Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Obrtništvo

Stručno osposobljavanje za zanimanje njegovatelj/ica uz financijsku potporu Zavoda za zapošljavanje

        04.03.2010.         2472 pogleda
Stručno osposobljavanje za zanimanje njegovatelj/ica uz financijsku potporu Zavoda za zapošljavanje

Jučer je u prostorijama Obrtničke komore Virovitičko-podravske županije završen upis  za stručno osposobljavanje odraslih osoba za zanimanje njegovatelj/ica, koje se  unazad par godina provodi  u Obrtničkoj komori Virovitica u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem iz Zagreba. Zbog velike zainteresiranosti  i potreba lokalnog tržišta rada ovu generaciju polaznica za zanimanje njegovatelj/ica financira Hrvatski zavod za zapošljavanje Područna služba u Virovitici.

"Temeljem Nacionalnog plana poticanja zapošljavanja za 2010. godinu, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područna služba u Virovitici i ove  godine nastavlja sa stručnim osposobljavanjem nezaposlenih osoba. Osobe ukaljučene u stručna osposobljavanja prošle su grupno informiranje, anketiranje zainteresiranih i na kraju profesionalnu selekciju odnosno odabir nezaposlenih kandidata. Ovo je treća generacija koju čine 27 polaznica od kojih 25 u potpunosti  financira Zavod za zapošljavanje za zanimanje njegovatelj/ica. Osim  troškova osposobljavanja polaznicama je plaćen putni trošak, osiguranje, liječnički pregled i ostvaruju pravo na minimalnu novčanu pomoć." - rekla je između ostalog rukovoditeljica odsjeka za profesionalno usmjeravanje Blaženka Bajan.

Polaznice je pozdravila Sanja Vrban, rukovoditeljica odjela osposobljavanja Pučkog otvorenog učilišta iz Zagreba i Franjo Petrić, stručni suradnik Obrtničke komore. Tom je prigodom voditeljica programa Sanja Vrban upoznala  polaznice  o trajanju obrazovanja koje čini  ukupno 500 sati, od čega 250 sati čini teoretski dio i sastoji se u predmetima kao što su njega bolesnika (štićenika), anatomija, fiziologija bolesti, zdravstvena psihologija, zaštita na radu i prva pomoć,  i  250 sati koje čini  praktični dio koji će polaznice obavljati u domovima za starije  i nemoćne osobe te na odjelima Opće bolnice Virovitica. Nakon završenog programa  dobiva se Svjedodžba o stečenom zvanju njegovatelj/ica koja se upisuje u radnu knjižicu. Program je priznat od strane Ministarstva znanosti, prosvjete i športa. Polaznicama  koje uspješno završe osposobljavanje   omogućeno je da se tim poslom bave profesionalno u zdravstvu, u domovima za starije osobe a mogu otvoriti uz određene uvjete i udomiteljstvo.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Obrtništvo