Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Gospodarstvo

Strukovna grupa agrara HGK-Županjske komore Virovitica: Sve spremno za proljetnu sjetvu

  hgk           27.03.2017.         2459 pogleda
Strukovna grupa agrara HGK-Županjske komore Virovitica: Sve spremno za proljetnu sjetvu

U tvrtki Diba u Suhopolju, pod predsjedanjem predsjednika Dušana Alebića, 27. ožujka, održana je 75. sjednica Strukovne grupe agrara HGK – Županijske komore Virovitica.

U ime organizatora, predavačima se zahvalio direktor HGK – Županijske komore Virovitica Milan Vanđura , a u ime domaćina, tvrtke Diba, nazočne je pozdravio komercijalni direktor Josip Silović.

Na sjednici su predstavljene novine iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014. – 2020., s naglaskom na provedbu mjere M17 Upravljanje rizicima, podmjere M 17.1. Osiguranje usjeva, životinja i biljaka.

Bojan Ivanetić iz Ministarstva poljoprivrede, Damir Hadžiomerović i Ivan Pavić iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju predstavili su novi model potpore osiguranju poljoprivredne proizvodnje kojim se sufinancira 65% troška premije osiguranja, uz uvjet da su policom osiguranja pokrivene štete veće od 30% prosječne godišnje poljoprivredne proizvodnje. Pravo na potporu ima poljoprivrednik - fizička ili pravna osoba koja obavlja poljoprivrednu djelatnost na poljoprivrednom gospodarstvu - OPG, obrt, trgovačko društvo, zadruga ili druga pravna osoba upisana u Upisnik poljoprivrednika.

Boris Čagalj iz HBOR-a, prezentirao je programe kreditiranja poljoprivrede Hrvatske banke za obnovu i razvitak, prvenstveno financiranje tekuće poljoprivredne proizvodnje, ali i mogućnosti kreditiranja investicija u poljoprivredi. U prošloj je godini iz HBOR-ovih programa poljoprivrednicima plasirano oko milijardu kuna.

Hrvoje Radoš iz Croatia osiguranja upoznao je nazočne s važnošću osiguranja poljoprivredne proizvodnje te o vrstama i načinu osiguranja.

U drugom dijelu sjednice, raspravljalo se o aktualnom stanju u agraru, s posebnim osvrtom na proljetnu sjetvu na području Virovitičko-podravske županije.

Članovi Strukovne grupe agrara istakli su da je osiguran sav potreban repromaterijal za proljetnu sjetvu (sjeme, mineralna gnojiva, zaštitna sredstva).

Istaknuta je zabrinutost zbog niskih temperatura i jutrošnjeg mraza, a štete na ratarskim kulturama i u voćnjacima, utvrdit će se obilaskom površina.

Završeno je ugovaranje proizvodnje duhana u obimu prošlogodišnjih količina.

U toj proizvodnji izražen je problem nedostatka radne snage, osobito u fazi zalamanja i berbe duhana.

U proizvodnji ljekovitog bilja izvršene su sve pripreme za početak berbe kamilice: sušare su u potpunosti pripremljene, servisiranje kombajna i ostale mehanizacije je u završnoj fazi. Ovisno o vremenskim prilikama, početak berbe kamilice se očekuje krajem travnja.

Ostale kulture u proljetnoj sjetvi bit će zasijane u prošlogodišnjem obimu.

Ozime kulture su u dobroj kondiciji, te se ovisno o vremenskim uvjetima očekuju prosječni prinosi.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo