Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  HGK-Županijska komora Virovitica

Strukovna grupe graditeljstva i projektiranja HGK - ŽK Virovitica: Graditeljstvo se oporavlja

  Hgk           04.12.2017.         2055 pogleda
 Strukovna grupe graditeljstva i projektiranja HGK - ŽK Virovitica: Graditeljstvo se oporavlja

U Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Virovitica, 4. prosinca 2017. god., pod predsjedanjem Rajka Stilinovića, direktora Crominga d.o.o. iz Pitomače i predsjednika Strukovne grupe, održana je 46. sjednica Strukovne grupe graditeljstva i projektiranja.

Uvodno su stručne službe HGK – Županijske komore Virovitica, prezentirale pokazatelje o graditeljstvu i projektiranju na području Virovitičko-podravske županije u 2016. god.

Ukupan broj gospodarskih subjekata u 2016. prema 2015. god. povećan je za 20%, na ukupno 128, od čega je 85 u graditeljstvu i 43 u projektiranju.
Sveukupno je u obje djelatnosti radio 675 djelatnika, što je 15 % više prema 2015. god., od toga je u graditeljstvu bilo 574 djelatnika, a u projektiranju 101 djelatnik.

Obje djelatnosti ostvarile su 278 mil. prihoda, što je više za 23 % prema 2015. god.
U graditeljstvu je ostvareno 255 mil., a u projektiranju 23 miliona ukupnog prihoda.
Bruto dobit obje djelatnosti bila je u 2016. god. 17 mil. kuna.

Konstatirano je da je recesija na globalnom nivou, imala negativnu refleksiju i na graditeljstvo i projektiranje u Virovitičko-podravskoj županiji.

Ostvareni pokazatelji u protekloj i ovoj godini, pokazuju oporavak ove djelatnosti.

Da bi rezultati bili bolji, potrebno je, zajednički nastupati, na javnoj nabavi, kako bi se kapaciteti maksimalno zaposlili.

Pri tom se ističe kao izuzetno pozitivan primjer dobre prakse izgradnja Strukovne škole u Virovitici, koja je izgrađena i opremljena po modelu Javno-privatnog partnerstva, na zadovoljstvo investitora, izvođača radova s područja VPŽ, te korisnika prostora.

Istaknuta je problematika nedostatka adekvatne radne snage, unatoč tome što je
nezaposlenih na području VPŽ 5807.

Da bi se došlo do potrebitih raspoloživih kadrova za potrebe graditeljstva i projektiranja tvrtke su spremne stipendirati i osigurati zaposlenje onim učenicima koji se odluče za potrebna građevinska zanimanja.

Ukazano je, iako isti više ne preferira najjeftiniju, već najpovoljniju ponudu, na nedostatke postojećeg Zakona o javnoj nabavi, te je predložen način korekcije istog, kako bi najkvalitetniji graditelji i projektanti, koji iskazuju realne cijene u ponudbenoj dokumentaciji, dobili posao.

Članovi Strukovne grupe su, u posebnoj točci dnevnog reda, razmotrili i dali prijedloge za poboljšanje tehničke regulative u pripremi i primjeni.

Osobito je istaknuta ažurnost i rad, te izuzetno dobra suradnja članica Strukovne grupe, s odjelima za komunalne poslove, graditeljstvo i prostorno uređenje Virovitičko-podravske županije i grada Virovitice. 

Zaključeno je da se članice trebaju više promovirati, te će se zajednički, već tradicionalno, prezentirati na 23. Viroexpu, 23. – 25. veljače 2018. god. u Virovitici i na 10. Izložbi proizvoda i usluga, u lipnju 2018. god. u Pitomači.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije HGK-Županijska komora Virovitica