Banner
DHMZ: Djelomice sunčano, u Dalmaciji lokalno kiša
Hrvatski sabor u srijedu o Zakonu o inkluzivnom dodatku
Grmoja: Vlada pokazuje nebrigu za ulaganja u navodnjavanje
Virovitica: Gradsko vijeće usvojilo proračun težak 29,8 milijuna eura
Od četvrtka promjena vremena, obilne kiše i snijeg
Sabor: Više sredstava za stipendije studenata slabijeg socio-ekonomskog statusa
Glasovac i Raukar Gamulin: Nemamo riješeno zbrinjavanje žrtava nasilja u obitelji

  Turizam

Strukovna grupa turizma HGK: Zajedničkom promocijom brendirati turističke destinacije Virovitičko-podravske županije

  hgk           25.05.2018.         2428 pogleda
Strukovna grupa turizma HGK: Zajedničkom promocijom brendirati turističke destinacije Virovitičko-podravske županije

U hotelu Kurija Janković u Kapela Dvoru, pod predsjedanjem Alena Fabčića održana je 12. sjednica Strukovne grupe turizma Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Virovitica, na kojoj se raspravljalo o aktualnom stanju u turizmu na području Virovitičko-podravske županije, a predstavljene su i aktivnosti županijske Turističke zajednice.

U 2016. godini u djelatnosti turizma ostvaren je ukupan prihod od 37,7 mil. kuna.

Na području Virovitičko podravske županije prošle je godine boravilo je 14.184 turista, što je više za 11 posto prema 2016. godini, te čini udio od 0,08 posto turista koji su boravili u Republici Hrvatskoj.

Istovremeno turisti su ostvarili 33.453 noćenja, odnosno 0,04 posto od sveukupno ostvarenih noćenja u Hrvatskoj. od čega ostvarena noćenja domaćih turista čine 0,4 posto, a stranih turista 0,01 posto .

U 2017. god. u odnosu na prethodnu 2016. god. ostvareno je povećanje od 8,47 posto noćenja, od čega je broj noćenja domaćih turista povećan za 6,80 posto, a stranih turista, za 12,72 posto.

Nakon rasprave u kojoj su sudjelovali svi nazočni članovi Strukovne grupe turizma i predstavnici TZ-a i RA, a u cilju jačanja turističke tražnje, a time povećanja ukupnog prihoda, te broja zaposlenih, zaključeno:

  • da je izuzetni rast prihoda u turizmu evidentan kroz rast broja dolaska turista i ostvarenih noćenja
  • da je potrebno je promocijom brendirati turističke destinacije VPŽ zajedno sa susjednim Županijama i susjednom Mađarskom
  • da je potrebno je postojeće sadržaje kvalitetno razvijati i uvesti nove sadržaje
  • da kreditiranje gospodarskih subjekata u turizmu treba izjednačiti s uvjetima koje imaju i ostali dijelovi poslovne zajednice, a kamatnu stopu maksimalno sniziti
  • da treba razvijati turističku infrastrukturu, primarno receptivne kapacitete ali i prometnu infrastrukturu osobito izgradnjom brze ceste Gradec - Bjelovar – Virovitica- Mađarska granica
  • da se izuzetno ocjenjuje edukacija visoko školovanih kadrova VŠMTI Virovitica, koji će zapošljavanjem u turističku djelatnost doprinijeti kvalitetnijim uslugama, a svojom kreativnošću uvesti niz novih sadržaja
  • da se maksimalno svi angažiraju kako bi povećali korištenje sredstava EU
  • da bi se trebalo povećati minimalne plaće djelatnicima bez opterećivanja poduzetnika u turizmu

Sjednici su osim članova Strukovne grupe, prisustvovali i predstavnici turističkih zajednica s područja Virovitičko-podravske županije, Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici, Javne ustanove za za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Virovitičko-podravske županije, Javne ustanove Park prirode Papuk i Razvojne agencije Vidra, koji su prisutne upoznali s svojim aktivnostima.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Turizam