Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Obrtništvo

Stručni suradnik za obrazovanje HOK-a sudjelovao u programu za cjeloživitno učenje u Munchenu

        20.02.2013.         2214 pogleda
Stručni suradnik za obrazovanje HOK-a sudjelovao u programu za cjeloživitno učenje u Munchenu

Stručni suradnik za obrazovanje Hrvatske obrtničke komore Virovitičko-podravske županije Franjo Petrić sudjelovao je u radu sedmodnevnog program za cjeloživotno učenje u Munchenu.  Riječ je potprograma Leonardo da Vinci, aktivnost mobilnosti  VETPRO namijenjen za stručnjake u strukovnom obrazovanju. Domaćin mobilnosti bila je Obrtnička komora za Munchen i Gornju Bavarsku  (Handwerkskammer fur Munchen und Oberbayern).

Cilj programa je upoznavanje strukovnog obrazovanja u Njemačkoj i stjecanje novih saznanja o provođenju redovnog obrazovanja i obrazovanja odraslih.

Zajedno s još dvadesetak kolega stručnih osoba u obrazovanju pri Hrvatskoj obrtničkoj komori posjetio je Obrtničku komoru za Munchen i Gornju Bavarsku, obrazovne centre u Munchenu i Traunsteinu, Ceh frizera i kozmetičara u Munchenu, Ceh mehaničara  za motore, preciznu mehaniku i klimatizacijsku tehniku i Pekaru Traublinger.  U kulturološkom dijelu programa posjetili su Salzburg,  BMW muzej  i  znamenitosti Munchena.

Objavljujemo zapis gospodina Petrića o  aktivnostima, iskustvima i dojmovima.  

Zajednički sastanak predstavnika Komore (HWK) i sudionika mobilnosti imao je za cilj što bolje upoznavanje s ustrojstvom HWK i provođenjem obrazovnog sustava. Uz voditeljicu Odjela za suradnju s inozemstvom,  gospođom Barbarom Peinel bili su prisutni i voditelj pravnog sektora i savjetodavnog odjela u obrazovanju (HWK).

Iz njihova izlaganja, te odgovora na naša pitanja, mogli smo saznati kako su obrtnici organizirani, koje su zadaće, uloga i ovlasti Komore i cehova. Može se zaključiti da su glavne aktivnosti HWK  u području politike, obrazovanja i savjetovanja (za obrtništvo) s ciljem zaštite, napredovanja, pravne i ekonomske pomoći. Također je za primijetiti, u odnosu na naš ustroj, značajnu ulogu cehova, koji su dosta samostalni i imaju posebne ovlasti u obrazovanju (imenuju komisije, provode pripreme i ispite).

Bilo je za očekivati, da će najviše naših pitanja biti usmjereno u provođenje pomoćničkih i majstorskih ispita. Također nas interesiralo što sadrže ispiti. Njihova iskustva mogu nam biti od velike pomoći.

Suvremeni obrazovni centar na 5 etaža i  6.500 četvornih metara sagrađen je uz pomoć sredstava EU, Bavarske i Obrtničke komore.

U suvremeno opremljenim kabinetima i radionicama za varenje, programiranje, preciznu mehaniku, frizerstvo, dizajniranje, elektroniku i programiranje, te izradu instalacija, realizira se dio programa pojedinih zanimanja, a koje učenici ili budući majstori ne mogu realizirati u strukovnim školama ili u svojim radionicama.  Na stručnoj nastavi i vježbama koje traju od jednog do dva tjedana kroz centar prođe oko 3.800 polaznika. U centru djeluje majstorska škola, te  se polažu i pomoćnički i majstorski ispiti u 8 različitih zanimanja.

Obrazovni centar nudi veliki broj raznih programa u okviru cjeloživotnog učenja.

U Tehnološkom obrazovnom centru u Traunsteinu nalaze se vrlo dobro opremljene radionice automehaničara, frizera, stolara, zidara, tesara, bravara, servisera za grijanje vodu i plin, soboslikara, autolakirera, elektroničara i drugih.

Na svoje usavršavanje, od jednog do 13 tjedana učenici i budući majstori dolaze iz cijele Bavarske, a troškove snose majstorske radionice, država i Komora. O opremanju kabineta i radionica brinu cehovi, Komora i pojedine tvornice.   

Stručni učitelji koji prenose znanja i vještine naučnicima i budućim majstorima, obvezni su se i sami educirati. To čine u tvornicama koje proizvode proizvode njihovih zanimanja u Njemačkoj ili van nje.

U vrijeme naukovanja učenici od obrtnika primaju naknadu od 450 - 750 eura. Također obrtnik plaća svome naučniku kontrolni i pomoćnički ispit, te svome pomoćniku pomaže u dijelu troškova majstorske škole. 

Jedan od brojnijih i aktivnijih cehova u Munchenu je ceh frizera i kozmetičara. Posjeduju vlastite radionice i praktikume u kojima dodatno obrazuju naučnike i buduće majstore. Stručni učitelji su istaknuti obrtnici tih zanimanja, koji svoja znanja i vještine uz malu naknadu prenosi učenicima i pomoćnicima. Ceh ima svoje ispitne komisije.

Osim ovog posjetili smo i ceh mehaničara, te njihov obrazovni centar. U njihovim radionicama dodatna znanja i vještine stječu mehaničari motocikla i bicikla, precizni mehaničari i tehničari za klimatizaciju

Nakon edukacija u specijaliziranim radionicama, naučnici ili pomoćnici polažu ispit koji se smatra i dijelom njihovog pomoćničkog ili majstorskog ispita.

Posjet pekari Traublinger u vlasništvu predsjednik HWK imala je za cilj upoznati jednu od najsuvremenijih pekara sa 100 godišnjom tradicijom izrade pekarskih i slastičarskih proizvoda.

Kulturološki dio programa mobilnosti sadržavao je  obilazak znamenitosti Munchena i Salzburga. Obilazak smo započeli na kultnom mjestu grada Munchena - Marien platzu uz spomenik Mariji. Ovo mjesto, pri dolasku u grad obilazili su Pape i mnogi drugi uvaženi gosti, pa i mi.  Sa trga smo se uputili u obližnju i jednu od najstarijih crkava, crkvu sv. Petra.

U samom centru grada obišli smo još neke crkve i katedralu (Sv. Michael, Theatinerkirche, Frauenkirhe).  Iz svake, ne duge ulice, izlazi se na jedan od trgova, koji su i nakon bombardiranja, pri kraju 2. svjetskog rata, sačuvali izvornu arhitekturu. Posebno mjesto i pogled prema slavoluku ima Koningsplatz sa spomenikom pobjednika u tridesetogodišnjem ratu.  Za zamijetiti je veliki utjecaj talijanskih umjetnika i u sakralnim i u drugim objektima povijesnog Munchena.

Uz staru arhitekturu Munchena vrlo dobro uklopili su se suvremeni  ''viseći vrtovi'' (Funf Hofe). Igra svjetlosti, stakla i zelenila prava je ugoda za oči i odmor. No u tom prostoru osim ugostiteljske ponude pruža se i ponuda trgovačke robe. 

Na rubu grada posjetili smo BMW muzej u čijem ekskluzivnom i suvremenom prostoru smo mogli vidjeti i upoznati 90 godišnju proizvodnju automobila, motora i motora za avione i plovila.

Posjet Mozartovom gradu poseban je doživljaj. Ispod velebnog dvorca Kapuzinerkloster, starog 900 godina  i rijeke Salzach smjestio se Salzburg, grad čuvar katoličanstva, grad glamura i umjetnosti. Na putu soli i obrtničkih proizvoda, između juga i sjevera u Salzburgu je najstariji restoran Evrope. Osim mnogih sakralnih objekata (katedrala, crkava, samostana, bogoslovnog učilišta i starog groblja)  može se vidjeti muzej i kuća W.A. Mozarta, mnogi drugi muzeji, trgovi i fontane, vodenica, katakombe, škole i učilišta, te posebno uređeni dućani i pivnice. Nezaobilazni suvenir ovoga grada Mozartkugeln (Mozartove kugle od marcipana) stvoren je davne 1890.g. i danas je najpopularniji suvenir, a koje kuša i ponese svaki posjetitelj Salzburga.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Obrtništvo