Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Slatina

Stipendije dijele djeci bogataša, a moja je nikako ne mogu dobiti

  D. Š./Večernji list/Foto: M. Šantoši/PIXSELL           17.03.2011.         3310 pogleda
Stipendije dijele djeci bogataša, a moja je nikako ne mogu dobiti

Nakon što je početkom godine Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja razmotrio sve prispjele zahtjeve za dodjelu stipendija, u skladu s utvrđenim kriterijima, donesene su odluke o dodjeli stipendija za tekuću školsku i akademsku godinu, o kojima je obaviještena javnost i podnositelji zahtjeva.

Bolesna supruga

Srednjoškolska stipendija iznosi 400 kuna mjesečno, a studentima se dodjeljuje mjesečna stipendija u iznosu od 1000 kuna. 

Među onima koji nisu imali sreće te su ostali bez braniteljskih stipendija je i slatinski branitelj Josip Penzer,  koji je u Domovinskom ratu proveo, kako kaže, 16 mjeseci i 11 dana.

Penzer je umirovljeni branitelj, teško bolestan, a teško je bolesna i šest godina nepokretna i njegova slijepa supruga, s kojom ima troje djece. Najstariji, 25-godišnji sin završio je elektrotehničku školu, ali za njega nema posla.

Drugi, dvadesetogodišnji sin upisao je pravo i odličan je student, a 17-godišnja kći odlična je učenica srednje škole u Slatini.

Obitelj s dvoje odrasle i jednim maloljetnim djetetom živi u kućici u Slatini, za koju otplaćuje kredi od mirovine u iznosu od 1800 kuna, a dobiva i 500 kuna socijalne pomoći za nepokretnu suprugu te 300 kuna dječjeg dodatka.

- Podnio sam na vrijeme zahtjev za braniteljske stipendije za dvoje djece, da bih utvrdio kako su oboje "skinuti" s liste. Sin tri mjeseca nije platio studentski dom, koji stoji 250 kuna mjesečno, pa ću ga morati ispisati s fakulteta iako je odličan student. Nemam za dom, jer najviše novca trošim supruzi za lijekove i da prehranim obitelj. Kćerka je također odlična učenica, a njezino školovanje ćemo nekako platiti jer se školuje u Slatini. Ogorčen sam što moja djeca nisu dobila stipendije samo zato što nemam status dragovoljca Domovinskog rata - kaže Penzer, tvrdeći da se je za pomoć obratio i gradskoj vlasti, ali da, za sada, odgovora nema.

Probajte iduće godine...

Ogorčen je time što su, kako kaže, stipendije koje daju Grad, Županija, pa i braniteljske stipendije dobili direktori, liječnici i drugi bogati ljudi, koji voze Mercedese, imaju vikendice i žive na visokoj nozi.

- Ispada da su svi ti pravilnici napravljeni tako da državne i gradske stipendije mogu dobiti samo bogataši, kojima zapravo stipendije i ne trebaju - kaže Penzer.

Tvrdi da su mu u Fondu hrvatskih branitelja rekli kako se na odbijenice za stipendije nema pravo žaliti.

- Ako se nađete na internetu, onda ste prošli, a ako ne, pokušajte stipendije ostvariti u sljedećoj godini - prenosi Penzer "uputu" koju je dobio.

Gradonačelnik Roštaš: Pomoći ćemo mu

Jučer je gospodin Penzer posjetio naše službenike i s njima se savjetovao oko problema s braniteljskim stipendijama. Uočeno je da on zahtjeve za učeničku i studentsku braniteljsku stipendiju, koje je zatražio od ministarstva, nije dobro ispunio, pa ćemo mu pomoći da to učini kako treba. No, upitno je hoće li ove godine braniteljsku stipendiju moći ostvariti. Razmatramo mogućnost za još jedan krug gradskih stipendija, pa možda u tome leži mogućnost da riješi svoj problem - rekao je gradonačelnik Ivan Roštaš.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

donat
18.3.2011. 12:42
najvjerojatnija da on nije to dobro ispunio jer birokracija je neumoljiva ...no zara mu nisu mogli pomoći u tome sin student i čer u srednjoj školi ....hm ..
pocelo je
17.3.2011. 17:00
Ovo je realnost,hdz-ovci pogledajte kako zive ljudi koji nisu povezani s vasom mafijaskom organizacijom i ovog ce biti sve vise i vise i onda kada vidim jacu kako dijeli stanove tajkunima koji nemaju nikakve osnove za takav cin a ovakve postene ljude se gazi do kraja dodje mi mucno,svi kod sata u subotu!!!!
guru3977
17.3.2011. 11:17
"Sin tri mjeseca nije platio studentski dom, koji stoji 250 kuna mjesečno, pa ću ga morati ispisati s fakulteta iako je odličan student. "

KAKO JE ĐAKIĆ IZJAVIO, EVO JOŠ JEDNE MLADE BITANGE NA VIDIKU???? I ONDA ĆE MU REĆI, A ZAŠTO NISI ZAVRŠIO FAKULTET KAO JA, PA BI BIO SABORSKI ZASTUPNIK???????
djingis
17.3.2011. 10:58
Ivane Roštašu;Tomislave Tolušiću;Josipe Đakiću KAKO VAS NIJE SRAMOTA!!!!!!!!


Još iz kategorije Slatina