Brojni građani zapjevali Moja domovina i zapljeskali svim hitnim službama
Petrov: Mjera nadzora mobitela zadire u prava i privatnost građana
Zrak u Hrvatskoj i dalje vrlo loše kvalitete, koncentracija čestica u opadanju
Božinović: Nikome ne pada na pamet ograničavati ljudska prava
Stožer: 56 novih slučajeva koronavirusa, šesti bolesnik preminuo
HUP: Vlada hitno mora donijeti nove mjere po principu nula prihoda, nula rashoda
Prijeti globalna nestašica kondoma

  Politika

Stranačke frakcije u perspektivi političke pretumbacije

  Davor Suhan/Moja Rijeka           06.12.2014.         895 pogleda
Stranačke frakcije u perspektivi političke pretumbacije

Aktualni predsjednički izbori dobar su povod za jednu kratku rekapitulaciju demokratske zrelosti. Zapažanja su objektivna, a zaključci subjektivni. No, krenimo kronološki. Sredina je 20 stoljeća. Na izravno pitanje Zapada, kada u zemlji misli uvesti političku demokraciju, drug Tito odgovara da sa njegovog stajališta demokracija nije političko, nego pravno pitanje te da ono podrazumijeva rješavanje vlasništva nad sredstvima za proizvodnju, jer onaj u čijim rukama je kapital u svojim rukama drži i vlast. A u tom pogledu – reče Stari – demokracija će biti uvedena odmah, mehanizmom prijenosa kompletne državne imovine na ime radnika, uključujući bankarski sustav (kako bi se štampanje i cirkulacija novca prilagodile životnim potrebama radnog naroda).

Konsternirani školovani kapitalisti ostali su bez riječi. Bila je to prvorazredna politička pljuska liberalnoj kapitalističkoj ekonomiji koju je dodatno šokirala  spoznaja da je snaga demokracije privatnog kapitala u samoupravnom socijalizmu svedena na mjeru malih poduzeća do 25 radnika. Jedino rješenje za izlazak iz ove mat pozicije bilo je čekati da Tito umre.Tako je i bilo.

Četrdeset godina kasnije kreće se iz početka, figure su ponovo poslagane na početnu poziciju, igra se nova partija. Otvaranje počinje plebiscitarnim uvođenjem višestranačkog sustava, u nadi da će izvjesne devijacije samoupravnog socijalizma biti ispravljene ovim potezom. Očekivanja naroda su velika – riješiti se Fiće, Yuga i Stojadina te ljetovanje u radničkim odmaralištima zamijeniti smještajem u luksuznim hotelima.

Taknuto maknuto. Poslije gotovo dva i pol desetljeća uzbudljive šahovske igre,  veliki san o vladavini naroda završava razočarenjem – bolnim buđenjem pred željeznom zavjesom političke partitokracije. Traže se nova demokratska rješenja.

Mnogi ih nalaze u vječitoj nadi neke treće političke opcije. No meni se takva očekivanja čine uzaludnim. Rješenje je naime uvijek tu gdje je nastao problem, stoga jedini izlaz iz ove političke pat pozicije vidim u jačanju stranačkih frakcija koje bi novim svježim idejama unutar postojeće stranačke baze promijenile tok sterilne politike.

Značajan doprinos tome bila bi transformacija pasivnog biračkog tijela u aktivno političko članstvo, pri čemu se ne treba libiti promjene stranačkog dresa ako u jednom postane tijesno.

Stranke nisu svete krave, one su samo sredstvo za dostizanje političkog cilja i njima se treba tako i koristiti, s jednakim pristupom kao i sportaši koji mijenjaju sportske klubove. U takvoj vrsti političkog pragmatizma nema nikakve političke nekorektnosti, ono je samo traženje bolje pozicije za stvaranje novih šansi. Jer, budimo realni: Osobna politička perspektiva svakog politički ambicioznog hrvatskog građanina koji svojom aktivnim učešćem u politici  želi doprinijeti promjenama izvan etabliranih stranačkih struktura, svedena je na minimum.

Kolumna Priroda društva Davora Suhana, portal Moja Rijeka

Ako pođemo od one poznate makijavelističke teze da je politika umijeće mogućeg, onda je sa stanovišta osobnih političkih ambicija najprije potrebno realno sagledati vlastite mogućnosti. U tom pogledu presudna je startna pozicija iz koje se kreće. A nju stvaramo sami – prelaskom u novu stranku ili promjenom mjesta unutar vlastite.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PolitikaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.