Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Komentar

“Što će Hrvatskoj Rade Šerbedžija”?

  Davor Suhan/Moja Rijeka           10.08.2012.         3292 pogleda
“Što će Hrvatskoj Rade Šerbedžija”?

Ovo je pitanje koje je jednom diplomiranom katoliku nedavno palo na pamet, i to upravo negdje na pola puta od Uskrsa do Velike Gospe, što je obično kritični period između dva velika katolička blagdana u kome kršćanski duh velikih Hrvata malo popusti u koncentraciji pa ih obuzmu neke nečastive misli.

S vremena na vrijeme ovoj sablasti podlegnu i oni sa visokim duhovnim školama. Od silnog mentalnog napora da se shvati smisao života čovjek jednostavno pukne, i u tom trenu ne pomaže ni sveta krunica ni blagoslovljena vodica.

Laici bi pomislili da se radi o krizi vjere, ali klinička slika ovog neobično nadahnutog novinskog teksta jasno ukazuje na funkcionalne ispade u sivoj kortikalnoj zoni temporalnog režnja zaduženoj za stvaranje i pohranu uspomena. Riječ je o teškoj memorijskoj zbrci uzrokovanoj nizom krivih informacija pohranjenih negdje između 1991. i 2012. godine.

Ukratko: "Jugoslavenski glumac Rade Šerbedžija dobio je od hrvatske države tri i pol milijuna kuna za svoje kazalište na Brijunima, odakle sa svojom družinom širi bratstvo i jedinstvo, i to za nagradu što je početkom Domovinskog rata pljunuo Hrvatskoj u lice pa poslije toga zdimio u Beograd."  

Uz ovu zastrašujuću duhovnu viziju, autora članka progone i slike kako Rade danas, pristojnije rečeno, mokri po Brijunima, a ministarstvo kulture sve to plača.

Ima još puno toga što se piscu ovog teksta priviđa, ali nakon što čovjek pročita cijeli članak najprije što pomisli je to da je Isus imao vrašku sreću što ga je onih četrdeset dana u pustinji iskušavao sotona a ne ugledni novinar Ivica Šola. Da je kojim slučajem susreo njega i sam bi završio u paklu. Ovako, nadrapaše samo poneki Hrvati koji povjerovaše u Šoline ratne i mirnodopske novinarske priče.

Ali nade za potpuno obraćenje još uvijek ima, kako za obmanute čitatelje tako i za grešnog Šolu koji je ljude naveo na grijeh da osude nevinog. Duhovna lekcija za sakrament svete ispovijedi glasi:

Rade Šerbedžija je hrvatski glumac (prema osobnom priznaju iz 1991. godine, izrečenom ravno u lice najvećem hrvatskom partizanskom režiseru Antunu Vrdoljaku) i jedan od ponajboljih dramskih umjetnika sa prostora bivše Jugoslavije. 

Za razliku od mnogih "glumaca" koji su glumili bratstvo i jedinstvo, Rade je u to doista vjerovao iskreno - kako u miru tako i u ratu...kako jučer tako i danas...i suprotno vjeri mnogih "kršćana" sa ovih prostora nikada toj ideji nije okrenuo leđa. Takav čovjek za vrijeme svakog rata može biti samo na jednoj strani - na strani MIRA...Sasvim dovoljno da nikome na ovom svijetu ne mora polagati račune za svoj patriotizam i domoljublje.

Toliko o njegovom političkom računu za ratno razdoblje od 1991. do 1995. A kada je riječ o trošenju hrvatskog proračuna u demokratskom miru, Otkrivenje financijskog računa iz Knjige prihoda i rashoda kaže:

Budžet kazališne sezone Kazališta Ulysses je 3,5 milijuna kuna.

- 390 tisuća od Ministarstva kulture RH

- 70 tisuća kuna od Istarske županije

- 50 tisuća kuna od Turističke zajednice Hrvatske.

- OSTATAK na račun donatora i publike.

Dakle, ako je vjerovati matematici, iznos troškova na račun hrvatskih poreznih obveznika iznosi 510 tisuća kuna, odnosno svega 14,5% ukupnog budžeta - daleko manje od 3,5 milijuna kojima Šola obmanjuje povodljive hrvatske vjernike i ateiste.

Toliko o ovim bitnim pitanjima glede ratnih i poratnih uspomena na lik i djelo našeg Rade. Imao bih još puno toga za reći u njegovu čast (čisto onako za vlastiti gušt), ali ne bih se htio previše zalijetat dok ne provjerim tko je Angelini platio kavu. Poznavajući njegovog prijatelja Ivana Jakovčića ne bi me čudilo da je to ipak išlo na teret proračuna Istarske županije.

Kolumna Priroda društva Davora Suhana s portala Moja Rijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

uredništvo
14.8.2012. 20:07
Poštovani vobrado, prihvaćamo ispriku.
Potakli ste nas na razmišljanje i analazu.
Ovaj web portal registriran je 1999. godine kada mnogi nisu znali što je to internet, a svi zajedno nismo mogli dokučiti granice web prostora. Prve informacije podigli smo 2000. godine, a prve vijestu u formi kakve danas izgledaju 2002. godine. S današnjim danom, u 19:30 sati, u arhivi imamo 17.899 članaka.
Prije nego što bilo tko pokuša donijeti paušalne ocjene o tobožnjem vrijeđanju vjerskih osjećaja i napadanju svega što je hrvatsko (nije to prvi puta i niste vi jedini) valjalo bi kliknuti 17.899 puta i provjeriti što se krije iza svakog naslova.
Još nešto, za razliku od drugih portala na ovom baš nigdje ne piše da je neovisan niti to igdje javno izjavljujem.
Za razliku od drugih portala ne donosimo samo golu i sirovu informaciju u najjednostavnijoj novinskoj formi već od prvog dana njegujemo sve vrste novinarskog izričaja.
Jedini smo medij koji je ukoričio ovdje objavljivane kolumne dajući tako značajan doprinos virovitičkom zavičajnom izdavaštvu.
Imamo dva kriterija za prenošenje sadržaja s drugih portala. Prvi je da su autori Virovitičani (Suhan, Pavelić, Šajatović...), a drugi da se teme dotiću naše županije.
Članak na koji se pozivate komentatorica je nudlila svojim novinama. Kako ga nisu htjeli tiskati mi smo ga objavili.
Detaljna analiza slijedi, a ja molim sve one čiji su osjećaji našim pisanjem povređeni da nam dojave naslove spornih članaka.
Goran Gazdek
vobrado
11.8.2012. 9:26
Poštovano uredništvo!
Želim se ispričati ako sam svojim možebitnim nedorečenim komentarom napao uredništvo ovoga portala. Nisam želio povrijediti nikoga ako sam rekao da se u tekstovima nekih vaših komentatora ili tekstovima prenešenim s drugih portala zastupaju stavovi protiv nauka Katoličke Crkve. U ovom trenutku dolazi mi na pamet tekst o prikupljanju potpisa protiv zakona o potpomognutoj oplodnji u kojem je komentatorica izazvala brojne reakcije pa i službene odgovore koje je uredništvo objavilo.
Svaki dan pogledam što se događa u Virovitici pregledavajući tri portala: virovitica net, virovitica online i virovitica hr te iz njih pokušavam saznati o događanjima u Virovitici i šire. Tri gledišta o istim događajima s tri različita vidika. I to je u redu. Čitatelj će tražiti ono objektivno. Ja ne želim biti nikakav "čimbenik" na ovom portalu nego samo čitatelj koji će s vremena na vrijeme, kada ga pojedini tekst ponuka da se komentira, dati svoj komentar. Prema tome, mislim da nisam iznio nikakve optužujuće riječi kojima bi izazvao uredništvo da se osjeća napadnuto u smislu u kojem je uredništvo reagiralo.
Pozdrav.
fitilj
11.8.2012. 8:47
Što se tiče sadržaja koji se objavljuju kao kolumne, vijesti, ili kao sadržaji preuzeti iz drugih medija i portala, apsolutno ne vidim bilo kakav oblik uredničke pristranosti ili naklonosti.

Zahvaljujući upravo slobodi izražavanja koju je Uredništvo dalo korisnicima virovotica.net svi registrirani korisnici mogu izraziti svoje primjedbe i kritike kako na sadržaj koji se objavljuje kako i na komentare ostalih korisnika.

Mišljenja sam da je virovitica.net onakav portal kakvog su ga svojim komentarima na njegov sadržaj učinili njegovi korisnici. Samo totalna neznalica, ili zaglupljena osoba zaboraviti da je vlasniku portala virovitica.net donijela samo štetu, a ne korist! Ništa nije savršeno, ali prebacivati Goranu pristranost i neprofesionalnu uređivačku politiku portala je doista zloćesto i zlonamjerno!


fortitude
11.8.2012. 0:27
vobrado, ne umišljaj si da si ti "čimbenik" na ovom portalu koji će odlučiti koji se stavovi i mišljenja sukobljavaju sa kršćanskim i općeljudskim načelima. sa tvojima možda, ali ona, dragi moj prijatelju, nemaju veze sa kršćanstvom i rečenih 10 božjih zapovijedi.
i ne kužim kakve veze ima uređenost virovitice ( što je, na žalost samo vanjska šminka ) sa šerbedžijom i ovom temom? nikakve, ali dobro ti posluži u nedostatku argumenata..
uredništvo
11.8.2012. 0:17
Poštovani vobrado, dragi čitatelju i komentatoru,
Dosta toga ste napisali, ali sve nešto općenito. Vaše optužbe na račun mog portala su ozbiljne pa Vas, korektnosti radi, još jedanputa molim, bez obzira što mi je teško polemizirati s osobom koja se krije iza nadimka, da navedete koji tekstovi vrijeđaju osjećaje vjernika, u kojim člancima se napada crkva, a u kojim Hrvatska.
S poštovanjem,
Goran Gazdek
vobrado
10.8.2012. 23:53
Vobrado nikoga ne mrzi niti ikome želi zlo. Naprotiv, po svom habitusu želi svakom čovjeku dobro. To je činjenica koju mogu argumentirati.
Nemam potrebu komentirati veliki dio tekstova objavljenih ovdje na virovitica.net portalu kada donose neku određenu vijest. Vijest o nekom događaju koji je važan za građane Virovitice kao i za one koji žele nešto lijepo čuti o Virovitici nije potrebno komentirati jer su obična vijest. Međutim, kada određeni tekst donosi nekakva razmišljanja ili stavove koji se sukobljavaju s općeljudskim i kršćanskim načelima pa i mojim pogledom na život, tada reagiram.
Treba konstatirati da se puno toga dobroga dogodilo i događa u gradu Virovitica. Sami virovitičani to ne primjećuju dovoljno jer im je to svakodnevica. Kada putnik namjernik dolazi u Virovitici nakon određenog vremena doista može vidjeti napredak, htjeli mi to priznati ili ne. Nažalost, imam osjećaj da se to na ovom portalu ne varolizira dovoljno. Ok! Ako je ovaj portal usmjeren lijevo, a je, onda to treba priznati i onda se ne smatrali neovisnim. Međutim, lijeva opcija ne mora nužno biti protiv Crkve, protiv "konzervativnih" pogleda na svijet i život, protiv kršćanskin vrijednosti. Nažalost, lijeva opcija kod nas se automatski veže s prijašnjim sistemom i pripadnicima srpskog naroda. To je činjenica koju nitko ne može negirati. Volio bi doživjeti to drugačije. Da li će se to dogoditi u doglednoj budućnosti? Ne znam! Volio bih kada bi na našoj društvenoj sceni konačno došlo do profiliranja i stranaka i društva općenito, kada bi ljevičar zastupao ljevičarske stavove, a desničar desničarske. Nažalost, mi smo kao društvo toliko nisko pali da jednostavno živimo dan za danom poput životinja kojima je jedini cilj kako preživjeti današnji dan. Kada će zavladati zakom 10. Zapovijedi i kada će društvo početi djelovati za opće dobro? Kada? Ne znam!? Do tada nam je čekati i mučiti se s ovim nedefiniranim svijetom i nedefiniranim ljudima.
Pozdrav!
miško
10.8.2012. 23:02
vobrado mora je izdanak nekog boljševičkog ispiranja mozga. Stara komunjarska garda preokrenutog kaputa, momak za sva vremena. Ne smeta tebi Šolina mržnja nego te boli što netko upozorava na besprizornost njegovih šovinističkih ideja. I sada glasnika treba ocrniti! A kako to rade boljševici? Optuže da si protiv partije i Tita, odnosno protiv crkve i Hrvatske.
E moj vobrado, badava tebi sve te škole kad su vas tamo učili da mrzite.
fortitude
10.8.2012. 20:41
ma dobar si, vobrado, dooobar! ovu temu je ispucao urednik ovog portala, čini mi se i uvaženi weiss. i reklo bi se da je sve rečeno i pametnome bi zbilja bilo dosta!!! pametnome, ali vobrado, sve činiš da ne budeš u toj skupini, na žalost. potencijal ti je značajan, iz kojega si miljea nije niti čudno, ali prijatelju koristiš ga za sve samo ne za plemeniti naum, svađa ti je u krvi za razliku od Njegova učenja koje slijediš. ili si se godinama pretvarao...
uredništvo
10.8.2012. 15:51
Poštovani vobrado,
Molim Vas da svoju tvrdnju argumentirate.
Srdačn pozdrav,
Goran Gazdek
freeman
10.8.2012. 15:02
što se mene tiče, Brijuni su mi nedostupni (a i 98,6% građana RH) kao i Sejšelski otoci. Teatar za glumačku i političku gledateljsku elitu.
vobrado
10.8.2012. 13:30
Svjestan da ću odmah biti napadnut kao nacionalista i "veliki katolik", samo želim reći par riječi. Portal "Virovitica net" prenosi članke s drugih portala kada napadaju Katoličku Crkvu, kada vrijeđaju osjećaje vjernika i kada treba napasti sve što je hrvatsko. To dovoljno govori o neovisnosti ovoga portala i o njegovoj borbi za opće dobro. Pametnome dovoljno!
Pozdrav svim čitateljima i komentatorima!
Davor
10.8.2012. 11:40
"Mi" sa slažemo. Zar se to ne vidi iz teksta? :)
Sretna mama
10.8.2012. 11:15
Ne znam što vas muči? Kazalište Ulysses u posljednjih je nekoliko godina toliko posjećeno i uspješno vođeno, jedino takve vrste na ovim prostorima, koje okuplje najveće glumce, režiraju se najbolje predstave i to na našim Brijunima!I to je baš krenulo od hrvatskog glumca Rade Šerbedžije i njegove supruge Lenke! Naravno, prepoznato u svijetu, atrakcija je za turiste, na predstavu se putuje brodom...cijela jedna avantura za našeg gosta. Ali kako vidim niti to nekome ne odgovara. Svakako bih preporučila odlazak na jednu Šerbedžijinu predstavu prije bilo kakvog komentara!


Još iz kategorije KomentarVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.