Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Gospodarstvo

Strukovna grupa agrara HGK-Županijske komore Virovitica: Osiguran sav repromaterijal za proljetnu sjetvu

        16.03.2015.         1387 pogleda
Strukovna grupa agrara HGK-Županijske komore Virovitica: Osiguran sav repromaterijal za proljetnu sjetvu

U prostorima tvrtke Hrvatski duhani u Virovitici, 16. ožujka je, pod predsjedanjem Dušana Alebića, predsjednika Strukovne grupe, održana 69. sjednica Strukovne grupe agrara, na kojoj se raspravljalo o aktualnom stanju u agraru na području Virovitičko-podravske županije s posebnim osvrtom na proljetnu sjetvu. U uvodnom dijelu, Zlatko Pleša, direktor Hrvatskih duhana pozdravio je nazočne te je predstavio tvrtku i trenutne aktivnosti vezane za unaprijeđenje proizvodnje duhana na području Virovitičko-podravske županije i RH.

 Na sjednici je istaknuto da su svi organizatori proizvodnje osigurali sav repromaterijal (sjeme, gnojivo, zaštitna sredstva) potreban za proljetnu sjetvu. U Hrvatskim duhanima pri završetku je ugovaranje ovogodišnje proizvodnje duhana, a očekuje se da će zasijane površine pod duhanom biti na razini prošlogodišnjih. Tome je pridonijela i činjenica da su Hrvatski duhani potpisali 4-godišnje sporazume o suradnji sa kooperantima, koji imaju dodatne benefite u proizvodnim inputima.

 U cilju povećanja kvalitete i prinosa duhana mnogo se ulaže u navodnjavanje, a korištenjem obnovljivih izvora energije (biomasa, pelete, sječka, solarni paneli i dr.), znatno se smanjuju troškovi sušenja duhana. Uvodi se i licenca za proizvođače duhana, s ciljem obuzdavanja „crnog“ tržišta duhanom.

 Očekuje se da će na području Virovitičko-podravske županije, u 2015. god. u odnosu na 2014. god. u proljetnoj sjetvi biti zasijano nešto manje površina pod šećernom repom i suncokretom, a nešto više pod sojom.

 U Viro Tvornici šećera, procjenjuje se da će ugovorene proizvodne površine pod šećernom repom biti manje od prošlogodišnjih, što je posljedica niza nepovoljnih okolnosti u 2014. god., za proizvođače šećerne repe, koji su imali rekordne prinose, ali je digestija bila niža, nego je uobičajeno. Ako vremenski uvjeti budu povoljni, ovih dana se očekuje početak sjetve šećerne repe.

U PP Orahovica u vinogradima je obavljena rezidba, a u proizvodnji lješnjaka se ide na povećanje proizvodnih površina, čime bi proizvedene količine lješnjaka bile dostatne za povećanom potražnjom domaćeg i stranog tržišta.

 U ribnjačarstvu je bila dobra proizvodnja, a riba je izvezena na europsko tržište. U narednom razdoblju investirat će se u izgradnju tvornice za preradu ribe. Razvoj proizvodnje povrća, osobito u plastenicima, usporen je zbog izuzetno visokih inputa, osobito cijene energenata i niskih poticaja, a nije riješen niti sustav navodnjavanja, što iziskuje znatna financijska ulaganja.

 Predloženo je da se poticaji isplate ranije, zbog nabave gnojiva i zaštitnih sredstava, što će kod neposrednih poljoprivrednih proizvođača, osigurati kvalitetniju sjetvu. Apelira se na sve proizvođače da kooperantima daju decidirane upute o pravilnoj primjeni zaštitnih sredstava. Tradicionalne i specijalizirane proizvodnje duhana i ljekovitog bilja, s obzirom na strukturu tla (pretežito pjeskovita tla) u zapadnom dijelu županije, doprinose demografskom očuvanju ovih prostora. Kod ozimih usjeva (pšenica, uljana repica, kamilica i dr.) u tijeku je prihrana.

 

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo