Banner
Sabor: Oprečni stavovi oko ustavnosti odluke o obuci ukrajinskih vojnika
Banožić: Postoji sprega između Milanovića i Franka Vidovića
SPH: Napad na policajce vozilom treba kvalificirati kao pokušaj ubojstva
Građani će od sutra moći nabaviti početni paket eurokovanica
DP: Školama i vrtićima imena djece žrtava Domovinskog rata
Večernji list: Može li Alketbi glasati na skupštini dioničara Fortenove?
Jutarnji list: FBI u Trogiru zbog jahte Putinova kuma

  Zdravstvo

Studenti biologije uspješno realizirali deset znanstvenoistraživačkih projekata

  glasslavonije.hr           11.03.2018.         2034 pogleda
Studenti biologije uspješno realizirali deset znanstvenoistraživačkih projekata

Uključivanje studenata u znanstvenoistraživačke projekte u okviru njihovih završnih i diplomskih radova dugogodišnja je praksa na Odjelu za biologiju Sveučilišta u Osijeku.

Tijekom akademske godine 2016/2017. Odjel za biologiju raspisao je natječaj za znanstvenoistraživačke projekte „Studenti u znanosti“. Na natječaj su se mogli javiti svi studenti preddiplomskih i diplomskih studija koji se izvode na Odjelu. Cilj je natječaja bio motivirati studente da samostalno osmisle znanstvena istraživanja te ih, uz pomoć mentora, provedu na Odjelu za biologiju. Na natječaj je prijavljeno deset projekata: „Izrada modela i usporedba difuznog širenja planktonskih organizama u prostoru“ voditeljice Tamare Đerđ; „Razlike u biokemijskim mehanizmima tolerancije na kadmij kod tri kultivara soje“ voditeljice Josipe Ćosić; „Konji kao indikatorski organizmi zagađenja naftne industrije“ voditeljice Marije Kovačević; „U potrazi za Culex torrentium“ voditeljice Martine Kujavec; „U potrazi za saproksilnim kornjašima“ voditeljice Kristine Kljajić; „Ekstrakcija celomocita gujavica – neinvazivna metoda prikupljanja uzoraka za određivanje učinaka pesticida“ voditeljice Magdalene Grgić; „Istraživanje invazivne vrste Aedes japonicus na području Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije“ voditeljice Ene Sauerborn; „Procjena učinkovitosti različitih tvari za uzorkovanje gujavica“ voditeljice Dajane Kujundžić; „Raznolikost flore stepolike travnjačke površine u Bistrincima“ voditelja Tomislava Mandira te „Izolacija nerizosfernih bakterija promotora rasta pšenice“ voditelja Luke Ivankovića.

Osim voditelja, u realizaciji su projekata sudjelovali i projektni timovi čime je povećan i broj studenata koji su uključeni u znanstvenoistraživački rad. Ovisno o načinu i potrebama istraživanja, projekti su financirani sredstvima u iznosu od 1000 do 5000 kuna. Svi su projekti uspješno realizirani, podnesena su i izvješća, a u tijeku je diseminacija rezultata u okviru različitih kongresnih priopćenja te znanstvenih i stručnih radova.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravstvo