Banner
Hrvatski saboru u srijedu o konačnom prijedlogu Zakona o turizmu
Lalovac (SDP): Osobni podaci 313.000 građana našli su se na crnom tržištu
Mađerić: Zakonom se sprječava zlouporaba prikupljenih sredstava humanitarne pomoći
Pripuz pisao Milanoviću zbog Jakuševca: Zamjera mu selektivni pristup
PISA testovi: Hrvatski učenici u prosjeku, osim u matematici
Zavod za javno zdravstvo: Nema ugroze zdravlja građana
Zavod za javno zdravstvo: Nema ugroze zdravlja građana

  Dossier Turudić

Sud opet utvrdio da je novinar uvrijedio suca Turudića, kažnjen s 8.000 kuna

  Fiore Vežnaver/Burin           02.02.2022.         3745 pogleda
Sud opet utvrdio da je novinar uvrijedio suca Turudića, kažnjen s 8.000 kuna

Novinar Novog lista Dražen Ciglenečki osuđen je na novčanu kaznu od 30 dnevnih iznosa, što predstavlja 8.000 kuna, zbog toga što je, po ocjeni suda, navodima u svojoj kolumni uvrijedio Ivana Turudića, bivšeg suca i predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, a sada suca Visokog kaznenog suda. Presudu je danas, nakon okončane glavne rasprave, objavila sutkinja riječkog Općinskog suda Vera Marincel. Postane li presuda pravomoćna, Ciglenečki je dužan podmiriti i troškove kaznenog postupka u paušalnom iznosu od tisuću kuna te namiriti troškove i izdatke Turudića i njegove odvjetnice - donosi portal Burin,

»Turudić nanosi veću štetu nego Šešelj«

Ciglenečki je oglašen krivim na ponovljenom suđenju, po treći put sjedi na optuženičkoj klupi zbog istog slučaja, nakon što je dosadašnje dvije presude Općinskog suda u Rijeci ukinuo riječki Županijski sud. Današnja presuda, u pogledu sankcije, identična je dvjema ranijima koje je sud donio u ožujku 2016. godine i svibnju 2018. godine, ali ih je izrekla druga sutkinja riječkog Općinskog suda. Ni nova presuda nije pravomoćna, novinar Novog lista i na nju ima pravo žalbe, što će se sigurno dogoditi.

Presuda je donesena temeljem privatne tužbe suca Turudića koji je u njoj naveo da je Ciglenečki za njega iznio uvredljive konstatacije u broju Novog lista od 27. studenog 2014. godine, u autorskoj kolumni »Politički skalpel Dražena Ciglenečkog«, pod naslovom Turudić nanosi veću štetu nego Šešelj, kao i na internetskom portalu riječkog dnevnika. Turudić tvrdi da je Ciglenečki uvredljivo napisao: »Saborski zastupnici i jučer su analizirali gluposti što ih u velikim količinama proizvodi Vojislav Šešelj, degradirajući tako instituciju hrvatskog parlamenta. Umjesto toga su, ako im je već do bavljenja pojedincima, mogli otvoriti raspravu o Turudiću. Pa možda i donijeti Deklaraciju kojom bi se osudilo njegovo besprizorno ponašanje. Svojim postupcima Turudić nanosi danas Hrvatskoj sigurno veću štetu nego baljezganje ishlapjelog ratnog zločinca.«

Sutkinja: Na novinaru teret odgovornosti kako će prezentirati informacije

Sutkinja Vera Marincel je u obrazloženju presude navela kako sud smatra dokazanim da je Ciglenečki počinio kazneno djelo za koje ga je teretio privatni tužitelj.
– Stajalište je suda da navodi okrivljenika u kolumni prelaze granice dopuštenih vrijednosnih sudova i kritike – naglasila je sutkinja Marincel, dodajući da ne mijenja na stvari što je sudac Turudić kroz javne istupe ušao u krug javnih osoba, te podložan kritici i analiziranju postupaka.
– Ali, isto tako, na novinaru je teret odgovornosti na koji će način prezentirati informacije, odnosno dati analizu nekog pitanja, u svojoj kolumni. Sloboda izražavanja nije apsolutna, postoje određene granice, a u ovom slučaju, po stajalištu suda, one su prijeđene – rekla je u obrazloženju sutkinja Vera Marincel.

Ciglenečki: Turudić je javno polemizirao s predsjednikom i premijerom

Dražen Ciglenečki je u dopuni svoje obrane na prošloj raspravi izjavio kako je napisao kolumnu u kontekstu činjenice da je sudac Ivan Turudić prije osam godina, a i danas, vrlo aktivan u javnosti.
– Nije bio zanimljiv samo zbog sudskih procesa koje je vodio, nego i svojih stavova. Javno je polemizirao s bivšim hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, bivšim premijerom Zoranom Milanovićem i nekadašnjim ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem. Imao sam se pravo baviti njime i pisati o njemu, i drugi su se njime bavili, pa i političari. Nisam uspoređivao ratno djelovanje Šešelja i Turudića, nego što je radio Turudić kao sudski dužnosnik. Napisao sam da je, ako se Sabor već bavi Šešeljem, bolje da se bavi Turudićem, koji je štetniji za Hrvatsku. Može se polemizirati oko toga tko je bio štetniji, ali sama premisa da ja ne smijem napisati nešto takvo mi je potpuno neprihvatljiva. U tekstu sam izričito naglasio da ne uspoređujem uloge Šešelja i Turudića u Domovinskom ratu , nego javno djelovanje dvojice te 2014. godine – rekao je Ciglenečki.

Zakoračio na javnu scenu

Ciglenečki je kazao kako ostaje pri svojim ranijim izjavama na dvama suđenjima, kada je naglašavao da mu nije bila namjera narušiti ugled i čast zagrebačkog suca, već je u kolumni samo iznosio svoje vrijednosne sudove, svoje mišljenje.
– Kada sam pisao kolumnu, a i danas, postojao je javni interes da iznesem mišljenje o istupima suca Turudića. Ono što sam iznio proizlazi iz činjenica. Postupao sam u dobroj namjeri, kao što i uvijek činim kod pisanja – naglasio je Ciglenečki. Novinar Novog lista je na prvom suđenju istaknuo da je »Turudić bio sudac koji je konstantno nastupao u medijima, kao političar, njegovi nastupi bili su politički obojeni. A kada je zakoračio na javnu scenu, ne može imati zaštitu privatnosti kao netko tko nije na njoj.«

 

Turudić: Nedopustivo je da me se uspoređuje sa Šešeljem

– Nedopustivo je i neprihvatljivo da me se komparira sa zločincem Šešeljem, i da čak budem gori od ratnog zločinca – rekao je u svom svjedočenju na ovom suđenju sudac Ivan Turudić. – Nikada se nisam bavio politikom, nikad nisam istupao samoinijativno u medijima. Valjda sam bio zanimljiv zbog predmeta koje sam vodio – kazao je Turudić, naglašavajući da se protiv njega nikada nije vodio stegovni potupak, poglavito zbog toga da bi štetio ugledu suda. Rekao je da je sudac 30 godina i da nikada nije bio član ni jedne političke stranke.
Sudac Visokog kaznenog suda ukazao je i na činjenicu da je usvajanjem njegovog tužbenog zahtjeva okončana parnica radi naknade štete zbog objave ove kolumne, predmet je pravomoćno okončan na Županijskom sudu u Varaždinu.
Turudić je rekao kako u cijelosti ostaje pri svemu onom što je dosad rekao, a na prošlom suđenju je, između ostalog, izjavio da je sporna kolumna za njega bila duboko uvredljiva. Kazao je kako bi se smatrao jednako uvrijeđenim da ga je autor napisa usporedio s Hitlerom, jer između toga ne vidi razliku.


Odbijen prijedlog za saslušanjem Josipovića, Pupovca, Nobila i Olujića

Ciglenečkov odvjetnik Saša Jelušić dva puta je predlagao da se kao svjedoci na ovo suđenje pozovu Ivo Josipović, Milorad Pupovac, Ante Nobilo i Krunoslav Olujić, na okolnost istupa i prisutnosti Turudića u javnosti. No, sutkinja Vera Marincel odbila je ovaj prijedlog.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Turudić