Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Dossier: Tolušić

Sud blokirao vinariju Tomislava Tolušića

  Ana Raić Knežević/Telegram           30.11.2022.         7153 pogleda
Sud blokirao vinariju Tomislava Tolušića

Na zahtjev europskog tužiteljstva (EPPO) bivšem ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću blokirana je vinarija koja se nalazi u Rezovcu kod Virovitice. Europski tužitelji protiv njega još uvijek vode istragu zbog malverzacija s novcem iz Europskih fondova, te ga povezuju s nešto više od 2,9 milijuna kuna nezakonite imovinske koristi - doznaje Telegram.

Sada je procijenjeno da upravo toliko vrijedi Tolušićeva vinarija, pa je Županijski sud u Zagrebu prihvatio zahtjev EPPO-a i donio privremenu mjeru kojom je bivšem ministru zabranjuje prodaja zgrade u Rezovačkim vinogradima. Država se želi osigurati da, u slučaju da Tolušić bude proglašen krivim, može naplatiti štetu.

Ova privremena mjera može trajati najduže dvije godine bez da je optužnica protiv okrivljenog potvrđena. U slučaju da taj rok istekne vinarija će biti odblokirana.

Istraga traje već mjesecima

Tolušić je pod istragom završio u srpnju ove godine. Bio je tada i uhićen, te je kratko vrijeme proveo u istražnom zatvoru. EPPO sumnja da je bivši ministar pokušao na prevaru doći do europskog novca. Još početkom svibnja 2020., Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju podnio je prijavu za ulaganje u sektor vina za projekt ‘Izgradnja i opremanje vinarije’, te tražio ukupno 4.659.766,79 kuna, odnosno oko 620.000 eura, a iz europskog fonda trebalo je biti sufinancirano 70 posto.

Istražitelji su utvrdili da je Tolušić u toj prijavi, kako bi prikazao da ispunjava obvezne uvjete natječaja za dobivanje bespovratnih sredstava, naveo da će financiranje projekta osigurati kreditom. Za to je i priložio pismo namjere virovitičke podružnice Croatia banke. Međutim, na kraju kredit nije tražio niti ga je, uvjereni su istražitelji, imao namjeru tražiti, zbog čega se sumnja da je pokušao izigrati pravila natječaja za europska sredstva.

U vinariju je, stoji u rješenju o provođenju istrage, uložio sredstva čije zakonito porijeklo nije u potpunosti mogao dokazati. Pored toga, nije obavijestio Agenciju o promjeni načina financiranja, a potpora mu je isplaćena. I to u iznosu od 2.927.328,51 kuna odnosno 396.500 eura.

Drugi sporni EU natječaj

Istragom je, kako smo ranije javljali, obuhvaćen još jedan natječaj. Riječ je o natječaju što ga je Agencija za plaćanja raspisala 2. lipnja 2021. i to za podizanje novih i/ili restrukturiranje vinograda. U toj drugoj prijavi Tolušić je, navodi europsko tužiteljstvo, koristio potvrdu o ekonomskoj veličini koja mu je bila izdana na temelju neistinitih podataka o resursima korištenim u proizvodnji na njegovom poljoprivrednom gospodarstvu. Drugim riječima, tom je potvrdom, prema sumnjama EPPO-a, lažno prikazao da njegovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ispunjava uvjete prihvatljivosti natječaja.

 

Istražitelji su utvrdili da je Tolušić, kako bi pribavio potvrdu Tehnološkog projekta podizanja vinograda potrebnu za taj drugi natječaj predao Željku Ferencu, kao službenom predstavniku Ministarstva poljoprivrede, potrebnu projektnu dokumentaciju. U njoj je naveo da će podići i opremiti trajne nasade vinograda. Međutim, otkriveno je da je na česticama čije je izvatke priložio već imao zasađenu vinovu lozu. Drugim riječima, tužiteljstvo je uvjereno da je bio svjestan da ne ispunjava uvjete prihvatljivosti objavljenog natječaja.

Počupao stari vinograd

Ferenc je Tolušiću, kako smo također već javljali, izdao traženu potvrdu, no Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu odbili su na kraju izdati pozitivno mišljenje za tehnološki projekt bivšeg ministra. Uočili su, naime, da Tolušić već ima vinograd, kao i druge nejasnoće u projektu.

Nakon toga slijedi ono famozno čupanje trsova, odnosno Tolušić uklanja vinograd, nabavlja novu dokumentaciju, te ju prilaže na natječaj. Na njemu je, navodi EPPO, očekivao potporu u iznosu od 1.536.850,28 kuna, odnosno 200.000 eura. Iz europskog fonda trebao je dobiti 85 posto što iznosi 1.306.322,74 kuna ili 173.482,43 eura. Međutim, kako je Agencija provela postupak administrativne kontrole dostavljenih prijava te je utvrdila da Tolušić ne ispunjava uvjete prihvatljivosti, izdavanje potpore nije mu odobreno.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier: Tolušić