Banner
Barbarić ne odlazi zbog plinske afere nego zbog protupravne gradnje
Grbin: Smiješno je slušati premijera koji nam prodaje priču oko Barbarića
Plenković: U prosvjede seljaka se uključili pripadnici ekstremističke skupine
Pokrovac odgovorio Plenkoviću: Zapaljeno je 1756 iskaznica HDZ-a
SOIH: Uključivanje osoba s invaliditetom u donošenje odluka poprima partnerski odnos
Jutarnji list: Ruski bogataši vrte milijune preko tvrtke s Trešnjevke
Sa(n)jam knjige u Istri: Vera Mihajlović dobitnica Nagrade Doktor Ivo Borovečki

  Prosvjeta

STEM kombi stiže u Viroviticu

  vn           04.05.2023.         2466 pogleda
STEM kombi stiže u Viroviticu

STEM kombi u petak 5. svibnja 2023. godine stiže u Viroviticu. STEM kombi s laboratorijem napravljen je u sklopu projekta „Razvoj mreže STEM ambasadora“ kako bi kod djece i mladih razvijao zanimanje za STEM područja, a starije građane upoznavao s vrijednošću dostignuća iz tih područja, tj. prirodnih znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike, te njihovom primjenom u svakodnevici.

STEM kombi tijekom proljeća će obići 20 hrvatskih županija. Koristeći njegov laboratorij STEM ambasadori i članovi projektnog tima održat će niz zanimljivih radionica i interaktivnih predavanja za osnovnoškolce i ostale građane. U petak će od 8 do 12.30 STEM kombi biti u Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić. U raznovrsne aktivnosti uključit će se 200 učenika škole.

Od 14 do 18 sati STEM kombi će biti parkiran na Školskom trgu. Zainteresirani građani, od školaraca do umirovljenika, moći će zaviriti u mobilni STEM laboratorij i doznati kako znanstvenici koriste njegove uređaje, alate i materijale. Među djeci i mladima posebno zanimljivim uređajima su digitalna lupa, endoskop, durbin i zračni dron. STEM ambasadori građane će poticati da se sami okušaju u istraživanju okoliša, te da svoju okolinu promotre očima STEM-ovaca.

STEM ambasadori su srednjoškolci, studenti, zaposlenici u realnom sektoru te znanstvenici koji se educiraju kako na suvremen način javnosti, posebice djeci i mladima, prenositi znanje iz STEM područja.

„Razvoj mreže STEM ambasadora“projekt je jačanja kapaciteta, znanja i vještina te međusektorske suradnje organizacija civilnog društva i obrazovnih institucija za provedbu programa popularizacije STEM-a u Hrvatskoj. Provodi ga udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti Bioteka u suradnji s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te udrugama Astronomsko društvo Višnjan, FabLabhr.NET i DOOR. Projekt ukupne vrijednosti 2.829.663,79 kn sufinancirala je s 2.405.214,22 kn Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, što čini 85 % ukupne vrijednosti projekta, a 15 % ukupne vrijednosti (424.449,57 kn) sufinancirano je iz Državnog proračuna.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Prosvjeta