Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Gospodarstvo

Strategija industrije: Budućnost Hrvatske ovisi o Grčiću i Vrdoljaku

  Nijidrag Šajatović/Lider           21.01.2013.         1480 pogleda
Strategija industrije: Budućnost Hrvatske ovisi o Grčiću i Vrdoljaku

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak najavio je da će sljedećih mjeseci njegov prioritet biti priprema strategije industrijske politike. I da će Vladinim timovima u tom procesu pomagati njemačko ministarstvo gospodarstva.

Dobrodošao je bilo kakav rad na promišljanju industrijske budućnosti Hrvatske. Pa makar to bilo naređenje ‘odozgo'. Industrija podrazumijeva masovnu proizvodnju onoga što je sagrađeno ‘od atoma'. Što se može opipati, pojednostavnjeno rečeno. Pa treba samo kao doskočicu prihvaćati da postoji bankarska, osiguravateljska, brokerska ili marketinška ‘industrija'.

Proizvodnja izvan mode Industriju su bar dva desetljeća zanemarivali svi premijeri i ministri. Ali i gomila pomodarski raspoloženih ekonomista. Onih koji su s podsmijehom odbacivali upozorenja da zemlja ne može živjeti od usluga i nerealnih očekivanja da će ‘fantastičan geostrateški položaj' donijeti prometnu rentu od koje ćemo svi bogato živjeti. Tek sad, kad se pokazalo da su Nijemci bili pametni što su nastavili njegovati industriju i kad ništa drugo ne pomaže, u Hrvatskoj se mijenja klima.

A budući da Federico Ghizzoni, CEO UniCredita, u jednom intervjuu na gotovo svako pitanje odgovara da se i bankari ‘moraju vratiti realnoj ekonomiji', možda će to dati nove smjernice Zagrebačkoj banci i drugim bankama u stranom vlasništvu da promijene odnos prema poduzećima iz industrijskog sektora.

Sad se pruža neponovljiva prilika da Hrvatska kvalitetno osmisli svoju ekonomsku budućnost. Bit će neponovljiva šteta ako se u raspravama kakvu industriju trebamo imati za pet ili deset godina ne stvori intenzitet kakav je pobudio spolni odgoj u školama. Da se ne dogodi ona varijanta kako je loše kad se država nečime ne bavi, ali još je lošije kad se time počne baviti. U ovom slučaju neka se pođe od upozorenja iz jedne studije konzultantske kuće Roland Berger prema kojoj ‘harmonija usporava promjene, a sukob često vodi prema napretku'. Trebamo se do jeseni temeljito i s argumentima ‘počupati' oko budućnosti industrije.

Grčić i Vrdoljak obećavaju Čini se da su potpredsjednik Vlade Branko Grčić i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak dobar odabir za projekt industrijske strategije. U proteklih godinu dana vidjeli su kakav je balon bilo Čačićevo inzistiranje na javnim investicijama. A dojam je da Grčić i Vrdoljak jesu pripadnici ‘škole' okretanja realnoj ekonomiji. I da shvaćaju kako investicije nisu same sebi svrha, nego se moraju gurati u sektore koji će zapošljavati što više ljudi i što veći dio fizičkih proizvoda prodavati po svijetu. Ako im Zoran Milanović dade bezrezervnu potporu u novom projektu, bit će to, napokon, kvalitetan premijerov doprinos u ekonomiji.
Budimo iskreni: teško je donijeti kvalitetnu industrijsku strategiju. Teško je provesti reindustrijalizaciju u zemlji poput Hrvatske.

Jedna je razina industrijskih politika (da, ima ih više) u srednjem roku zadržati što više industrije u zemlji. I otkriti samozatajne industrijske poduzetnike koje treba potaknuti na agresivniji razvoj. Industrija pridonosi hrvatskom BDP-u s 20-ak posto i ima velik multiplikacijski učinak. To je obrambeni dio strategije kakvu Hrvatska treba. U taj dio treba smjestiti i formu da se nabroji što više prioritetnih grana kako bi se onda u njih mogla ubacivati državna pomoć (jako oprezno, naravno) ili kako bi se mogla povlačiti sredstva iz fondova EU.
Posebno je važno dobro procijeniti kolika će i za kojom robom biti svjetska potražnja za industrijskim proizvodima u sljedećih nekoliko desetljeća. Većina buduće hrvatske industrije mora biti usmjerena na izvoz. Dio industrijske strategije tako postaje i vanjskotrgovinska strategija. Industrijskim se proizvodima koriste ljudi. Ondje gdje je sve više ljudi, više je i mogućnosti plasmana.

Priznati ekonomski mislilac Chris Anderson (autor poznate knjige ‘Dugi rep') novu je knjigu posvetio novoj industrijskoj revoluciji. Daje sliku dramatično nove industrije koja će biti utemeljena stvaranju proizvoda tehnologijom 3D pisača. Zašto se Hrvatska ne bi već sad odlučila pozicionirati kao jedna od vodećih u 3D industriji 21. stoljeća?

Kolumna Ekonomalije Mijodraga Šajatovića, Lider

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

stole123
21.1.2013. 22:36
drug pa nitko nije spominjao ugostitelje. nije problem u ugostiteljima trgovcima i tako dalje. problem je u ostalim granama kao na primjer. parketari,moleri,zidari i ostali koji imaju terensku djelatnost. oni moraju kupiti laptope,bezžični internet i ostalo koji će moći ispisati račun na terenu. a trgovine,kafići i ostale djelatnosti koji imaju sjedište tvrtke za njih je to najmanji problem.
nadakon
21.1.2013. 10:52
Kolega Fitilj u potpunosti se slažem sa tvojim komentarom..svaka čast na komentaru..pa vide ovi iz EU gdje je naš problem a to je pravosuđe koje je totalno korumpirano slažem se sa tobom da bi nam trebalo dovesti suce recimo iz skandinavskih zemalja ili njemačke koji bi to sredili u roku par mjeseci sigurno..tako bi trebalo sa doktorima iz tih zemalja napraviti i reviziju branitelja pa da vidimo tko je invalid a tko ne..zdravi dečki u četrdesetim godinama šeću po kafićima i kladionicama imaju preko 5 tisuća mirovine pa to nigdje na svijetu nema..pa koja to država može podnijeti financijski pitam se ja..samo moram dodati da u tu skupinu ne ubrajam one prave koji su stradali i borili se časno i pošteno..a oni to i znaju..
fitilj
21.1.2013. 10:14
Kolega nadakon nisu samo pokojni Tuđman i HDZ stvarali i imali mangupe u svojim redovima, već su to imali i još uvijek imaju SDP i članovi njegove kukulele koalicije. Da samo spomenem Stroka, Antu Vlahovića i niz drugih koji nisu HDZ-ovci

Prema tome svi znamo da je Al Capone u vrijeme prohibicije u Americi bio mala je beba u odnosu na hrvatske tajkune svih stranačkih boja, jer novac ne smrdi niti jednoj političkoj stranci pa tako ni SDP-u.

Što reći na ovu hrvatsku horror priču? Strašna je, ali možda ima i drugu, bolju stranu medalje. Možda možemo iskoristiti tu drugu stranu u svoju korist!

Prvi i najteži korak, ali imperativan - je promjena DORH-a, sudova i kompletna promjena postojećeg kadra u pravosuđu. Bilo bi idealno uvesti grupe stranih sudaca, jer Hrvatska mora imati učinkovito tužiteljstvo i nekorumpirano sudstvo. Uz jednostavna pitanja milijunašima koji jučer nisu imali ništa: „Odakle vam to? i Jeste li platili porez na to?“ vrlo lako bi u državni proračun ubacili 30 milijarda eura. Potrebna je samo promjena vlasništva, treba samo izbrisati imena lopova i upisati u gruntovnice vlasništvo na Republiku Hrvatsku.

Nestala bi smrknuta lica, ptice pjevice opet bi propjevale po granama. Hrvatska bi vratila dugove, PDV i porezi mogli bi doći na normalnu razinu, mogli bi Linića i slične ministre poslati u prijevremenu mirovinu (nepovlaštenu) i t.d. Mogli bi živjeti, a ne preživljavati, tmurne oblake nad zapadnim Balkanom rastjeralo bi sunce.

Pesimiste koji kažu da je čaša poluprazna, a ne puna do pola, reći će da to ne ide! Ali, nije tako, nas 98% možemo natjerati onih 2% na savjest, humanost, poštenje i toleranciju – uvjeravanjem ili nekako drukčije!

To nikako nećemo učiniti, ako dozvolimo da na Markovom trgu, Banskim dvorima, lokalnoj upravi i samoupravi opetovano rotira politička oligarhija koja stvara i provodii zakone protivne interesima naroda i države.

Prema tome nakon 22 godine rotacije mafije koja je zlorabeći Domovinski rat umjesto naroda dobila državu treba konačno učiniti taj prvi i najteži korak, a to je ne glasovati za rotaciju onih koji su krivi što DORH-a, sudovi, policija i državne institucije ne rade svoj posao.
nadakon
21.1.2013. 9:38
Drug slažem se sa tobom a fitilj i stole123 pa zar se vi pravite slijepi ili ludi sa svojim komentarima..zar je 10% poreza puno ugostiteljim..pa najbolje da je bezvlašče i da nema nikakvih pravila i da vlada zakon jačeg..pišete o raznoraznim todorićima..pa tko je stvorio njih i tko im je omogućio sav ovaj kriminal i pljačku..pa to već i vrabci na grani znaju i ja znam da je teško priznati istinu ali dobro svi znamo u kakvom nam je stanju ostavljena država i ovi pomalo uvode reda a vi ih kajlate jer vjerojatno nešto gubite..pa dajte budimo realni u komentarima..
drug
21.1.2013. 8:34
fitilj, stole123... Što se tiče fiskalnih blagajni za ugostitelje smanjen je pdv i iznosi 10%. Na 1000 kn prometa to je 100 kn poreza, ako je to ugostiteljima puno e onda zatvatrajte...
dosta je bilo mućkanja i varanja države. nije nam više austrougarska ili kraljevina i sav novac od poreza sada ide u zagreb. hdz je podmukla zajednica, njihovi su članovi uglavnom ovih 20 godina jamili i tajili i ne bi me čudilo da imaju naredbu da otpuštaju ljude i šalju ih na zavod da se stekne dojam velika nezaposlenosti... ne tvrdim da sdp ima rješenja za sve, ja nisam u sdp-eu, ali se od nekuda moralo krenut.
vas dvojicu kritičara pitam koja je politička opcija rješenje za nagomilane probleme. ako računate na igrače stranke koja nas je upropastila, vraćamo se u banau.
Nekada se iz hrvatskog republičkog proračuna zarađenog hrvatskim poduzećima hranili nerazvijeni krajevi u jugoslaviji jer je porezni sustav funkcionirao a kada se to vrati u normalu bit će novaca za investicije i za nova radna mjesta
stole123
20.1.2013. 23:28
drug nije važan sanader on će odgovarati za svoje ali pokaži nam šta je sdp uradio da spreči propadanje obrta i firmi . prošli petak ,zatvoreno 4 obrta i 102 čoveka otišla na biro. dali misliš da je fiskalna blagajna doista 1200 kuna kako je linić izjavio u povjerenju košta nešto preko 6000 kuna , pokaži mi koju je firmu sdp pokušao oživjeti, koliko će se firmi još zatvoriti dok je sdp na vlasti. vjeruj mi da razmišljam i sam o zatvaranju,ljude ću poslati na biro nek se nađe koji više ,za mene ću zaraditi na crno da preživim dok se nešto ne promjeni. ali budi siguran da fiskalnu blagajnu neću kupiti a slijedi me od 4 mjeseca . ako već sve treba uništiti onda bolje prije nego svaki dan gledati svoju propast i rast dugova za koje nemožeš poštenim radom zaraditi
fitilj
20.1.2013. 20:02
A da ti druže umjesto obrane drugova na vlasti navedeš neki primjer gdje su ti drugovi, nakon godinu dana što su na vlasti, zaslužni za otvaranje novih radnih mjesta!

Još bolje bi bilo kada bi mogao nabrojati što su, nakon godinu dana što su na vlasti, drugovi proveli od svojih kukulele obećanja i gdje su učinili pomake da spase hrvatsku proizvodnju, smanje neslavni reiting Hrvatske po pitanju pljačke i korupcije, te zaštite domaću proizvodnju od švrcegovaca iz švercegovine, uvoznih lobija koji smećem obasipaju domaće tržište, a novim nametima i besćutnim podilaženjem kojekakvim Todorićima uništavaju hrvatsku poljoprivredu i stočarstvo...
drug
20.1.2013. 16:42
@fitilj
A dosada ti se bijelo pisalo...
Budućnost koju zagovaraju raznorazni fitilji temelje se na sanaderovom nauku - uništi hrvatsku proizvodnju, pljačka i korupcija, švrcegovci iz švercegovine, kineska roba i kineski dućani...
fitilj
20.1.2013. 9:10
"Strategija industrije: Budućnost Hrvatske ovisi o Grčiću i Vrdoljaku", ili u prijevodu od sposobnosti političkih mudraca SDP-a i HNS-a!

Ako je tako, onda nam se crno piše!


Još iz kategorije Gospodarstvo