Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Virovitica

Što se događa na gradskoj tržnici? Umjesto ugodne kupnje, zaglušujuća buka i prašinom prekriveni trgovci i proizvodi

  Iva Anzulović           02.06.2021.         1328 pogleda
Što se događa na gradskoj tržnici? Umjesto ugodne kupnje, zaglušujuća buka i prašinom prekriveni trgovci i proizvodi

Danas ujutro obišli smo gradsku tržnicu u Virovitici zbog višednevnih poziva trgovaca i suvlasnika poslovnih prostora. Naime, firma Slavić-inženjering kao izvođač radova gotovo mjesec dana radi na zamjeni krovišta no danas je na tržnici nastala pomutnja kada su vrlo bučnim postupkom radnici uklanjali podne pločice zbog čega je i dio tržnice bio u oblaku prašine. Proizvodi na štandovima, voće i povrće, prodavalo se danas prekriveno sitnom bijelom prašinom. Zašto se takvi radovi izvode baš unutar radnog vremena tržnice te koji je uopće povod zamjene potpuno ispravnih podnih pločica, pokušali smo saznati od Poslovnog parka, upravitelja gradskom tržnicom.

 TRGOVCI OČAJNI, TRGOVINE PRED ZATVARANJEM

"Prvo nam je ta korona nanijela gubitke a sada još i ovo", žalila nam se vlasnica obrta pred čijim je vratima umjesto vjernih mušterija mjesec dana stajala skela a potom prašnjav pod obijenih pločica. "Pločice uopće nisu bile puknute i ne znam zašto ih mijenjaju ali ako ih i mijenjaju - pa zar moraju baš unutar našeg radnog vremena? Buka je bila takva da se nismo uopće čuli međusobno a pogledajte prašinu vani po štandovima i aranžmanima cvijeća, svugdje je ima". U vrijeme našeg razgovora, niti jednog radnika nije bilo niti blizu mjestu radova. Kako smo doznali, bilo im je vrijeme pauze. Iako smo punih sat vremena bili na tržnici, od deset sati, nismo uspjeli vidjeti kako se radovi izvode."Ako ovi radovi ne završe za dva tjedna, ja ću morati zatvoriti, nemam više što. Računi stižu i ne pitaju imaš li ili nemaš za platiti a onemogućen mi je normalan rad od 10.svibnja kada su postavili skelu ispred vrata moje radione pa mušterije nisu niti mogle uočiti radionu već samo oni koji znaju gdje sam", kaže gospođa koja nije htjela javno otkrivati identitet iako nije imala ništa protiv da fotografiramo ulaz u njenu lokal.

Za pojašnjenje odluke o izvođenju bučnih i prašnjavih radova u vrijeme rada tržnice obratili smo se gradskom poduzeću Poslovni park. Iako odgovor nismo do završetka ovog teksta zaprimili, u telefonskom razgovoru sa ljubaznom djelatnicom Ivom dobili smo ipak potvrdu kako je naš upit poslan elektronskom poštom zaprimljen te proslijeđen direktoru poduzeća Matiji Mustaču. Odgovor ćemo objaviti po primitku. Poslovna tajnica kojoj su nas prespojili, a koja je nadležna za komunikaciju s novinarima, nije se javljala. S druge strane, bez da smo stigli ikoga išta pitati, trgovci sa tržnice su nam danas sami komentirali radove koji izazivaju veliku neugodu zbog buke i prašine.

Bijela prašina po štandovima

 Trgovkinja Sanja također predviđa ključ u bravi svoje trgovine jer je ovakav pristup preuređenju tržnice smatra direktnim nanošenjem štete svim trgovcima. "Što god smo poslali Gradskoj upravi i Poslovnom parku, nikakav odgovor nismo dobili i nemamo više kome se obratiti nego novinarima. Mi smo suvlasnici ove cijele tržnice, mi vlasnici lokala, i zadužili su nas kreditom kako bi se preuredio taj krov a pogledajte kako ga rade - stavljaju staru plastiku kroz koju će curiti voda po objektu iznutra. Danima je parkirano vozilo vani i ometa prolaz a ništa se na krovu ne radi. Do kada tako?", pita se Sanja pokazujući nam bijelu prašinu po aranžmanima izloženima ispred ulaza u trgovinu. "Evo, uz buku smo danas svu robu prodavali ovako prašnjavu. Što da kažemo kupcima? požalite se Poslovnom parku? Žalite se Gradskoj upravi?"

INJŽENJERING BEZ INŽENJERA

Da nešto nije kako treba oko gradske tržnice uočili smo i sami uoči lokalnih izbora. Naime, vozilo parkirano uz južni ulaz u tržnicu bilo je parkirano danima. Fotografiju vozila poslali smo Gradskoj upravi jer nismo primjetili da su se ikakvi radovi izvodili, u bilo koje doba dana kada bi prošli. Uz fotografiju, poslali smo ispunjen Zahtjev za pristup informacijama putem kojeg tražimo dostavu dokumentacije o natječaju te presliku ugovora sklopljenog sa poduzećem Slavić-inženjering. Martina Bašić nas je obavijestila kako je Poslovni park nadležan za tržnicu te kako je naš upit proslijeđen njima. Danas je tome osmi dan a traženu dokumentaciju još nismo dobili.

Izlaz iz trgovine

Ono što smo dobili jest Zahtjev za izdavanjem jamstva za nadoknadu moguće štete uzrokovane radovima održavanja na Gradskoj tržnici Virovitica koju je jedna vlasnica lokala poslala poduzeću Poslovni park. "Poučeni negativnim iskustvima od prošle godine, kada nam je temeljem istih razloga nanijeta znatna poslovna šteta, ovoga puta nećemo dozvoliti da nam se to ponovi", stoji između ostaloga u ovom zahtjevu na kojeg vlasnica lokala još uvijek nije primila nikakav odgovor. "I prošle su godine došli i radili, bllokirali su ulaz trgovini uz glavni ulaz na tržnicu i kolegica nije imala što nego zatvoriti trgovinu a godinama je radila ovdje. kako možete normalno raditi svoj posao kada vam je ispred dućana stavljena skela od koje kupci niti vide vaše proizvode niti ulaz u trgovinu?", pita se gospođa Sanja koja sama sebi predviđa kratak opstanak ukoliko se radovi ne prilagode radnom vremenu tržnice. "Mi smo svi ovdje do 15 sati i kasnije nikoga nema, trgovine su zatvorene. Imaju vremena tada raditi, u buci i prašini a da nikome ne smetaju i ne utječu na naš posao", reklo nam je nekoliko žena koje trguju na tržnici. Do kada će radovi trajati i u kojem intenzitetu, nadamo se doznati od Poslovnog parka čiji odgovor željno iščekujemo. Do tada, svu hranu i odjeću koju eventualno kupite na otvorenom dijelu tržnice, preporučamo da dobro operete čistom vodom jer je apsolutno sve izloženo vrlo sitnoj prašini koja nastaje kod procesa obijanja podnih pločica.

Prašina na cvijeću

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virovitica