Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  HGK-Županijska komora Virovitica

Strukovna grupa garditeljstva predlaže kako se oduprijeti krizin i nelikvidnosti

        18.02.2010.         1689 pogleda
Strukovna grupa garditeljstva predlaže kako se oduprijeti krizin i nelikvidnosti

Strukovna grupa graditeljstva i projektiranja HGK-Županijske gospodarske komore Virovitica predložila je da se što prije provede multilateralna kompenzacija kako bi se prevladale posljedice opće nelikvidnosti. Kako bi se ublažile štete nastale gospodarskom krizom i recesijom, graditelji i projektanti mole banke da slobodna kreditna sredstva usmjere u izgradnju javnih objekata i predlažu jedinicama lokalne uprave da se uključe u takve projekte po modelu javno-privatnog partnerstva. „Trenutna situacija, zbog refleksije recesije je delikatna, jer nema novih investicija. U uredima za prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalne poslove je osjetno smanjenje izdavanja dozvola za gradnju, a dosta je poslova u svezi legalizacije postojećih objekata, što su znatni iznosi, pa stranke odustaju od postupka. Nema ni novih zahtjeva, tako da neće biti niti iskorištenja kapaciteta građevne operative", obrazlaže zahtjeve predsjednik grupacije, Rajko Stilinović naglasivši kako bi im tri kapitalna projekta pomogla, poput gradnje Đačkog doma u Virovitici ili Srednje škole u Pitomači, pomogla da se odupru krizi.

Članovi grupacije upozorili su da na području županije nekoliko izvođača na pojedinim objektima radi dampinškim cijenama tako da ovdašnje tvrtke ne mogu raditi jer su pojedine stavke ugovorene ispod cijene koštanja ugradbenih materijala.

„Pojedini renomirani županijski proizvođači namještaja koji izvoze i preko 90 posto proizvodnje. Smatramo da su takvi natječaji netransparentni, jer opremanje dobiva trgovački obrt od nekoliko zaposlenih, koji za opremu nudi nekvalitetan namještaj iz uvoza i bez atesta", kaže Stilinović.

Pojedini investitori, unatoč postojanja kompletno opremljenih poduzetničkih zona i ostalih povoljnih uvjeta, ne iskazuju interes za investicije na području Virovitice i Virovitičko-podravske županije, jer nema brzih cesta pa se predlaže i inzistira na ustrajnosti u aktivnostima oko izgradnje auto-ceste A13 (Vrbovec II - Bjelovar - Virovitica - Barcs).

Graditeljstvo Virovitičko-podravske županije u ukupnom  županijskom prihodu participira sa više od 4 posto što je ocjenjeno odličnim. Ukupan prihod u 2008. godini iznosio je 243,4 milijuna kuna, a u prvom polugodištu 2009. 79.8 milijuna kuna.  U 46 tvrtke građevinskog sektora na području Virovitičko-podravske županije (43 male i 3 srednje tvrtke) zaposleno je 547 radnika.

Grupacija predlaže predstavniku HGK u županijskom Povjerenstvu za provedbu postupka javnog natječaja za poduzetničke kredite na području županije  da prednost pruže kreditiranje trajnih dobara, što će generirati niz pozitivnih efekata, kojima je primarno održanje postojeće razine i povećanje zaposlenosti.

U inicijativni odbor koji će pripremiti sve materijale potrebne za osnivanje Temeljnog društva građevinskih inženjera i tehničara, imenovani su članovi su sastavu: Ranko Carević, Rajko Stilinović i Iva Šarić Srzić.

Ostali zakljuci:

1.Ugradbom  proizvoda domicilnih proizvođača industrije nemetala u te objekte, očuvati će se i ti kapaciteti, koje treba opremiti, s obzirom na postojeću kvalitetu proizvoda i ostale postojeće reference, proizvodima primarno županijskih proizvođača

2.Po modelu konzorcija, trebaju se unutar županije, udružiti svi zainteresirani projektanti, betonare i ostali proizvođači građevnog materijala,  kako bi racionalnom organizacijom i zajedništvom imali najoptimalnije cijene izvođenja pojedinih radova i na taj način prevladali nelojalnu konkurenciju ponuđača s damping cijenama

3.Nominiraju županijski projektanti i struka, za  učešće u izradi tendera, za radove i opremanje objekata na području VPŽ.

4. Suradnja i simbioza svih iz realnog sektora sa Uredima prostorno uređenje i gradnju Virovitičko-podravske županije i Grada Virovitice i ostalih institucija, a u cilju privlačenja investitora na područje Županije

5.Pokušati izlobirati, putem dužnosnika i mjerodavnih institucija, da Virovitičko-podravska županija uđe među 10 top destinacija u Hrvatskoj pogodnih za investiranje

6.Kod kupovine prvog stana, kupac oslobodi plaćanja PDV-a

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije HGK-Županijska komora Virovitica