Milanović: Ovo nije porezna reforma
Marić: Svaku kritiku porezne reforme treba gledati kao pozitivnu
Pametno: Porezi sve kompliciraniji, a njihovo administriranje sve skuplje
Branko Grčić: Nova porezna reforma je skromna
Zeleni poduprli najavljenu mjeru dodatnog poreza na šećer
Kujundžić: Demokratsko je pravo oporbe tražiti opoziv ministara
Vozači, oprez: U parkiranom automobilu izmjerena temperatura od 74 stupnja

Strukovna grupa trgovine HGK – Županijske komore Virovitica: evidentan nedostatak kvalitetne radne snage


  Gospodarstvo           hgk           24.11.2018.         1406 pogleda
Strukovna grupa trgovine HGK – Županijske komore Virovitica: evidentan nedostatak kvalitetne radne snage

U Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Virovitica održana je 16. sjednica Strukovne grupe trgovine HGK - Županijske komore Virovitica. Članovi Strukovne grupe raspravljali su o aktualnom stanju u trgovini na području Virovitičko-podravske županije.

Konstatirano je da je dolaskom velikih trgovačkih lanaca, koji imaju sjedište izvan Virovitičko-podravske županije, udio domicilnih tvrtki trgovine u ukupnom prihodu Virovitičko-podravske županije smanjen s 29,85% u 2003. god. na 19,94% u 2017. godini, dok je istovremeno u strukturi ukupnih županijskih rashoda, udio trgovine 20,03%.

Ukupan prihod trgovine na veliko i malo Virovitičko-podravske županije u 2017. godini realiziralo je 269 županijskih tvrtki (2010. god. 254 tvrtke) iz djelatnosti trgovine, a ukupni prihod je iznosio 847 milijuna kuna, ukupni rashodi 835 milijuna kuna, tako da je ostvarena bruto dobit u iznosu od 12 milijuna kuna.

U 2017. god. u trgovini na veliko i malo Virovitičko-podravske županije broj tvrtki povećan je za 5,91% ili 15 tvrtki, prema 2010.god.

U 2017.god., u djelatnosti trgovine u Virovitičko-podravskoj županiji, zaposleno je 1.016 djelatnika, što je za 11,77% više u 2017.god., prema 2016.god., kada je bilo 909 zaposlenih.

U 2017.god., prema 2016.god., u djelatnosti trgovine na području Virovitičko-podravske županije, bilježe se pozitivni trendovi revitalizacije ove djelatnosti, koji se očituju u povećanju broja poduzetnika za 3,9% i ukupnog prihoda za 7,8%.

Prosječna je mjesečna neto plaća po zaposlenom u trgovini na veliko i malo u Virovitičko-podravskoj županiji u 2017. godini iznosila 3.496 kune.

Nakon rasprave u kojoj su sudjelovali svi nazočni članovi Strukovne grupe trgovine Županijske komore Virovitica, zaključeno je:

  • djelatnost trgovine je izuzetno važna, jer je ona sinteza proizvodnje i potrošnje
  • evidentan je nedostatak kvalitetne radne snage
  • od svoje sveukupne potrošnje, potrošači u RH izdvajaju 29,35% za hranu, što je znatno više u odnosu na strukturu potrošnje u EU
  • da bi se neto plaće mogle povećati zaposlenima, potrebno je smanjiti doprinose i druga davanja na plaće, koji opterećuju neto plaće
  • predlaže se da djelatnost trgovine ima iste uvjete kreditiranja kao i proizvodne i ostale preferirane djelatnosti, poput onih u EU
  • predlaže se da se kreditnim programima sa nižim kamatnim stopama potiče razvoj domaće trgovine
  • u 2019. god. očekuje se umjereni rast prihoda trgovine u RH

Na sjednici je dana informacija o novoj usluzi Hrvatske gospodarske komore, portalu Digitalna komora.

                                                                                             

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Anto Krišto
25.11.2018. 20:53
"evidentan je nedostatak kvalitetne radne snage"...? Tko je od vas stručan da utvrdi nedostatak ( KVALITETNE RADNE SNAGE)?,platite ljude pa neće bježati . Al,.. džaba Vama govoriti... sve veliki poduzetnici... KVALITETNE RADNA SNAGA .. sramite se..


Još iz kategorije GospodarstvoOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: