Banner
Plenković: Spremni smo prihvatiti kvalitetne oporbene amandmane
Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu najviše studenata na anglistici - 120
Milanović nazvao Stožer paraustavnim tijelom
Jandroković: Opet jedna Milanovićeva kontroverzna izjava
Plenković: Optužbe na račun Stožera su ponavljenje, recikliranje tema
Capak ne želi reći koliko je ispričnica za samoizolaciju potpisao
Plenković: Ubrzat ćemo procedure posvajanja djece

  Ekologija

Stručna prezentacija – Gradski perivoj u Virovitici – zaštita i obnova

  Virovitica.hr/foto vt.info           25.08.2009.         2665 pogleda
Stručna prezentacija – Gradski perivoj u Virovitici – zaštita i obnova

VIROVITICA - Jučer je u velikoj izložbenoj dvorani Gradskog muzeja u Virovitici održana stručna prezentacija Kristine Lukačević na temu "Gradski perivoj u Virovitici - zaštita i obnova". Kristina Lukačević, studentica na Diplomskom studiju arhitekture i urbanizma u Zagrebu, ovu je temu obradila u sklopu izbornog kolegija Zaštita i obnova povijesnih perivoja, pod mentorstvom prof. dr. sc. Mladena Obada Šćitarocija, dipl. ing. arh.

Riječ je o istraživačkom radu utemeljenom na znanstvenim metodama, koji sadrži analize dosadašnjih istraživanja i postojeće dokumentacije o perivoju, analize postojeće povijesne građe, te sažeto i jasno tumači načine provedbe zaštite i obnove virovitičkog perivoja utemeljene na suvremenoj europskoj metodologiji zaštite i obnove povijesnih perivoja.

Gradski perivoj je nacionalna baština i dio nacionalnog identiteta koji je 1962. godine zaštićen kao spomenik kulture, a 1995. godine sadržavao 76 biljne vrste od kojih je 51 autohtona, ali bilo je i 26 oštećenih i 63 bolesne jedinice. Od tada je došlo do nekih izmjena, pa bi bilo nužno ponoviti istraživanje istaknuto je na jučerašnjem predavanju.

Što se izgradnje građevina u samom perivoju tiče istaknuta je nužnost uklanjanja Gradskog bazena koji je tu izgrađen još za vrijeme II svjetskog rata, a obnovljen 1990 godine, te kućice LIK-a Nikola Trick i kioska na južnoj strani koji se ne uklapaju u navedenu okolinu dok zgrada Državnog arhiva ne narušava izgled virovitičkog perivoja.

U Gradski dvorac nužno je dovesti što više sadržaja za što je odličan primjer restoran, ali i suvenirnicu ili kavanu kao što imamo primjere u nekim drugim europskim zemljama. Na kraju se je prisutnima obratio i gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin koji je zahvalio Kristini Lukačević na održanoj stručnoj prezentaciji ističući da je njezin mentor prof. dr. sc. Mladen Obad Šćitaroci jedina osoba koja ima znanja da uredi virovitički perivoj kakav je nekada bio, naglasivši da dok se to ne dogodi neće se moći prići niti uređenju virovitičke šetnice.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

avar
26.8.2009. 10:03
Da, treba ukloniti bazen, ali bojim se da se to nikada nece desiti...To je stvarno jedna nakaradna gradjevina koja se tamo nikako ne uklapa...Zivi bili pa vidjeli...


Još iz kategorije EkologijaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.