Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Promet

Stop neosiguranim vozilima: Policija ima posebne uređaje koji prepoznaju neosigurana i tehnički neispravna vozila

  net.hr           19.10.2016.         1152 pogleda
Stop neosiguranim vozilima: Policija ima posebne uređaje koji prepoznaju neosigurana i tehnički neispravna vozila

Predstavnici Hrvatskog ureda za osiguranje i MUP-a, predstavili su akciju Stop neosiguranim vozilima, pa ako vam automobil nije osiguran i zateknete se u njemu na cesti, policija vas iznimno lako može uhvatiti i utvrditi da ste u prekršaju. Potvrđeno je to na prezentaciji kampanje “Stop neosiguranim vozilima” što ju provode Hrvatski ured za osiguranje (HUO) i MUP RH u okviru Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske.

Cilj kampanje je dodatno smanjiti broj neosiguranih i neregistriranih vozila, te podići svijest u javnosti o važnosti obavezne registracije i osiguranja.

– Kampanja je započela 2009. kada smo bilježili 300.000 neosiguranih vozila, dok danas procjenjujemo da je ta brojka oko 50.000. Velik je to uspjeh obzirom da su štete po neosiguranim vozilima u spomenutom periodu manje za 75 posto”, rekao je Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje.

– U slučaju sudara i ukoliko nemate obavezno osiguranje od automobilske odgovornosti, neograničeno odgovarate za nastalu štetu cjelokupnom svojom imovinom, a kazne mogu dosegnuti čak do 50.000 kuna. Stoga pozivamo sve sudionike u prometu da pravovremeno sklope ugovor o osiguranju od automobilske odgovornosti”.

U devet mjeseci ove godine zabilježeno je 11.227 prekršaja upravljanja vozilima koja su bila tehnički nepregledana, neregistrirana i neosigurana. U nesrećama s poginulim osobama sudjelovalo je 307 vozila, a od tog broja, 24 vozila ili 7,8 posto vozila bilo je neosigurano.

Podaci su to što ih je iznio Josip Matajia, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Ministarstva unutarnjih poslova.

– Pomoću radarskih uređaja za mjerenje brzine s ugrađenim sustavom za automatsko prepoznavanje registarskih pločica, kao i uređajima namijenjenima samo za automatsko prepoznavanje registarskih pločica (ANPR), identificirati ćemo prekršaje i poduzeti odgovarajuće mjere prema Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu i prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama”, dodao je.

Sustav je djelo hrvatskih programskih stručnjaka, instaliran je trenutno u devet policijskih uprava i Mobilnoj jedinici prometne policije. Kamere ANPR-a očitavaju i do 10 vozila u sekundi s točnosti očitanja najmanje 90 posto, danju ili noću, u uvjetima smanjene vidljivosti, te pri brzinama većim od 200 kilometara na sat ukoliko zbrojimo brzine svih vozila u pokretu.

Prepoznaje registarske oznake svih EU država, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne gore i Makedonije, te jedinstvene troredne hrvatske registarske oznake motocikala i mopeda.

Policija automatski šalje svakom vlasniku vozila koji u zakonskom roku ne odjavi vozilo i vrati pločice prekršajni nalog i kaznu u iznosu od 700 kuna. Ukoliko je od isteka proteklo više od jedne godine, MUP RH je ovlašten odjaviti vozilo bez da su prometna dozvola i registracijske pločice vraćeni.

Iznos od 2.000 kuna platit će vozač koji upravlja neregistriranim vozilom ili ukoliko je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Promet