Banner
DHMZ: Djelomice sunčano, u Dalmaciji lokalno kiša
Hrvatski sabor u srijedu o Zakonu o inkluzivnom dodatku
Grmoja: Vlada pokazuje nebrigu za ulaganja u navodnjavanje
Virovitica: Gradsko vijeće usvojilo proračun težak 29,8 milijuna eura
Od četvrtka promjena vremena, obilne kiše i snijeg
Sabor: Više sredstava za stipendije studenata slabijeg socio-ekonomskog statusa
Glasovac i Raukar Gamulin: Nemamo riješeno zbrinjavanje žrtava nasilja u obitelji

  Virovitica

Stvorene pretpostavke za smjenu gradskih pročelnika

  gg           02.09.2003.         1670 pogleda
Stvorene pretpostavke za smjenu gradskih pročelnika

VIROVITICA, 2.rujna – Nešto više od dva sata izgubili su jutros članovi Gradskog poglavarstva na nekoliko važnih točaka dnevnog reda. Najviše su se, opet, bavili sami sobom (to je dobro primijetio i HKDS-ovac Miroslav Pažen) te utvrdili Pravilnik o unutarnjem redu upravnih tijela Grada Virovitice. Utvrđen je Pravilnik o unutarnjem redu ureda gradonačelnika, Pravilnik o unutarnjem redu tajništva Grada, Pravilnik o unutarnjem redu Upravnog odjela za prostorno uređenje i komunalne djelatnosti, Pravilnik o unutarnjem redu Upravnog odjela za financije i gospodarstvo i Pravilnik o unutarnjem redu Upravnog odjela za društvene djelatnosti. Iza dugačkih birokratskih nazivlja krije se organizacija rada gradskih odjela, način rada, broj i nazivi radnih mjesta sa stručnim i drugim uvjetima za njihove obavljanje. Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika nije dao pozitivno mišljenje na predloženi pravilnik što Poglavarstvo ni na što ne obvezuje. «Premda Odluka daje mogućnost da se unutarnjim ustrojstvom mogu formirati unutarnje ustrojstvene jedinice, Pravilnikom se predlaže ustrojiti odjele kao jedinstvene cjeline, prvenstveno iz razloga malog broja zaposlenih, Važniji razlog je što se na taj način izbjegavaju radna mjesta pomoćnika pročelnika sa relativno visokim plaćama, a bez odgovornosti koji imaju pročelnici. Iz istog razloga predlažu se radna mjesta stručnih suradnika umjesto stručnih savjetnika, a čime se omogućuje zapošljavanje mladih ljudi koji su odradili vježbenički staž», obrazložio je gradonačelnik Ivica Kirin ustvrdivši kako novi prijedlog jamči jeftiniju i učinkovitiju upravu. Nadalje, Gradskoj upravi je Ministarstvo pravosuđa još 2000. godine naložilo da eliminira mogućnost propisivanja alternativne stručne spreme za deset radnih mjesta (na kojima su zaposlenici zarađivali kao da imaju višu stručnu spremu) što nikad nije učinjeno. Ono što je najvažnije, a zbog čega se ova odluka i predlaže je mogućnost otkaza za djelatnike koji u roku od 30 dana ne budu raspoređeni na radna mjesta koja odgovaraju njihovim stručnim spremama. Neslužbeno, jer o tome, naravno, nije bilo riječi na sjednici u pitanju su radna mjesta petorice djelatnika. Za one koje to zanima, dosadašnja Gradska služba dijeli se na dvije službe – Tajništvo i Ured gradonačelnika. U tajništvu se pored poslova vezanih za Gradsko vijeće i Poglavarstvo obavljaju opći poslovi i zajednički poslovi. Po novome nisu sistematizirana radna mjesta daktilografa i vozača-ekonoma. Podrazumijeva se da bi danas svatko morao znati raditi na računalu i voziti auto. Grad bi otvorio i dva nova radno mjesto – referent za protokol i odnose s javnošću i administrativnog tajnika.

Inače, Pravilnikom iz 1996. godine utvrđena su 33 radna mjesta (7 sa visokom stručnom spremom, 5 sa visokom, odnosno višom, 3 sa višom odnosno srednjom, 2 sa srednjom spremom odnosno KV, 13 sa srednjom stručnom spremom i 3 NKV radnika). U Gradu su zaposlena i 3 kontrolora parkiranja koja već tri godine rade na ugovor o djelu. Novim pravilnicima predlože su ukupno 31 radno mjesto od kojih 11 sa visokom, 3 sa višom i 16 sa srednjom stručnom spremom te jedan NKV radnik. Sve ovo nije baš od nekog velikog interesa sa građane, ali i to moraju znati jer za sve gore navedene radnike moraju zaraditi plaće.
OBILAZNICA & DERATIZACIJA
Gradsko poglavarstvo se očitovalo o «Stručnoj podlozi» za izdavanje lokacijske dozvole za zahvat Zapadne obilaznice Virovitice – izmještanje državne ceste D5 (Virovitica-Kutina) i dalo pozitivno mišljenje. Prihvaćeno je i izvješće Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok o stručnom nadzoru proljetnog dijela sistematske deratizacije u 2003- godini.
MALO BEZOBRAZNO PISMO
Gradonačelniku Kirinu stiglo je, kako je sam na sjednici rekao malo bezobrazno pismo. Napisao ga je direktor TVIN-a Ivan Slamić, a tiče se financiranja Ženskog rukometnog kluba TVIN-TRGOCENTAR. U pismu se navode uspjesi kluba i novčane poteškoće za što Slamić optužuje Grad koji, navodno, nije ispunio svoje obveze. «Suočeni s činjenicom da je klub u protekloj sezoni zabilježio do sada najbolje rezultate, a da nema elementarne osnove i perspektive za daljnji rad molimo Grad, da hitno, u cilju opstojnosti kluba podmiri svoje obveze. U slučaju da ih ne podmirite predajemo vam klub i njegovo funkcioniranje sa svim pravima i obvezama na raspolaganje», napisao je Slamić. Nitko, ni pročelnik za društvene djelatnosti Josip Erpačić ni pročelnik za gospodarstvo Vladimir Kiš nisu, a ni tajnik Boris Poljanac nisu uspjeli objasniti koji to ugovor obvezuje Grad da podmiri obveze o kojima Slamić piše.

Želite li komentirati ovu temu o rukometnom klubu KLIKNITE OVDJE i uključite se na naš FORUM

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virovitica