Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Zdravlje

Što nije u redu s McDonald'som ?

        14.10.2010.         4426 pogleda
Što nije u redu s McDonald'som ?

Ovu kompaniju, koja diljem svijeta 'hrani' populaciju jedne Španjolske, već duže vrijeme optužuju za zločine nad životinjama, ogromne ekološke štete, izrabljivanje djece i radnika, manipulaciju djecom, posluživanje nezdrave hrane i podržavanje gladi u svijetu. McDonald's je odgovoran za smrt milijuna životinja godišnje, za njihov loš tretman i brutalno klanje. Postoji izravna povezanost McDonald'sa sa sječom prašuma radi pašnjaka. Time istrebljuju brojne biljne i životinjske vrste, protjeruju lokalno stanovništvo, a potiču i globalno zatopljenje. Stoga se Prijatelji životinja pridružuju aktivistima diljem svijeta te u subotu 16. listopada, na Svjetski dan borbe protiv McDonald'sa, organiziraju akcije ispred pet restorana u Zagrebu. Aktivisti će transparentima, lecima i megafonom apelirati na građane da razmisle što nije u redu s McDonalds'om i to od 11:00 do 11:30 u Dubravi, od 12:00 do 12:30 na Kvaternikovom trgu, od 13:00 do 13:30 u Heinzelovoj ulici, od 14:00 do 14:30 u pothodniku Glavnog kolodvora i od 15:00 do 15:30 na Vrbanima. Optužbe za manipulaciju djecom jedan su od većih problema te kompanije. Brojne igračke i reklame namijenjene djeci dovode ih kao hipnotizirane u restorane i stvaraju 'začarani krug' gdje roditelji pretvaraju svoju djecu u doživotne posjetitelje McDonald'sa. Postoje i brojne opravdane sumnje da se za njihove igračke koristi dječji rad u zemljama Trećega svijeta.

Svake se godine na farmama uzgoji preko 50 milijardi životinja zbog trgovine njihovim mesom. Svjesna bića drže se zatočena i izlažu svakodnevnoj patnji da bi bila brutalno zaklana za hamburgere i ostale mesne proizvode. Samljevene životinje pune pesticida i antibiotika zapakirane u šarenu ambalažu nude kao hranu. Pritom se prikriva i činjenica da ljudi mogu živjeti bez mesa te da će na biljnoj hrani dokazano biti vitalniji, manje obolijevati i duže živjeti.

Svjetski dan borbe protiv McDonald'sa ne obilježava se slučajno upravo na Svjetski dan hrane. Životinje koje se uzgajaju za meso pojedu više bjelančevina nego što ih proizvode - najmanje 9 kg biljnih bjelančevina da bi proizvele 1 kg mesa. U zapadnim se zemljama oko 80% žitarica koristi za prehranu životinja. Osim toga, oni koriste svoju moć da prisile manje bogate i financijski ovisne zemlje da uzgajaju hranu za životinje umjesto za vlastiti narod. Prelaskom na bezmesnu prehranu otvara se mogućnost za racionalno trošenje prirodnih resursa. Prijatelji životinja pozivaju građane da ne posjećuju restorane McDonald'sa, da zaštite sebe i svoju djecu te da razmisle o prehrani zdravom biljnom hranom zbog koje se ne ubijaju životinje, koja ne utječe na glad u svijetu i ne uništava okoliš.

Više informacija na www.prijatelji-zivotinja.hr i u člancima o optužbama protiv McDonald'sa.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Lynx
15.10.2010. 19:02
Nije sve tako crno kao u članku koji je podosta napuhan i u dosta navoda ne drži vodu.
Reći ću samo - zakon ponude i potražnje, za drugo sad nemam vremena.
tomislav
15.10.2010. 7:07
A zamislite liberalni novinari koncem devedesetih i pred padom berlinskiog zida prikazivali su taj McD kao navještaj zapadne demokracije, dolazak slobode i što ti ja ga znam, pa su opisivali kako posluje ta kompanija prodajom franšiza itd itd. ma sve sama sloboda.
Sonic
15.10.2010. 1:03
Bravo! Samo naprijed!


Još iz kategorije Zdravlje