Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Poljoprivreda

Stočari pozdravljaju odluku da se poticaji daju i za krave križane pasmine

        11.05.2014.         1052 pogleda
Stočari pozdravljaju odluku da se poticaji daju i za krave križane pasmine

Nezavisni hrvatski seljaci su pozdravili odluku Ministarstva poljoprivrede da ipak ne ukine poticaje na krave koje nisu čistokrvne pasmine. "Ministarstvo je prihvatilo naš prijedlog o upisu stoke za poticaj i one koje nisu u čistoj krvi. Poticanje samo čistokrvnih pasmina uništilo bi stočarstvo u Hrvatskoj, bio bi to izravni udar na male poljoprivrednike, a ovako su šanse za opstanak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava veće", rekao je danas u Bjelovaru na konferenciji za novinare Mato Mlinarić, predsjednik Nezavisnih hrvatski seljaka, upozorivši da stočari imaju još samo 4 dana za upis potpora

Dodao je kako je to jedina logična odluka jer sve zemlje Europske unije potiču i stoku koja nije u čistoj krvi.

"Država nema novaca za potpore pa izmišlja ovakve načine uštede i donosi pravilnike koje štete hrvatskoj poljoprivredi. Pozdravljamo odluku Ministarstva poljoprivrede i pozivamo da osmišljenom politikom poticaja doprinese razvoju poljoprivrede i proizvodnje hrane na hrvatskom oranicama i hrvatskim farmama jer u ovom trenutku uvozimo 60 posto hrane što je nedopustivo", kazao je Mlinarić.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju izvijestlila je 8. svibnja ove godine da je primila više od 75.000 zahtjeva poljoprivrednika za izravna plaćanja koji se mogu predati do 15. svibnja, do kada svoje zahtjeve mogu nadopuniti i oni poljoprivrednici koji su već predali zahtjeve.

Kako je Agencija objasnila, radi se o svim poljoprivrednicima koji posjeduju grla pasmine (ostali križanci) i mogu podnijeti zahtjev za potporu za premije za krave dojilje u 2014., a nadopuniti ga mogu i oni koji su već podnijeli zahtjev i to ako smatraju da navedena grla pripadaju stadu za uzgoj teladi za proizvodnju mesa (krave dojilje), odnosno stadu za proizvodnju mlijeka (mliječne krave).

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda