Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Saxanje

Strojobravar je bio bolji

  Zlatko Kovačević Saxa           06.06.2024.         5650 pogleda
Strojobravar je bio bolji

Sjećanja me vrate u dane kada se sreća osjećala na ulicama. Ljudi nisu hodali pognute glave. Zadovoljan sam što sam živio u zemlji gdje je školovanje od prvog razreda pa sve do fakulteta bilo besplatno. Svi lijekovi i liječenje u bolnicama, pogađate, bilo je besplatno. Jutrom su grupe razdragane djece pješice išle u škole. Putem su razgovarali, trčali smijali se, grudali i nije bilo grubog nasilja. Ljetom su ta ista djeca mogla ići na naše more besplatno.

Postojala je kičma društva – radništvo. Gotovo svako poduzeće je imalo radničko odmaralište gdje su ti isti radnici mogli ljetovati jeftino ili besplatno. Svatko zaposlen je mogao sa svojom plaćom prehranjivati svoju obitelj, platiti sve režije, pa čak i graditi vlastitu kuću. Osjećalo se da se država, kakva god, brine o svom stanovništvu. Crveni pasoš, koji sam imao, bio je prihvaćen i cijenjen u cijelom svijetu istočnom kao i zapadnom. Po prvi put su Istra i Dalmacija bile slobodne. Nije bilo siromašnih beskućnika koji kopaju po kontejnerima.

Zadovoljan sam i što sam živio u blagom socijalističkom uređenju, za razliku od nekih europskih zemalja kao: Mađarska, Čehoslovačka, Poljska, Rumunjska, Bugarska iz kojih se nije moglo slobodno kretati po svijetu.

Većina škola, bolnica, putova, autoputova, mostova i ostalih važnih ustanova bilo je izgrađeno u to vrijeme. Mnoga poduzeća su imala vlastite stanove za svoje zaposlenike koji su ih dobivali na korištenje čitav život po simboličnim naknadama.

Naši studenti su bili itekako uvažavani članovi društva i relevantna snaga u državi. Družeći se odlazili su na radna akcije gdje su svojim rukama izgradili mnoge važne objekte: pruge, autoputove, nasipe itd. Naravno sa prikrivenim neprijateljima sustava, koji i danas pokušavaju zemlju vratiti u neka crna vremena NDH, se postupilo brzo i učinkovito. Nacionalizmu, rasizmu i šovinizmu nije bilo mjesta.

Najljepši dio moga života sam proveo u toj zemlji u kojoj je živio i najveći i najvažniji sin Hrvatskoga naroda kojega do danas nitko nije dostigao. Naravno, to prenosim svojoj djeci i unucima.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Saxanje