjelog ratnog zločinca.
Što ti vrijedi što imaš malo neispranog mozga u glavi kad ti je u oči udarilo toliko crvenilo da ne vidiš čitati.
Sulejman veliki
1.12.2014. 14:06
jedna. sve što si napisao je točno osim onoga da vjetar dolazi sa Iblerova trga. Oni, naime, nisu sposobni proizvesti energiju za takvu snagu. Što se mene tiče mogu u rotoparnicu povijesti jer niša od onog što su obečavali nisu napravili.
Uooh moraš pročitati članak da bi mogao diskutirati. No, nije ga dovoljno samo pročitati već i razumijeti to što se čita. A za to moraš iamti glavu, a u glavi malo mozga koji nije ispran.
UooH
1.12.2014. 13:49
Sulejmane nemoram citati clanak dovoljno je da procitam naslov kolumne "Turudić nanosi štetu veću nego Šešelj” ili zadnju recenicu kolumne gdije ga opet usporedjuje.
Razumijem da branis Ciglenečkog jer ste istih svetonazora ali nemoj biti smiijesan pa cak je i mirovnjak koji je najveci pljuvac Turudica napiao da je usporedba sa Šešeljom ne primjerena. Ja cak u prvom komentaru nisam ni spominjao usporedbu a ti me prozivas.
jedna.
1.12.2014. 12:26
gospodine Sulejman nije mi ni na kraj pameti da branim turudića, a neću ni ulaziti u vaše viđenje da ne kažem zabaljezgavanje onoga što je navodno u zadnjoj rečenici svog teksta, a po vašem mišljenju novinar htio reči. neću ulaziti ni u diskusiju oko autorovog omalovažavajućeg i sramotnog mišljenja o ulozi sabora, izraženog u zadnjem citatu članka, u kojem zamjera saboru što se bavi sramotnim, za žrtve domovinskog rata, ali i za sve hrvatske građanke i građane uvredljivim nastupima ratnog zločinca u srbijanskoj javnosti.

neću s vama gospodine Sulejmane veliki ulaziti ni u raspravo oko toga zašto su se predsjednik i potpredsjednik dipa, branko hrvatin i jakob miletić, izuzeli su se u utorak kod glasovanja o turudiću. neću jer znam da nećete priznati da su oni kao autor teksta i ostatak "jedriličara" članovi posada kojoj vjetaru jedra, ili bura koju usmjeravaju prema nepoćudnom turudiću, puše s iblerovo trg.

no dozvoliti ću si slobodu da ustvrdim da unatoč općepoznatoj činjenici da politika kadrovira u pravosuđu stranka na vlasti putem podobnih novinara našla je upravo turudića da mu zamjera neka politička obojanost i nepristranost.
Sulejman veliki
1.12.2014. 11:03
Uooh i jedna. pročitajte pažljivo članak prije nego što zabaljezgate. Niti jednom jedinom rečenicom dotični novinar nije usporedio suca i ratnog zloćinca. On je samo s pravom, vrlo eklsplicitno poručio Saboru, da im je bilo pametnije baviti se Turudićem jer on trenutno nanosi više štete od budaletine i bolesnika Šešelja.
UooH
30.11.2014. 21:32
Mislim da bi trebao tužiti novine koje objavljuju takve bljuvotine od tih bolesnika.
jedna.
30.11.2014. 15:27
naravno da je usporedba razlog za tužbu koju će turudić sigurno dobiti.
Nano-59
30.11.2014. 11:23
Turudić smatra i uzima si pravo da o svakome i svemu može reći što misli, to je i ok, ali da li je to spojivo sa njegovom funkcijom koju obavlja, došao je i postavljen je u doba Sanadera, zbog njega je koliko se sjećam je Vesna Škare Ožbolt ostala bez posla, zato o njemu i svatko drugi može reći što misli, naravno uz dokaz svojih tvrdnji, tako da tvdnja po kojoj obojica štete ili koriste nama stoji, osobno mislim da o obodvojici ne treba uopće raspravljati niti im davati bilo kakvu pažnju
atma
30.11.2014. 10:02
Naravno da sudac, kao i svaki drugi čovjek, može i treba imati svoj svjetonazor. No, u javnim nastupima, mislim da ipak treba biti nepristran. Svoje opredjeljenje neka iskazuje na izborima, a u međuvremenu neka časno obavlja svoju dužnost.
crni
30.11.2014. 9:54
Ture je u ovo predizborno vrijeme popularniji od Kolinde?!?!


Još iz kategorije Dossier Turudić