Banner
Prosvjednici protiv protuepidemijskih mjera - Dosta je!
Na Festivalu slobode bačena plastična boca na vozilo hitne pomoći
HLK upozorila: Onemogućavanje pružanja liječničke pomoći je kazneno djelo
Beroš: Poštujem slobodu, no ne mogu podržati neznanstveni pristup Covidu
Milanović: Prosvjed je demokracija; odlazak pred domove umirovljenika je idiokracija
Komora medicinskih sestara osuđuje napad prosvjednika na tim Hitne pomoći
Selak Raspudić: U Saboru ćemo otvoriti raspravu o zakonu o diskonekciji

  Poljoprivreda

Stečaj za Eurovoće zadrugu

  Suzana Župan/Glasslavonije.hr           16.06.2014.         1404 pogleda
Stečaj za Eurovoće zadrugu

Za prerađivače povrća i voća u tijeku je špica sezone, no ne i za Novu Đakovčanku i njenog osnivača - orahovičku Eurovoće zadrugu, koja je osnovana 2002. Godine piše glasslavonije,hr

Kako stoji na HGK-ovim službenim stranicama, riječ je o srednje velikom poduzeću s (tada) 282 radnika, vlasništvo je zadružno, a kao robne marke navode se Doora i Doora Gold, s dobivenim certifikatima poput ISO i HACCP, a kao zemlje izvoza navodi ih se desetak… Dok je Nova Đakovčanka u stečaju od kraja prošle godine, sada je u stečaju i njezin osnivač, čije je sjedište u Donjem Miholjcu. U oba pogona proizvodnja je stala (mjesecima) prije otvaranja stečaja pa sada kao prerađivač povrća i voća na ovim prostorima djeluje slatinska Marinada, a čiji je osnivač Eurovoće d.o.o. iz Donjeg Miholjca. Eurovoće, u smislu krovne tvrtke, bilo se svojevremeno grupiralo kroz pogon na dvije lokacije u Orahovici, Novu Đakovčanku i Marinadu, no, samo godinu nakon preuzimanja Nove Đakovčanke, njezin pogon je sredinom 2012. zatvoren zbog nerentabilnosti i nemogućnosti praćenja preuzetih (kreditnih) obveza, zbog čega Đakovčanka (drugi put) završava u stečaju, a proizvodnja je preseljena u Orahovicu da bi sada i ti pogoni doživjeli sudbinu đakovačkog. Stečajni upravitelj u oba stečaja je Željko Rupčić iz Đakova, a stečajni sudac je Nada Roso.

Stečaj Eurovoće zadruge zatražila je Fina. U trenutku otvaranja stečaja nije obavljana nikakva djelatnost, a nije bilo ni radnika. Kada je prerada povrća i voća ugašena, preostalim radnicima ponuđeno je da prijeđu u Slatinu, u Marinadu.

– Ukupna vrijednost imovine je 51,6 milijuna kuna, od čega se 24,5 milijuna odnosi na nekretnine, a ostalo je oprema. Nakon nekretnina, najveća stavka je tzv. biološka imovina – trajni nasadi s približno 180 hektara neto - kaže Rupčić.

Inventura je napravljena; u trenutku otvaranja stečaja, dodaje Rupčić, u skladištima je bilo zaliha gotovih proizvoda knjigovodstvene vrijednosti od približno osam milijuna kuna.

– No većinom je riječ o neuvjetnoj robi, jer joj je istekao rok trajanja - pojašnjava Rupčić.

Jedan od razloga odlaska zadruge u stečaj jest prezaduženost – obveze joj za pet milijuna kuna premašuju vrijednost imovine.

– Najveći vjerovnik s 35 milijuna kuna tražbina je banka sa založnim pravom na ime kredita, dok je drugi vjerovnik država s 23 milijuna kuna tražbina, od čega se oko 20 milijuna kuna odnosi na kredit bivšeg Fonda za razvoj i zapošljavanje, a čije je poslove preuzelo Ministarstvo financija. Slijede dugovanja na ime neplaćenih poreza i doprinosa - dodaje stečajni upravitelj Rupčić.

Stečajni dužnik prema kooperantima nema obveza. Rupčić najavljuje kako je ispitno-izvještajno ročište zakazano za 26. kolovoza. U tijeku je zaprimanje prijava tražbina vjerovnika.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PoljoprivredaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.