Banner
Beroš: Epidemiološka situacija dobra, no okupljanja mogu pogoršati stanje
DHMZ: Pretežno sunčano i vruće, popodne mogući pljuskovi
Više turista nego cijele 2020., iznos fiskaliziranih računa bolji od 2019.
Sudarila se dva teretna vlaka kod Križevaca, ozlijeđen strojovođa
Prijatelji životinja: Pripazite gdje ostavljate životinje na čuvanje
Još dvije braniteljske udruge osudile istup Vučemilovića i podržale Medveda
Plenković ponovno pozvao građane na cijepljenje

  Komentar

Što da se radi s Vladom koja nije kadra vladati?

  Davor Butković/Jutarnji list           09.03.2010.         1847 pogleda
Što da se radi s Vladom koja nije kadra vladati?

Samo nekoliko sati pošto je zauzela stav da ni po cijenu izbora neće popustiti zahtjevima seljaka, Vlada Jadranke Kosor popustila je, u noći s nedjelje na ponedjeljak, zahtjevima seljaka. Takav se ishod poljoprivredničkog prosvjeda mogao očekivati. Činjenica da je Vlada dio seljačkih potraživanja (205 milijuna kuna) uspjela prebaciti na 2011. godinu ne umanjuje jasan ishod slavonske seljačke bune: seljaci su pobijedili!

Oni jesu dobili manje od svega što su tražili, ali su za samo osam dana cestovnih blokada prisilili Vladu da kapitulira i da traži izlaz u kompromisima koji tek privremeno prolongiraju seljačke zahtjeve. Poljoprivrednički prosvjed u prvom tjednu ožujka jedan je od najkompleksnijih političkih događaja u Hrvatskoj u posljednje vrijeme.

Seljaci su, formalno gledajući, u pravu. Država se uistinu obvezala da im isplati poticaje u iznosu koji seljaci zahtijevaju. Da država trajno odbije isplatiti taj novac, država bi odrekla pravosnažnost dokumentima koje je sama potpisala, što je, jasno, nedopustivo. Država je, u sklopu formiranja koalicije HDZ-a i HSS-a krajem 2007. bila najavila ekpanzivnu agrarnu politiku, na temelju koje su brojni poljoprivrednici ušli u velike investicije, za koje sada moraju plaćati kreditne rate. Država je u međuvremenu odustala od ulaganja u poljoprivredu, cijene donedavno profitabilnih poljoprivrednih proizvoda, poput mlijeka ili teletine, su pale, a kreditne su obveze ostale. Sve je to dovelo brojne poljoprivrednike pred stečaj. S druge strane, i Vlada je bila u pravu kada je pokušala smanjiti potpore poljoprivrednicima.

20 godina nije nađen model

U državnom proračunu - nema novca. A sada, kada se novac ipak pronašao za poljoprivrednike, zašto se ne bi pronašao, primjerice, i za državne službenike, čiji sindikat također ima čvrsto potpisane ugovore s Vladom? Ukratko, popuštanjem seljacima, koji formalno govoreći jesu u pravu, Vlada je stvorila domino učinak: sada će, vjerojatno, morati popuštati svakome tko će biti dovoljno inteligentan da organizira efikasan i efektan štrajk, u čijem će pokušaju rušenja policajci, već uobičajeno, odigrati jednako nespretnu i iritantnu ulogu, kao što su to učinili u poljoprivredničkim demonstracijama. Vlada je popustila poljoprivrednicima zato što nema unutarnju snagu niti bilo kakvu širu političku potporu da uđe u bilo kakav ozbiljniji socijalni konflikt. Za takvo stanje ne trebamo kriviti Jadranku Kosor: većina prethodnih vlada također se nisu usuđivale upuštati u socijalne konflikte.

One su, jedino, bile nešto vještije, pa nisu dopustile da njihov poraz bude toliko vidljiv. Kosor ne trebamo kriviti ni za probleme u poljoprivrednoj politici. Oni su naslijeđeni još iz komunizma, da bi eskalirali u posljednjih 20 godina. Podsjetimo, do pretkraj komunizma u bivšoj je SFRJ postojao poljoprivredni imovinski cenzus, koji je ograničavao privatno vlasništvo nad poljoprivrednim zemljištem na samo deset hektara, što kod mnogih poljoprivrednih kultura nije dostatno za profitabilnu proizvodnju.

Kada je taj cenzus ukinut, nije došlo ni do masovnijeg okrupnjivanja poljoprivrednih površina u privatnom vlasništvu (ovdje izuzimamo velike agrarne korporacije), niti do strateške promjene u usmjerenju proizvodnje. Žitarice, osobito pšenica, ostale su temelj masovne hrvatske poljoprivredne produkcije, iako su one, posebno na malim posjedima, često neprofitabilne. Hrvatska, dakle, u 20 godina nije uspjela pronaći efikasan model poljoprivredne proizvodnje, nego je, umjesto toga, svim mogućim poticajima održavala socijalni mir na selu. Kada je nestajalo novca za poticaje, socijalni se mir pretvarao u rat, u kojem su uvijek pobjeđivali seljaci.

Bez strategije

No, nikada tako uvjerljivo kao danas. Dok, dakle, J. Kosor i njenu Vladu ne trebamo kriviti ni za katastrofalno stanje u poljoprivredi, koje je naslijeđeno, ni za obećanja i ugovore koje je seljacima davala i koje je sa seljacima potpisivala Vlada Ive Sanadera, gospođu Kosor moramo držati odgovornom za kaos koji je nastao tijekom seljačkih prosvjeda. Kosor i njen kabinet pokazali su, u proteklih osam dana, da nisu kadri upravljati zemljom. Kosor i njen kabinet zorno su demonstrirali nesposobnost predviđanja očiglednih političkih događaja. Vlada je pokazala nesposobnost djelovanja u kriznim situacijama. Vlada je pokazala nesposobnost i nedostatak političke volje i hrabrosti, da ostane ustrajna u borbi za vlastite stavove. Primjerice, od samog početka konflikta bilo je jasno da će seljaci izvesti traktore na ceste. Vlada, međutim, nije imala nikakvu strategiju da pregovara sa seljacima, prije nego što oni blokiraju ceste, a kamoli da se trajno izbori za svoje odluke.

Narušila vlastiti imidž

Drugo, Vlada je podcijenila snagu prosvjeda, pa je cijeli taj osjetljivi političko-pregovarački posao prepustila vinaru i ministru Čobankoviću, koji ne posjeduje dovoljnu dozu političkog autoriteta da bi mogao spriječiti seljačku bunu. Treće, zašto Vlada prije osam dana nije izašla s prijedlogom o isplati poticaja 2011., kojim je, zapravo, okončan poljoprivrednički štrajk? Zar je prošlog tjedna, ili početkom ovog tjedna, bilo tako nemoguće doći do opcije, koja se sada pokazala općeprihvatljivom? Četvrto, tko je davao upute MUP-u o ponašanju prema štrajkašima? Je li vodstvo MUP-a bilo svjesno da se ne radi o običnim prosvjedima, nego o događajima s golemim emotivnim nabojem, koji simboliziraju nezadovoljstvo socijalno ugroženih u cijeloj zemji, i koji su na stranu štrajkaša, a protiv policije, dakle i protiv Vlade, svrstali golem dio Hrvatske, neovisno o sadržaju poljoprivredničkih zahtjeva? I peto, gdje je sve vrijeme prosvjeda bila Kosor?

Premijerka koja je velik dio svog imidža godinama temeljila na solidarnosti s raznim društvenim grupama koje su se osjećale odbačeno, poniženo ili drugorazredno, naprosto je ignorirala seljački štrajk, što će se, vjerojatno, manifestirati već na idućem mjesečnom rejtingu HDZ-a, u redovitm istraživanjima javnog mišljenja. Hrvatska je Vlada, u slučaju poljoprivredničkih prosvjeda, demonstrirala nemoć da kontrolira krizne društvene situacije i da upravlja ovom zemljom

Stoga se, jače nego prije, nameće sljedeće pitanje: je li Vlada J. Kosor postala irelevantna. Ili, malo drastičnije, što da se radi s Vladom koja nije kadra vladati? Gospođa Kosor posljednjih je tjedana sama spominjala mogućnost prijevremenih izbora. Neka ih raspiše. Ako HDZ pobijedi, Jadranka Kosor imat će puni legitmitet da upravlja zemljom, da donosi nepopularne odluke. Ako HDZ izgubi, nadajmo se da će Hrvatsku voditi netko kompetentniji i odlučniji.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

anakonda
14.3.2010. 9:38
POLJOPRIVREDA
Hrvatskim će seljacima biti najteže u 2010.

Za hrvatske farmere 2010. bi mogla biti još teža jer je Vlada najavila drastično rezanje proračuna za poljoprivredu, za čak 700 milijuna kuna.

Poticaji na udaru
Hrvatska godišnje za poticaje izdvaja oko 2,5 milijardi kuna, a stav je Europske komisije da bi se one trebale DRASTIČNO SMANJITI te da treba povećavati financiranje ruralnog razvoja. Prema projekcijama, u prvoj godini hrvatskog članstva upravo bi POTICAJI trebali biti na NAJVEĆEM udaru.

i to ova vlada zna, ali ne poduzima ništa???????
anakonda
14.3.2010. 9:34
VILIM RIBIĆ, predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanjaAutor HSS-ove politike u razgovoru je nekoliko puta istaknuo da nipošto nije euroskeptik.....

`To je javna korupcija`
"HSS-ov zahtjev za 24 milijarde kuna za poljoprivredu skupa je ucjena jer se za isti novac mogže izgraditi 1200 novih osnovnih i srednjih škola, zajedno sa sportskim dvoranama. To što radi HSS pravi je skandal, a HDZ i SDP se ponašaju užasno jer pristaju na takvu ucjenu, iako znaju da će ona ugroziti ulazak Hrvatske u Europsku Uniju. Problem je u tome što, ako toliki novac ulažemo u poljoprivredu, neće biti investicija u obrazovanje i znanost i odričemo se ideje o Hrvatskoj kao zemlji znanja. Osim toga, poljoprivredne subvencije u Hrvatskoj već su četiri puta veće od onih u EU, a HSS ih želi još povećati, i logično je da stižu upozorenja iz Bruxellesa. Na kraju, ovom javnom korupcijom koju provodi HSS svi mi građani ove države prisiljeni smo plaćati njihove račune, a oni zauzvrat zaustavljaju dva najvažnija projekta za budućnost Hrvatske: ulazak u Europsku Uniju i razvoj obrazovanja", smatra čelnik nezavisnog sindikata znanosti Vilim Ribić.

Tko je zeznuo seljake??????
Zar sada nebi hss i vlada trebala odstupiti, jer su prevarili seljake?
SELJAK SVIH SEL
12.3.2010. 21:14
Zlatko Tomčić je oličenje poštenja HSS a pa je isto bi kriv u Račanovoj vladi kad je htio sprovest ZERP ali i tada je HSS bio spriječen kao i sada pa zašto se nepitate ko je kriv opet HSS a što se tiče moga poštenja vi svi skupa nemate takav obraz to i sami znate al vas je sram priznat samima sebi farbani ste svim bojama pa ste sada pošteni a HSS ovac jednom uvijek HSS ovac recite vi Jadranki ili Milanoviču da se neslažete sa njegovim odlukama a imali smo vidjet na primjeru Bandiča Pančiča i drugi kao i Primorac i Vidoševič Mariana Petir je ostala dosljedna svog stava i ima punu podršku i Županijskog a i Opčinskog HSS a jer poštujemo njezine stavove pitajte sebe gdje vam je poštenje jeste rekli duhancima da ste ih izigrali i slagali da su stajali na cesti za ono što su imali u đepu i prije dva mjeseca e moji luzeri
anakonda
12.3.2010. 20:51
nema stegu? a kako je prošla petir, tomčić, ljubica lalić.....

Ljubica Lalić: Oko 90 posto članstva HSS-a revoltirano eventualnom koalicijom s HDZ-om

Zlatko Tomčić prije četiri godine, kada se govorilo o eventualnoj koaliciji s desnicom išao na konzultacije sa svakim županijskim ogrankom, kako bi saznao raspoloženje članstva.

Lalić kaže ne vjeruje napisima u medijima da su HSLS i HSS pristali na koaliciju s HDZ-om nakon što ime je obećano četiri mjesta u novoj vladi.

a što je to??????
xx22
12.3.2010. 20:46
ako je HSS postena i casna stranka kako kazes,pa sta ti radis u takvoj stranci??...ta stranka bi si trebala naziv promjenit u HS(hrvatska stranka) jer neznam koje ona seljake zastupa...da zastupa seljake logicno bi bilo da im je dala i podrsku za vrijeme prosvijeda...stoga,POKOJ VJECNI HSS-u s nadom da ce HS bolje djelovat i radit...
SELJAK SVIH SEL
12.3.2010. 19:30
Pa HSS ima najviše zastupnika u saboru 6 u odnosu na HDZ i SDP pa HSS odlučuje o svemu u državi kad glasate glasate za crvene ili plave a HSSa tu nema pa zašto je on jedini krivac gdje jde tu Kosor Milanovič i drugi koji krive HSS a znasju istinu da Kosor reže sve ko če bit kriv za druge rezove kojiče se morat dogodit opet HSS pogledajte korupciju u Hrvatskoj i nađite HSS gdje je Haesesovci stoje iza svoje stranke jer jedino u HSSu se smijete izreč svoje mišljenje jer HSS nema stranačku stegu a i netreba je imat jer su časni i pošteni i uvijek vjerni HSSu ma ko ga vodio koji je HSSovac korumpiran i da je pod istragom istinu recite pa ko je tu lud HSS je poštena strtanka bez korupcije i kriminala
anakonda
12.3.2010. 18:05
ovaj seljak očito neće čitati pojedine komentare, ovo je samo za njega i HSS:

Strateg ucjene od 24 milijarde kuna
Damir Kovačić, autor HSS-ova programa `Preporod hrvatskog sela`, koji je postao glavni uvjet za formiranje nove hrvatske vlade, brani tezu o važnosti nekonkurentne poljoprivrede

MINISTARSTVO SELA Predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić i čelnici HSS-a Josip Friščić i Božidar Pankretić traže da se Preporod hrvatskog sela, vrijedan 24 milijarde kuna, financira iz budžeta ministarstva sela, poljoprivrede i hraneJosip Friščić, predsjednik HSS-a, tražit će od koalicijskih partnera i ulaganje od milijardu kuna godišnje za komunalnu i društvenu infrastrukturu. To je samo dio troškova od približno 6 milijardi kuna, koliko će godišnje budućeg premijera koštati koalicija s HSS-om. Politički, to su legitimni zahtjevi, ali sadržajno, HSS-ovi zahtjevi su ucjena. Toga su svjesni i u HDZ-u i SDP-u, što su prošlog vikenda u razgovorima za Nacional potvrdile osobe iz vrhova obiju stranaka. I jedni i drugi HSS-ove zahtjeve smatraju nerealnima, ali bez Friščića se teško mogu domoći vlasti.
Toga su posve svjesni i u HSS-u, i zbog toga su postavili maksimalističke ZAHTJEVE, prihvaćanje kojih će imati snažne negativne konotacije i na unutarnjem, ali i na vanjskopolitičkom planu. Inzistiranje na provedbi Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa već je naišlo na kritike iz sjedišta Europske Unije, a europski povjerenik za proširenje Olli Rehn upozorio je da ZERP može ugroziti nastavak pregovora s Hrvatskom.
Najgore je to što ustrajavanjem na ZERP-u Hrvatska u biti ne dobiva apsolutno ništa. Njegovi zagovornici namjerno prešućuju da u trenutku ulaska u EU Bruxelles preuzima nadzor nad svim pitanjima gospodarenja morem, a to znači da će ZERP postati besmislen.
________________________________________
Slične je kvalitete i zahtjev za 12-godišnjom zabranom prodaje nekretnina i zemljišta inozemnim kupcima. Pozivanje na Poljsku je pogrešno jer je ta zemlja geopolitički neusporedivo važnija nego Hrvatska. Bruxelles je popustio Varšavi zbog politike širenja na istok, dok Hrvatska nema nikakve slične argumente. Zato je gotovo nemoguće očekivati da MOŽE PROĆI zahtjev HSS-a. Ovakvi zahtjevi nisu ništa novo, oni su kontinuitet HSS-ove politike još iz razdoblja Zlatka TOMČIĆA, koji je vjerovao da će “tvrdom nacionalnom politikom“ osigurati stranci VISOKI rejting????. Umjesto toga, HSS je 2003. doživio fijasko, a Tomčić je MORAO OTIĆI iz POLITIKE. Friščić, UNATOČ tom ISKUSTVU, NASTAVLJA SLIČNU politiku. DA LI SE I ON SPREMA OTIĆI IZ POLITIKE NAKON OVE KATASROFE – HSS NAPUSTIO MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE.
xx22
12.3.2010. 13:22
seljačino...moj traktor nije nista skuplji nego tvoj...tamo su ljudi i sa biciklima dolazili...to nije bila izložba traktora nego seljacki prosvijed...tko god nam je dosao dat podrsku,dobro je dosao...ti cak ni to seljacino svih seljaka...
SELJAK SVIH SEL
12.3.2010. 12:24
neznam ko se treba sramit ja nemjenjam boje ni stranke i neskupljam političke poene na muci seljačkoj kao ti članovi HSSa na vaše prosvjede nisu dobro došli nego samo SDP i HSP a mi koji nismo crveno i crno ofarbani nismo tamo imali šta tražit a i nemamo traktore od pedstotisuča kuna mi imamo sirotinjske traktore koji nebi ni izdržali tako dugo na cesti i narušavali bi vam ugled u europi sa starim traktorima vaš viđa je rekao da ja na taj prosvjed nisam dobro došao a sada kad treba narod obranit od policije kaže da on nije vođa skriva se kao zmija noge ako je stvarno tako velik vođa pa neka stane iza seljaka a ne micat se i vikat da je sve spontano nikada me nije bilio sram mojih postupaka pa nije ni sada
xx22
12.3.2010. 11:00
SELJAK SVIH SELJAKA pa zar si se udostoio i komentirat,pa sakrij se jer u svom mjestu nemas kome reci ni dobar dan...gdije si bio 8 dana??...SRAMI SE...
SELJAK SVIH SEL
11.3.2010. 22:28
Mislim da se stobom netreba komentirat po internetu daj da sjednemo pred novinare i hrvatsku javnost pa da vidimo ko šta radi i za koga radi bio si u HSSu kad se djelila zemlja pa sada i uživaš tu zemlju kad si dobio šta hočeš onda si se maknuo od HSS a sad nazivaš to pokojnom strankom HSS je bila stranka poštenja i biče vi stare komunjare i propali hadezeovci naj radije bi oblatili i okrivili HSS a kad se glasa onda dajete glas HDZ u SDP u i svima drugima a sada za stanje u poljoprivredi krivite 6 zastupnika HSS a pa kako vas nije sram pa pitajte se kome ste dali glas da vas predstavlja u Saboru znamo da HSS iz Virovitičkopodravske Županije nema predstavnika ima HDZ I SDP pa pitajte njih gdje su poticaji a ne HSS kako vas nije sramota uopče i spominjat HSS jer je jedina stranka koja nema dužnosnika koje istražuje uskok pozdrav SELJAK SVIH SELJAKA a naša je ona božja VJERA U BOGA I SELJAČKA SLOGA
2010
11.3.2010. 17:51
Netko mi nedostaje na ovim komentarima.SELJAK SVIH SELJAKA.Šta se desila pušiona.Pošto tebi netreba vaučer imjenica ,možeš to pokloniti u humanitarne svrhe ili uloži u pokojnui stranku HSS.
2010
11.3.2010. 17:25
Netrebaju nam prijevremeni izbori,time ništa ne dobivamo(ako razmišljate ne stranački).Ne postoji stranka u hrvata koja će ovo riješiti.Onaj ko nas je uvukao u glib balkana,taj nas i može izvuči iz njega.Oni znaju gdje se što nalazi .Ako to ne rješe u kratkom roku sve ih potrpati na goli otok pa neka tamo razmišljaju o novcu koji je isisan iz hrvatske.Usput će napraviti separiranog kamena da im napravimo spomenike na kojima će pisati:IZDAJNICI HRVATSKE.
anakonda
10.3.2010. 21:32
evo za početak neka se obračuna s gospodarskim kao slovenci:

Zmago Jelinčič ministru poljoprivrede: "Jebat ćemo mu mater ako muzej ne bude izgrađen"

U MEDIJE je procurio nalog za premetačinu doma Zmage Jelinčiča u kojem se nalazi i transkript razgovora visokopozicioniranih dužnosnika Slovenije, koji su upleteni u istragu korupcije i gospodarskog kriminala, piše RTV Slovenije. Naime, iz dokumenata se može vidjeti razgovor između Zmage Jelinčiča, Srečka Prijatelja i ministra poljoprivrede Milana Pogačnika...

Ministar poljoprivrede neopozivo odstupio
Iz razgovora članova SNS-a i ministra, ministar je trebao srediti prijenos zemljišta na općinu Murska Sobota da bi izgledalo kao da je u interesu javnosti...

Ministar poljoprivrede Milan Pogačnik koji je osumnjičen za korupciju je odstupio s mjesta ministra. "Zbog svih pritisaka neopozivo odstupam. Iako su svi postupci u Murskoj Soboti bili u skladu sa zakonom. Optužbe su neistinite", kazao je.

i kod čobankovića u ministarstvu poljoprivrede bi bilo posla za uskok.
anakonda
10.3.2010. 21:14
danas slušamo premijerku i ne možeš se načuditi nejzinim glupostima. čudi se kako svi predlažu da se nekome smanje prava ali nitko ne želi reći kome?????
pa zašto ona prima plaću od 25000 kuna i zašto je premijerka????
ako bi svi rješavali svoje probleme ,što će nam onda ona i ova nesposobna vlada????
i odakle je jaca prvo počela????
od seljaka?
pa zar nije mogla naći nešto pametnije kao naprimjer ministarstva, privilegirane mirovine i plaće, državne službenike......
neka umirovljenike, radnike, seljake ostavi za kraj!
Pero
10.3.2010. 15:58
Ovo nije popuštanje seljacima nego se radi o dugu iz 2008 i 2009. Što se tiče 2010 tu će se još pregovarati ali smanjenje poticaja je neminovno ali neće samo seljaci tu popušiti nego i ostali iako smo svi več popušili višestruko.
B-B-B
10.3.2010. 11:20
Jasno je da su svi za štednju i odricanja ali nikako kada se njega osobno tiće, briga je bilo pola države za seljake, kao što će i njih boliti neka stvar kada se na drugima bude štedjelo i to je loše u narodu, nikakva vlast tu nije dovoljno sposobna ! Dobro je neki dan njemački Bild napisao pismo grčkom premijeru za vrijeme gostovanja kod Angele Merkel : Gosp.premijeru nemojte tražiti novce u Njemačkoj, neka vaš narod zasuće rukave i prione poslu, prenesite svojima da neke ne spavaju do 10, 11 ili 12 sati.... stoji između ostalog u pismu njemačkog navedeneg lista.
anakonda
9.3.2010. 19:33
"Ukratko, popuštanjem seljacima, koji formalno govoreći jesu u pravu, Vlada je stvorila domino učinak: sada će, vjerojatno, morati popuštati svakome tko će biti dovoljno inteligentan da organizira efikasan i efektan štrajk, u čijem će pokušaju rušenja policajci, već uobičajeno, odigrati jednako nespretnu i iritantnu ulogu, kao što su to učinili u poljoprivredničkim demonstracijama."

drugačije rečeno, ovo je početak kraja ove vlade.


Još iz kategorije Komentar