Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Poljoprivreda

Studija i Pravilnik o područjima s prirodnim ograničenjima su loši, paušalni i neprihvatljivi?

  Marinko Petković/Agroklub           26.03.2023.         1714 pogleda
Studija i Pravilnik o područjima s prirodnim ograničenjima su loši, paušalni i neprihvatljivi?

Pravilnik o određivanju područja s prirodnim i ostalim ograničenjima te studija koja mu je prethodila, a koji su već izazvali zabrinutost  poljoprivrednika i čelnika lokalne samouprave, te su zbog njih nedavno prosvjedovali, došla je i na red tematske sjednice saborskog Odbora za poljoprivredu. "Sazvala sam ju na inicijativu više članova Odbora, poljoprivrednika, načelnika i gradonačelnika, udruga i LAG-ova koji su se Odboru obratili izražavajući zabrinutost odredbama Pravilnika", kazala je uvodno predsjednica Odbora, Marijana Petir, te podsjetila kako je javno savjetovanje o Prijedlogu trajalo od 16. do 27. veljače, a ukupno je na njega pristiglo 107 komentara - piše Agroklub.

Studija ima podatke o tlu sa samo 10 oranica!?

Prema njezinim riječima, poljoprivrednici upozoravaju na probleme koji bi mogli nastupiti u provedbi pojedinih odredbi, a koje će utjecati na uskraćivanje prava na plaćanja koja su do sada koristili, adresirajući potrebu izrade pedoloških karata 1:25.000 kao polazne osnove za utvrđivanje stvarnog stanja na terenu pa time i određivanja kriterija za ulazak u područja s prirodnim i ostalim ograničenjima. Ona je dodala kako dodatnu zabrinutost stvara činjenica što je Studija rađena na temelju podataka koji su prikupljeni 2015. za kategoriju organska tvar u tlu, i to na svega 46 lokacija u Hrvatskoj, od kojih se 34 lokacije odnose na travnjake, 2 na trajne nasade, a samo 10 na oranice.

Petir je istaknula kako za razliku od prethodnog, ovim Pravilnikom nisu obuhvaćeni kriteriji niske temperature i suše koji su sastavni dio Ažuriranih smjernica za primjenu zajedničkih kriterija za identifikaciju poljoprivrednih područja s prirodnim ograničenjima, a koje predstavljaju svojevrsni vodič za države članice po kojemu se određuju. Ona je upozorila da sve navedeno ukazuje na potrebu revizije Studije, a posljedično i Pravilnika, no i otvara pitanje opravdanosti provođenja Studije na ovakav način, uzimajući u obzir da su poljoprivrednici, temeljem odredbe članka 7. Zakona o poljoprivrednom zemljištu, u obvezi dostavljati podatke o stanju zemljišta, pa su ti podatci mogli poslužiti kao podloga za izradu Studije.

Nadalje je upitala iz kojih sredstava će se financirati i koliko dugo će biti dostupna kompenzacijska potpora poljoprivrednicima koji se nalaze na području općina i gradova, (ima ih 61, op.a.) koji više nisu obuhvaćeni Pravilnikom.

Nacionalna potpora za prijelazno razdoblje  

"Ministarstvo poljoprivrede donijelo je odluku o određivanju ovih područja poštujući rezultate Studije koja je rađena prema metodologiji Europske komisije, a što je i u skladu sa Strategijom razvoja poljoprivrede. U prethodnom programskom razdoblju ukupno je 400 milijuna eura bilo namijenjeno tim područjima, no ovaj iznos potpore nije rezultirao očekivanim ostvarenjem postavljenih ciljeva. U novom programskom razdoblju planiran je iznos od 230 milijuna eura i primjena degresivnosti iznad određenog broja hektara za male i srednje poljoprivrednike, koji su i čuvari prostora", rekla je ministrica Marija Vučković, i dodala kako je s predstavnicima jedinica lokalne samouprave (JLS) održan sastanak, na kojemu je dogovoreno kako će se pristupiti izradi detaljnijih pedoloških karata, a potom analizi i prema potrebi reviziji Studije, dok će se u prijelaznom razdoblju poljoprivrednicima osigurati kompenzacijska nacionalna potpora za ovu godinu, jer Mjera 13 ide iduće.

Ona je pozvala predstavnike JLS da što prije stave u raspolaganje sve raspoložive površine poljoprivrednog zemljišta jer ono koje se ne obrađuje ne može ući u kategoriju područja s prirodnim i ostalim ograničenjima.

"Pri izradi Studije izostalo je prikupljanje relevantnih podataka, a u njeno izrađivanje nisu bile uključene općine i gradovi. Kompenzacijska potpora najavljena za prijelazno razdoblje nije dovoljna, pa je potrebna revizija Studije“, rekao je Antun Golubović, predsjednik Odbora za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore.

Predstavnik Hrvatske zajednice županija, Andrija Matić rekao je kako su podatci iz Studije malobrojni, zastarjeli i dijelom netočni i upozorio kako granice općina i gradova ne mogu biti granice za određivanje statusa zemljišta, već bi se isti trebao utvrđivati prema parceli zemljišta, pa je iz tih razloga potrebno pristupiti izradi novih znanstvenih studija.

Na važnost izrade novih znanstvenih studija i podloga upozorila je i predstavnica Udruge gradova u RH, Natalija Banović.

Predstavnica Hrvatske zajednice Općine, ujedno i zastupnica te načelnica Općine Vrpolje, Ankica Zmaić pozitivnim je ocijenila najavljenu kompenzacijsku potporu za općine i gradove koje su izgubile status područja s prirodnim i ostalim ograničenjima, kao i otvorenost Ministarstva poljoprivrede za komunikaciju o ovom pitanju.

"Pravilnik treba poništiti jer Studija, temeljem koje je izrađen, a koju je izradilo četrdesetak eminentnih stručnjaka, ne odgovara stanju na terenu", rekao je Josip Đakić.

Građani platili studiju pet milijuna kuna

"Studija je loša i paušalna, pa tako i Pravilnik koji se nije trebao vezati uz područja općina i gradova već uz parcele poljoprivrednog zemljišta“, rekao je Siniša Jenkač i upitao kako se i temeljem kojih kriterija uzorkovalo tlo obzirom da on ima analize koje itekako idu u prilog činjenici da je Grad Novi Marof trebao biti na popisu, a ne biti isključen.

Da su neki podatci u Studiji zastarjeli, potvrdila je i ministrica rekavši kako ne može odgovarati za nedostajući dio projektnog zadatka jer na isto 2018. godine kod raspisivanja natječaja za njegovu izradu, nije mogla utjecati obzirom da nije bila ministrica.

Rekla je kako bi podatci trebali biti što precizniji i potpuniji, pa će ministarstvo žurno pristupiti izradi nedostajuće dokumentacije, a o načinu kompenzacije odlučit će nakon postupka pregovora s Europskom komisijom.

"Ministarstvo poljoprivrede nije informiralo javnost o provedbi Studije. Građani su platili izradu (pet milijuna kuna, op.a.) koja nije zadovoljila potrebne parametre, a sad će plaćati izradu dodatnih podloga“, rekla je Dragana Jeckov i upitala zašto Ministarstvo nije odgovorilo na 13 pitanja koje su uputile jedinice lokalne samouprave, te hoće li poljoprivrednici koji nisu na listi biti oštećeni vezano uz provedbu investicijskih projekata. Jeckov je upozorila i kako dvije različite karte za isto područje pokazuju različite podatke i upitala ima li njezina provedba opravdanost i jesu li kao podloga za izradu Pravilnika mogli poslužiti podatci o stanju poljoprivrednog zemljišta, koje su poljoprivrednici u obvezi dostaviti temeljem Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Zastupnik Goran Ivanović rekao je da zbog razlika u njihovoj veličini, jedinice lokalne samouprave ne mogu biti mjerilo kojim se određuje kvaliteta poljoprivrednom zemljišta, pa time ni područja s prirodnim i ostalim ograničenjima, podsjetivši kako je Osječko-baranjska županija izradila pedološku kartu koja se temelji na 20.000 uzoraka.

Zastupnici traže reviziju studije i pravilnika 

Na potrebu revizije Studije i Pravilnika i prepoznavanja potreba poljoprivrednika, upozorili su i Stipan Šašlin, Mijo Latin, Željko Lenart i Anamarija Blažević. Ona je upozorila da je Pakrac, koji ima i 42 naselja, a nalazi se na brdsko-planinskom području, ispao s liste, iako je još do prošle godine imalo i minitrano poljoprivredno zemljište.

Odgovarajući na upite, državni tajnik Tugomir Majdak je kazao kako su Studiju radili neovisni stručnjaci, bez političkog utjecaja, u skladu s europskom metodologijom, koju je prihvatila Europska komisija. Sukladno istoj, 60 posto područja jedinica lokalne samouprave mora zadovoljavati postavljene kriterije kako bi njihovo područje, a novih je na listi 39, bilo svrstano u područja s prirodnim i ostalim ograničenjima, a ovi kriteriji vezani su i uz vrijednost standardnog ekonomskog rezultata (SO) u poljoprivredi.

Problem predstavlja i nedostupnost pedoloških karata, no izrađivači Studije uvjerili su EK da prihvati karte kojima raspolažemo, rekao je Majdak i dodao kako problem predstavlja i nedostatak hidrometeoroloških podataka zbog kojih niska temperatura i vlaga nisu vrednovani Pravilnikom, a uzimajući u obzir kako postoje samo dvije hidrometerološke mjerne stanice koje mogu mjeriti niske temperature. Odredbe Pravilnika neće utjecati na bodovanje u provedbi investicijskih projekata iz razloga što je isto bodovanje s 8, smanjeno na 3 ili 1 bod.

Inače, u Studiji se spominje i 800.000 ha neobrađenog poljoprivrednog zemljišta u RH, a obuhvaća 350 JLS-ova.    Odbor za poljoprivredu pozvao je Ministarstvo da sve primjedbe i prijedloge izrečene u raspravi uzme u obzir kod donošenja daljnjih odluka.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda