Plenković: Kada je HDZ jedinstven - tada i pobjeđuje na izborima
Klinici za infektivne bolesti dodatnih tri milijuna kuna za sprječavanje koronavirusa
HND o koronavirusu: Nepotrebno širenje straha u medijima
Analitičari: Inauguracija primjerena, govor uravnotežen i s poznatim stavovima
Miljenić: Inauguracija prošla dostojanstveno i svečano, primjereno zemlji i funkciji predsjednika
Milanović: Ne kanim biti korektivni nego konstruktivni faktor
Sabor u srijedu o popisu stanovništva

  Politika

Šte ćete u parlamentu?

  Boris Pavelić/Novi list           15.03.2013.         1117 pogleda
Šte ćete u parlamentu?

Moramo izgraditi neku vrst Sjedinjenih država Europe. Samo će tako stotine milijuna radnika moći povratiti jednostavne radosti i nade koje život čine vrijednim življenja. Proces je jednostavan. Treba samo postići da stotine milijuna ljudi i žena postupaju ispravno umjesto pogrešno, i da kao nagradu zasluže blagoslov umjesto prokletstva«. Nije postojalo ništa manje vjerojatno od vizije ujedinjene Europe toga 19. rujna 1946, kada je Winston Churchill u Zuerichu održao vizionarski govor »o tragediji Europe«. Ali Churchil je govorio svoje: »Ovaj plemeniti kontinent, koji obuhvaća najljupkija i najkultiviranija područja na Zemlji te uživa umjerenu i uravnoteženu klimu, dom je svih velikih roditeljskih rasa zapadnoga svijeta. On je izvor kršćanske vjere i kršćanske etike. On je počelo većine kulture, umjetnosti, filozofije i znanosti i drevnih i modernih vremena«. 

A što će za koji mjesec u Europskome parlamentu govoriti novoizabrani hrvatski zastupnici? Mjesec dana prije prvih europskih izbora, o tome ne znamo još ništa. Znamo da stranke raspoređuju imena na listama, i da je jedna kandidatkinja otpala jer ne zna engleski. Znamo, također, da Ivan Jakovčić sastavlja nezavisnu listu, te da isto kane i seljačke udruge. Jakovčićeva je europska ambicija hvalevrijedna, jer Jakovčić i IDS jesu začinjavci europske Hrvatske, ma u što se posljednjih godina prometnuli. Ohrabrujuća je i odluka seljaka da se pokušaju probiti u Strasbourg, kako bi sami utjecali na najvažniji gospodarski resor EU: ona svjedoči o samosvijesti i povjerenju u smisao postojanja unije. 

 Stranačke liste HDZ-a te SDP-a i HNS-a čine se standardnim popisima drugog ešalona stranačkih činovnika. HDZ-ova je naročito živopisna: predvodi je Dubravka Šuica, jedna od onih zbog kojih ulazimo desetak godina prekasno, umjesto one koja je uistinu zaslužila - Jadranke Kosor. Na listi je i Ruža Tomašić, predsjednica HSP-a Ante Starčević, koja je Karamarka demantirala čim je izjavio da je lista »duboko i čvrsto za EU«. Ne, nismo, tvrdi Tomašić, i dalje smo protiv... I tako dalje, HDZ po starom... 

Što će, dakle, Hrvati u Strasbourgu? Tko je od njih dostojan europske vizije? Što Šuica misli o novoj knjizi Daniela Cohn-Bendita i Guya Verhofstadta, koja zaziva »postnacionalnu revoluciju u Europi«? Kako će eurozastupnici lijevog bloka, načelno nedvojbeni europejci, opća mjesta pretočiti u zastupnički rad? Što će istaknuti u nastupnim govorima? Hoće li govoriti hrvatski ili engleski? Zašto? Hoće li imati otvorene dane u Zagrebu? Hoće li biti dostupni građanima i biračima? A to su tek tehnička pitanja... Što li će biti kad krenu istinske političke teme - one, primjerice, o budućnosti BiH? »Ako Europa treba biti spašena od vječne mizerije, i uistinu od konačne propasti, mora postojati povjerenje u europskoj obitelji i oproštaj svih zločina i gluposti prošlosti« - to je, na ruševinama Europe, rekao pobjednik Churchill 1946. godine. A što će Hrvati reći 2013, u kući ostvarene vizije Britanca koji je spasio demokraciju?

Kolumna Zemlje koje nema Borisa Pavelića, Novi list

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Mikeš09
15.3.2013. 18:42
Tko ne zna barem engleski smatram da nema tamo što tražiti...kako će lobirati?!...čekat da mu neko prevede...
gvardijan
15.3.2013. 9:19
Mišljenja sam da bi se hrvatski predstavnici u europarlamentu trebali oštro zalagati za poštivanje principa principa podjele vlasti. Iako svima sole pamet o demokraciji, Europskoj uniji kronično nedostaje demokracije, zbog čega se pretvorila u Rosemaryno dijete.

Iako ćete me vjerojatno popljuvati zbog ovoga komentara, zastupnici u eu-parlamentu moraju imati daleko šire poglede od ovih lokalnih na koje je većina nas navikla. Objasnit ću malo na što mislim. Naime, nacionalni suvereniteti se u Europi zasnivaju na podjeli vlasti: imamo vlade koje parlamenti mogu oboriti i sudove koji paze da se pravila poštuju.

Međutim, u institucije EU-a ugrađeni su samo dijelovi tog okvira, ali ne i podjela vlasti. To u načelu nema veze sa demokracijom, to više nalikuje na neku čudovišnu tvorevinu, nego na uređenu demokratsku instituciju.

A najnedemoratskija institucija EU-a je Europska komisija, jer je podvrgnuta minimalnom nadzoru poslanika. Stoga bi se hrvatski eu-zastupnici morali boriti za korjenite reforme kojima bi se smanjile ovlasti Komisije nauštrb parlamenta.

Zato su nam potrebni nadasve inteligentni i školovani ljudi, koji će razumjeti ovakve probleme i odnose unutar EU i koji će moći kvalitetno pridonijeti tomu da EU postane demokratična tvorevina. Naravno, indirektno će na taj način pomoći i Hrvatskoj. Meni osobno, najbolji kandidat sa HDZ-ove liste je dr.sc. Oliver Jukić.


Još iz kategorije PolitikaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.