Banner
HAK: Kolnici mokri
DHMZ: Oblačno, povremeno s kišom
Za dva vanjska člana Vijeća za provedbu Kodeksa ponašanja 24 prijave
U Hrvatsku stiglo novo cjepivo protiv dominantnog omikrona
Na Zeljarijadi u Vidovcu predstavljena rekordna mega sarma dugačka 1.501 metar
DHMZ: Narančasto upozorenje na količinu kiše te jake udare vjetra
Nekoliko stotina mladih liječnika zatražilo hitnu reformu zdravstva

  Promet

Šteta od igrokaza za Podravski ipsilon iznosi milijardu kuna!

  Hrvoje Šlabek/Večernji list           23.01.2013.         3100 pogleda
Šteta od igrokaza za Podravski ipsilon iznosi milijardu kuna!

Igrokaz s gradnjom Podravskoga ipsilona tvrtki Hrvatske autoceste nanio je štetu od oko milijardu kuna. Taj je nevjerojatan podatak danas u Saboru iznio ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić - piše Večernji list.

Podsjetimo, svečano otvorenje radova na autocesti od Zagreba do Koprivnice (A12) te do Bjelovara (A13) održano je 27. travnja 2009. godine, 20 dana prije lokalnih izbora. Tadašnji premijer Ivo Sanader na otvorenje je prizvao čak šest ministara, kao i tadašnje jake snage lokalne politike - potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, šefa HSS-a Josipa Friščića, župana Darka Korena, Damira Bajsa, Gorana Jandrokovića, Đurđu Adlešič...

Radni strojevi pojavili su se taj dan i potom netragom nestali, vrlo se brzo doznalo da je HAC, kao nositelj projekta, u njega ušao bez osigurana novca, bez građevinske dozvole, bez otkupljenih parcela... Šokirala je i spoznaja da je samo otvorenje održano na parceli koja je za taj dan unajmljena.

Uglavnom, bila je to velika predizborna prijevara, a sada se zna i njezina cijena.

- Hrvatske su autoceste bez ishođenja dozvola i kupljenih zemljišta ugovarale nabave za nešto što ne postoji. Nema nikakvog opravdanja da se tu gradi autocesta, tu treba biti brza cesta, široka, moderna cesta i radovi na prvom dijelu dionice nastavljaju se - kazao je ministar Hajdaš Dončić.

Ponovio je da su autoceste A12 i A13 preimenovane u državne ceste D12 i D13, što će reći da građani za vožnju neće plaćati cestarinu.

>>Podravski ipsilon bit će brza cesta s četiri traka i bez cestarine

Ministar nije kazao hoće li tražiti kaznenu odgovornost svih uključenih u nanošenje štete od milijardu kuna državnome poduzeću.

Siniša Hajdaš Dončić danas nije specificirao kako je točno nastala šteta za HAC u iznosu od čak milijardu kuna. Poznato je da su izvođači radova tražili naplatu penala zbog toga što nisu mogli graditi cestu jer HAC za to nije osigurao uvjete, međutim tu je riječ o iznosima od, najviše, koju stotinu milijuna kuna. Ugovorena vrijednost gradnje autocesta iznosila je 2,3 milijarde kuna.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

bicbozji007
25.1.2013. 1:21
moras skrenut tamo gdje je bjelovar virovitica prekrizeno i dodes na trasu i vidis sve, soji godinu dana i ministar nije pojma imo dok nije dobio slike i izvjesce pod nos, i danas lupa da nema gradevinske ni lokacijske do bjelovara sto nije tocno!! nema od bjelovara do virovitice za koju dionicu je tek zavrsila studija utjecaja na okolis!! pa sad ide dokumentacija dalje redom, izvedbeni projekt, glavni projekt, lokacijska,gradevinska i otkup i izvlastenje zemljista te osiguravanje sredstava u proracunu HAC-a ili HC-a i natjecaj za izvodaca te pocetak radova,,, !!!!!!
nadakon
24.1.2013. 19:29
Mirovnjak dobro si to napisao jer i ja idem često tamo preko Cugovca i sve stoji već par godina i ništa se ne radi..pa pokrali su sigurno novce za te dionice šta su se trebale raditi pa je zato to stalo ali su sa time zeznuli i svoje lokalne tajkune koji su pokupovali te parcele za sitniš i sada trebaju uvalit državi za veliku lovu..jer to se tada tako radilo..kad je neka trasa trebala počet radit najprije su bili obavješteni njihovi članovi bande da idu sa koferima u akciju kupovanja tih parcela..pa kad bi oni to pokupovali onda bi se objavilo da ide ta i ta trasa ceste i da se trebaju otkupiti te parcele..i tako su ti mafijaši u biti prodavali sami sebi ta zemljišta i tako se bogatili..pravi profesionalci koji su sigurno završili hdz-ov fakultet a koji bi se mogao nazvati-veleučilište dr.ivo sanader..
općinaSlatina
24.1.2013. 19:07
Šokirala je i spoznaja da je samo otvorenje održano na parceli koja je za taj dan unajmljena.
nadakon
24.1.2013. 18:55
Bičbožji007 pa zar ti i dalje štitiš te lopove..pa pokrali su milijarde na tim cestama i ti ih i dalje štitiš..nevjerojatno ali istinito i žalosno..
mirovnjak
24.1.2013. 18:54
E moj predhodnik! Gdje ti vidio tih 11 km. Do Cugovca napravljeno do 2009 i izlaz prema Bjelovaru što stoji i danas.
Prema Koprivnici napravljen samo nadvožnjak iznad ceste Bjelovar - Vrbovec i on ne završen bez pristupnih nasipa.
Prijatelju provezi si do Cugovca pa ćeš vidjet. Ja tamo idem 2 puta mjesećno.
Po tebi crveni banditi su na vlasti zadnjih 5 godina, a oni samo godinu dana, jer se ti radovi koje navodiš uz najbolju organizaciju nisu mogli napraviti.
bicbozji007
24.1.2013. 18:35
Evo opet dezinformacije i obmane, naime cesta vec godinu dana stoji i ne radi se nista jer nisu zeljeli ovi banditi crveni platiti izvedeno i to 11kilometara nasipanog pravca te jedanest objekata mostova i nadvoznjaka i da su servisirali sve obaveze vec bi gradevinari bili do bjelovar!!!
nadakon
24.1.2013. 18:14
Pa jel ima ova hdz-ova krađa kakav završetak jel svaki dan se otkrije neka nova i tako unedogled..i te svote od po nekoliko stotina miliona kuna..nevjerojatni su to ljudi kako su se poigravali sa tim milijunima..pa šta su takvi zaslužili..dok takve stvari običan čovjek vidi ja mislim da mu se ta banda lopovska gadi..pa u kakvoj državi mi živimo..nebi ja njih u zatvore nego da vrate lovu i stavio ih na zavod za zapošljavanje i neka si traže posao..to bi im bila kazna a ne da im se sudi unedogled a oni sa ukradenim novcem plaćaju najbolje odvjetnike..
mastermind
24.1.2013. 13:29
A kolika je šteta za gospodarstvo ovog dijela RH što cesta nije već završena...?
Mikeš09
24.1.2013. 13:24
Brza cesta je sasvim dovoljna i to što prije...


Još iz kategorije Promet