Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Kultura

Stručni skup u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica

  virovitica.hr           31.05.2012.         1435 pogleda
Stručni skup u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica

U suradnji sa Centrom za stalno stručno usavršavanje knjižničara iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice iz Zagreba Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica organizirala je stručni skup Pravo na razvoj pismenosti: građa lagana za čitanje.

Nakon pozdravnih riječi voditeljice Matične službe VPŽ-a Silvije Perić započelo je predavanje s radionicom koje su vodile Veronika Čelić-Tica, knjižničarska savjetnica za školske knjižnice i Željka Butorac, prof. logopedinja.

Budući da je pravo na pismenost i čitanje univerzalno pravo koje, da bi moglo u potpunosti saživjeti u našem društvu, valja dodatno senzibilizirati upravo kroz knjižnične programe.

U ovom bloku predavanja s pokaznim radionicama govorilo se je o primjeni posebnih programa kroz razvijanje razine pismenosti i čitanja. To omogućuje jednak pristup svim uslugama koje knjižnice pružaju, čime se izbjegava izolacija bilo koje skupine potencijalnih ili aktivnih korisnika. Građa lagana za čitanje namijenjena je čitateljima s ograničenim poznavanjem jezika ili pak nedovoljnom sposobnošću čitanja, kojima je potrebna građa s prilagođenim sadržajem. U biblioterapijskom tj. vođenom čitanju literarni tekst služi kao prilagođeni predložak za strukturirani razgovor. Kako postoje teškoće u čitanju, poremećaj čitanja (disleksija) i poremećaj pisanja (disgrafija), važno je znati što je čitanje i pisanje, te njihova važnost za život svakog pojedinca. Građa lagana za čitanje, za osobe s disleksijom, ima poseban način izrade, pri čemu se mora poštovati priroda ovog poremećaja, odnosno poštovati pravila jezičnih teškoća koje imaju osobe s disleksijom (sintaksa, morfologija, semantika, fonologija i pragmatika). Građu izrađuju logopedi u suradnji s knjižničarima. Tako ostvaruju motivaciju za čitanje i pomažu pri odabiru pisane građe koju treba prilagoditi. Logobiblioterapija je početak suradnje ovih struka, u cilju opismenjavanja osoba s disleksijom i mijenjanja njihovih stavova prema čitanju.

Predavanje s radionicom u kojoj su sami knjižničari preoblikovali zadani tekst za djecu s disleksijom, urodio je mnoštvom novih ideja i razmjeni iskustava knjižničara naše i susjednih županija.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije KulturaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.