Index.hr: Ministar Medved prijetio novinaru Mazzoccu
Pupovac: Srbi su korišteni kao motivacija za potpis
Predsjednica: Sastanak sa Željkom Markić nije bio tajan
Grabar-Kitarović: poljoprivreda mora postati sredstvo blagostanja, a ne siromašenja
Započela sadnja novih stabala u Gradskom parku
Završeno 50. orahavoačko proljeće
Stotinjak planinara na 13. virovitičkim planianrskim susretima

Stručni skup u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica


  Kultura           virovitica.hr           31.05.2012.         1095 pogleda
Stručni skup u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica

U suradnji sa Centrom za stalno stručno usavršavanje knjižničara iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice iz Zagreba Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica organizirala je stručni skup Pravo na razvoj pismenosti: građa lagana za čitanje.

Nakon pozdravnih riječi voditeljice Matične službe VPŽ-a Silvije Perić započelo je predavanje s radionicom koje su vodile Veronika Čelić-Tica, knjižničarska savjetnica za školske knjižnice i Željka Butorac, prof. logopedinja.

Budući da je pravo na pismenost i čitanje univerzalno pravo koje, da bi moglo u potpunosti saživjeti u našem društvu, valja dodatno senzibilizirati upravo kroz knjižnične programe.

U ovom bloku predavanja s pokaznim radionicama govorilo se je o primjeni posebnih programa kroz razvijanje razine pismenosti i čitanja. To omogućuje jednak pristup svim uslugama koje knjižnice pružaju, čime se izbjegava izolacija bilo koje skupine potencijalnih ili aktivnih korisnika. Građa lagana za čitanje namijenjena je čitateljima s ograničenim poznavanjem jezika ili pak nedovoljnom sposobnošću čitanja, kojima je potrebna građa s prilagođenim sadržajem. U biblioterapijskom tj. vođenom čitanju literarni tekst služi kao prilagođeni predložak za strukturirani razgovor. Kako postoje teškoće u čitanju, poremećaj čitanja (disleksija) i poremećaj pisanja (disgrafija), važno je znati što je čitanje i pisanje, te njihova važnost za život svakog pojedinca. Građa lagana za čitanje, za osobe s disleksijom, ima poseban način izrade, pri čemu se mora poštovati priroda ovog poremećaja, odnosno poštovati pravila jezičnih teškoća koje imaju osobe s disleksijom (sintaksa, morfologija, semantika, fonologija i pragmatika). Građu izrađuju logopedi u suradnji s knjižničarima. Tako ostvaruju motivaciju za čitanje i pomažu pri odabiru pisane građe koju treba prilagoditi. Logobiblioterapija je početak suradnje ovih struka, u cilju opismenjavanja osoba s disleksijom i mijenjanja njihovih stavova prema čitanju.

Predavanje s radionicom u kojoj su sami knjižničari preoblikovali zadani tekst za djecu s disleksijom, urodio je mnoštvom novih ideja i razmjeni iskustava knjižničara naše i susjednih županija.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije KulturaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: