Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Zdravstvo

Stotine medicinskih sestara zbog neusklađenosti ministarstava i Komore ne mogu se zaposliti

  RTL           15.01.2017.         2825 pogleda
Stotine medicinskih sestara zbog neusklađenosti ministarstava i Komore ne mogu se zaposliti

Apsurd zbog neusklađenosti ministarstva zdravstva, obrazovanja i komore. Žrtve oko 500 prvostupnica sestrinstva koje prema dopisu Ministarstva zdravstva nisu dužne polagati stručni ispit i obaviti pripravnički staž S diplomom u ruci - četiri mjeseca na burzi. Ivana je jedna od oko 500 prvostupnica sestrinstva koji čekaju posao - donosi RTL.

"Ministarstvo zdravstva je donijelo dopis u kojem nalaže da svi koji su upisali akademske godine 2013/2014. nisu obvezni odraditi pripravnički ispit i polagati stručni ispit, već je Komora medicinskih sestara dužna izdavati licence za samostalan rad", Ivana Matoš, prvostupnica sestrinstva. 

Kaže, zbog svega se ne može prijaviti na pripravnički staž, ali ni na natječaj za posao jer nema licencu za rad.

"Nalazimo se u nekoj sivoj zoni gdje ne znamo što da radimo, sjedimo kod kuće, još uvijek živimo s roditeljima, a kadar medicinskih sestara je vrlo važan, vrlo tražen, a evo ne daju nam da se zaposlimo", ogorčena je Matoš. 

Licence izdaje Hrvatska komora medicinskih sestara.

"Komora nije ta koja nekomu da ili ne da licencu. Mi strogo moramo postupati po Zakonu. Mi kad dobijemo potvrdu i obrazloženje tako ćemo i postupiti. Vjerujte mi i meni je u interesu da sve medicinske sestre pošaljemo u rad, da počnu raditi", tvrdi Slavica Šepec, predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara.

Šepec tvrdi da nisu na svim Zdravstvenim veleučilištima u isto vrijeme počeli s integriranim kurikulumom studija sestrinstva, te da i čekaju odgovore Mnistarstva zdravstva i obrazovanja. 

Ministarstvu znanosti i obrazovanja i mi smo slali službeni upit, ali odgovor nismo dobili. Odgvore nismo dobili ni od Ministarstva zdravstva, ali ih studenti svakako 
očekuju. Ukoliko ih ne dobiju do utorka, doći će ovdje točno u 9 sati i tražiti ih od samog ministra.

Predsjednica Udruge medicinskih sestara i tehničara traži žurno rješavanje ove situacije.

"Molim Vladu Republike Hrvatske i Hrvatski sabor i sve saborske zastupnike da što prije pokrenu proceduru izmjene Zakona i nadopune za Zakon za Hrvatsku komoru medicisnkih sestara kako bi se to sve dovelo u red i da se prestane s ponižavanjem s najvećom radnom populacijom, a to su medicinske sestre", Gordana Miškulin, predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara i medicinskih tehničara

Iste medicinske sestre kojih u hrvatskim bolnicama nedostaje.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravstvo