Banner
Prosvjednici protiv protuepidemijskih mjera - Dosta je!
Na Festivalu slobode bačena plastična boca na vozilo hitne pomoći
HLK upozorila: Onemogućavanje pružanja liječničke pomoći je kazneno djelo
Beroš: Poštujem slobodu, no ne mogu podržati neznanstveni pristup Covidu
Milanović: Prosvjed je demokracija; odlazak pred domove umirovljenika je idiokracija
Komora medicinskih sestara osuđuje napad prosvjednika na tim Hitne pomoći
Selak Raspudić: U Saboru ćemo otvoriti raspravu o zakonu o diskonekciji

  Ekologija

Strani stručnjaci potvrdili: Podravinom teče neprocjenjivo bogatstvo

  Drava.info           21.11.2016.         2162 pogleda
Strani stručnjaci potvrdili: Podravinom teče neprocjenjivo bogatstvo

U organizaciji Povijesnog društva Koprivnica i Društva za hrvatsku ekonomsku povijest i ekohistoriju, u Koprivnici se okupilo više od 30 istraživača koji su javno prezentirali svoja saznanja o našoj rijeci - javlja portal Drava.info. Sami organizatori više su nego zadovoljni odazivom istraživača i referenata te zaključicima i otvorenim perspektivama. ‘Odradili smo pravu stvar’, ocijenio je profesor Hrvoje Petrić, pobrojavši nekoliko činjenica:

— Prvo, svi su se okupili. Drugo, mnogi su upoznali ljude, stručnjake, znanstvenike čije radove prate godinama. Treće, međusobno su se družili i povezali, što nikako nije mala stvar. I četvrto, iza ovoga skupa će ostati publikacija. Iako će biti tiskana iduće godine, svjedočit će o ovome događaju i važnosti Drave.

Koprivnički skup tako je omogućio stvaranje mreže istraživača i onih koji promišljaju o Dravi, što treba njegovati, kaže prof. Petrić te zaključuje da neke od prezentiranih ideja neće zaživjeti, ali će zato mnoge ipak uspijeti.

Zbog iniciranog i uspješno održanog znanstvenog skupa, okupljeni su upravo Koprivnicu i njene stručnjake proglasili neformalnim centrom za istraživanje rijeke Drave. Očekuju da se skup ponovno održi za najviše dvije godine.

Hoće li to biti moguće, ovisi naravno o mnogo čimbenika, od kojih je onaj poznat kao raspoloživ novac, jedan od važnijih. No, dobre volje itekako ima. Sam profesor Petrić kaže da je sklon tome da se istraživanja rijeke Drave, njene povijesti i značaja kontinuirano nastave, da mreža istraživača i dalje funkcionira i i da Drava u svoj svojoj ljepoti i moći i dalje povezuje ljude.

A da je Drava poveznica regija i ljudi, potvrdio je i glavni tajnik Saveza Alpe Jadran Thomas Pseiner. Boraveći u Koprivnici rekao je da upravo Drava povezuje sve pokrajine Saveza te da sve koruške rijeke utječu u Dravu, zbog čega je ona iznimno važna.

Na kraju podsjetimo – Drava izvire u Italiji, u južnom Tirolu. Teče dalje Austrijom, Slovenijom, Hrvatskom i Mađarskom i za razliku od vremena podjela, naša rijeka spaja sve te države, njihove pokrajine i ljude. Da je tome doista tako, pokazao je koprivnički skup.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije EkologijaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.