Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Aktualnosti

Studijsko putovanje tima za prevenciju i suzbijanje obiteljskog nasilja u Crnu Goru

        11.06.2013.         2630 pogleda
Studijsko putovanje tima za prevenciju i suzbijanje obiteljskog nasilja u Crnu Goru

Studijsko putovanje međuresornog županijskog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja nad ženama u Crnu goru u razdoblju od 3. do 7. lipnja 2013. godine, organizirala je udruga S.O.S. telefon Poziv u pomoć iz Virovitice. Putovanje je realizirano  uz financijsku potporu Ekumenske inicijative žena i sufinanciranje  Virovitičko-podravske županije. Domaćin studijske posjete u Crnoj Gori  bila nam je udruga SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja iz Podgorice.

Crnu goru izabrali smo za studijsku posjetu iz razloga što i oni imaju formirane međuresorne timove za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji kao i Hrvatska te imaju slično zakonodavstvo i dokumente koji reguliraju pitanja obiteljskog nasilja.

Uspostavljanjem međunarodne suradnje radimo na međusobnom osnaživanju i podizanju razine kvalitete zaštite žrtava obiteljskog nasilja.

Glavni cilj posjeta bilo je međusobno povezivanje i  jačanje kapaciteta predstavnika/ica NVO-a i institucijas područja Virovitičko-podravske županije za rad na problematici obiteljskog nasilja kroz razmjenu iskustava i primjera dobre prakse s institucijama i NVO-ima iz Crne Gore te uspostavljanje temelja za međunarodnu multidisciplinarnu suradnju.

U studijskom posjetu sudjelovalo je 7 predstavnica, članica multidisciplinarnog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja nad ženama - Desa Kolesarić, predsjednica udruge S.O.S. telefon i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije, Marija Bajan Prokl, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Virovitičko-podravske županije, Gordana Radusin, zaposlenica Centra za socijalnu skrb, Višnja Kajzer, glavna sestra i pomoćnica ravnateljice za sestrinska pitanja i nacionalna koordinatorica iz područja zdravstva, Jasminka Lovretić, viša sudska savjetnica Prekršajnog suda u Virovitici, Snežana Paripović i Jelena Kolesarić, zaposlenice udruge S.O.S. telefon.

Studijski posjet trajao je pet dana, a domaćini su nam iskazali veliku pozornost i pokazali veliku dobrodošlicu i zanimanje za naš rad. Koncept posjete sastojao se od sastanaka s predstavnicima raznih institucija i nevladinih organizacija na kojima su  razmijenjena iskustava, primjeri dobre prakse sa svrhom  unaprjeđenja djelovanja na rješavanju problema obiteljskog nasilja.

Tijekom trajanja putovanja posjetili smo: SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica, Kancelariju Ombudsmana, Osnovni sud Podgorica, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava - odjeljenje za rodnu ravnopravnost Vlade Crne Gore, Vijeće za prekršaje, Organ za prekršaje, Policiju - odjeljenje za nasilje u porodici, Centar za socijalni rad Podgorica, SOS telefon Nikšić - sklonište za žene žrtve nasilja u porodici.

Na svakom susretu promovirali smo grad Viroviticu i Virovitičko-podravsku županiju te uručili prikladne poklone za sjećanje na našu  posjetu. Dobili smo obećanje za posjetu NVO-a i institucija iz Podgorice u Viroviticu i nadamo se skoroj realizaciji istog.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

terzo
11.6.2013. 18:31
Izmjenite iskustva sa civiliziranim svijetom .
Zali boze novca za ovo putovanje , ili ste se zazelili "bakljave" ???


Još iz kategorije Aktualnosti